Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Μια ερώτηση στη βουλή, που τα λέει όλα και ξεγυμνώνει την πολιτική της δεξιάς


ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΣΡΑΗΛ
Οι Βουλευτές του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Μπανιάς με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ζήτησαν να πληροφορήσει ο Υπουργός τη Βουλή για το πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ και να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα. Επεσήμαιναν στην ερώτησή τους ότι, ιδιαίτερα μετά τη σφαγή των κατοίκων της Γάζας, ευρύτατα τμήματα της κοινής γνώμης ζητούν τη διακοπή αυτών των σχέσεων. Παρατήρησαν επίσης ότι ενώ η στρατιωτική συνεργασία είναι εμφανής, δεν υπάρχει πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα συμφωνιών, στις οποίες αυτή βασίζεται.

Ο Υπουργός στην απάντησή του αναφέρει ότι υπάρχει «συμφωνία διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας» που υπογράφηκε το 1995 και ανανεώθηκε δύο φορές, το 1999 και το 2005. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού τα προγράμματα που προβλέπονται από την συμφωνία «σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται εναντίον τρίτων χωρών». Ο Υπουργός απέφυγε να ανταποκριθεί επικαλούμενος το επιχείρημα ότι οι συμβάσεις αυτές «φέρουν τη διαβάθμιση του “Εμπιστευτικού”» και προέτρεψε τους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να επισκεφτούν το Υπουργείο για κατ’ ιδίαν ενημέρωση.

Τίθενται ευλόγως, λοιπόν, τα ερωτήματα πώς είναι δυνατή η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, που περιλαμβάνει και ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας, να μη στρέφεται εναντίον των κρατών με τις οποίες το Ισραήλ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και κατέχει μάλιστα τμήματα του εδάφους τους, όπως είναι η Συρία και ο Λίβανος; Καθώς, επίσης, πώς είναι δυνατό να μη στρέφεται εναντίον των Παλαιστινίων, τα εδάφη των οποίων βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή; Άλλωστε, ημιεπίσημες πηγές του Ισραήλ είχαν διοχετεύσει στον Τύπο την πληροφορία ότι η αεροπορική άσκηση «Glorious Spartan» αποτελούσε δοκιμή για αεροπορική επίθεση εναντίον του Ιράν.

Είναι επίσης άξιο απορίας ποια μπορεί να είναι τα στοιχεία της ελληνο-ϊσραηλινής συμφωνίας που υποχρεώνουν το Υπουργείο να τη διαβαθμίζει ως «εμπιστευτική» και να μην την καταθέτει στη Βουλή, και ποια αμυντικά συμφέροντα της Ελλάδας υπηρετεί αυτή η συμφωνία, τη στιγμή, μάλιστα, που οι πρόσφατες εθνικές εκλογές στο Ισραήλ ανέδειξαν στην Κυβέρνηση ένα γνωστό για τα φιλοπόλεμα αισθήματα συνασπισμό πολιτικών κομμάτων."ΣΥΡΙΖΑ"

* Οι δυο βουλευτές τόλμησαν όσα δεν τολμούν οι 292 της βουλής και μας δείχνει πως υπάρχουν ακόμη απροσκύνητοι στις επιλογές των ΗΠΑ!
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.