Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Το εφετείο ακύρωσε τα πρόστιμα για την υπόθεση Γερμανός

Είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας

Του Βαγγέλη Μανδραβελη

Η «χειραγώγηση» έγινε «στήριξη» και οι διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατέπεσαν στο διοικητικό εφετείο. Πρόκειται για την υπόθεση της εταιρείας Γερμανός ΑΒΕΕ και τη συμπεριφορά της μετοχής της στο Χ.Α. κατά το διάστημα πριν από την εξαγορά της από την Cosmote.

Xθες, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε την ακύρωση των προστίμων που είχε επιβάλει στον επιχειρηματία κ. Π. Γερμανό και μια σειρά άλλων μετόχων της εταιρείας, όπως επίσης και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην Eurobank Χρηματιστηριακή και σε δύο στελέχη της για την ίδια υπόθεση. Συνολικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει πρόστιμα ύψους 680.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 580.000 ευρώ αφορούσαν σε μετόχους της Γερμανός ΑΒΕΕ και τα υπόλοιπα 100.000 ευρώ, αφορούσαν τη Eurobank Xρηματιστηριακή και σε δύο αντικριστές της που εκτελούσαν τις εντολές των μετόχων της Γερμανός. Σύμφωνα με την Ε.Κ. τα στελέχη της Γερμανός ΑΒΕΕ είχαν προχωρήσει σε «στήριξη» της μετοχής στις αρχές του 2006, ενώ η Εurobank Xρηματιστηριακή επέδειξε αμέλεια στον έλεγχο των συγκεκριμένων συναλλαγών.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμφίβολα συνιστά δικαίωση της πλευράς του επιχειρηματία κ. Γερμανού, στον οποίο είχε επιβληθεί πρόστιμο 200.000 ευρώ και ο οποίος εξ αρχής αρνήθηκε τις κατηγορίες. Στελέχη της εταιρείας χαρακτήριζαν «ακούνητες» τις μετοχές του στο επίμαχο διάστημα πριν από την πώληση της εταιρείας στην Cosmote, ενώ το ίδιο ισχυρίστηκαν και με τις μετοχές της εταιρείας κυριότητας της συζύγου του, κ. Σοφίας Κόπολα. Στην τελευταία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του επιχειρηματία επεσήμαναν την οριακή πλειοψηφία επιβολής προστίμων, τόσο στον ίδιο τον επιχειρηματία, όσο και στους υπόλοιπους εγκαλούμενους. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση είχε ληφθεί με πλειοψηφία 5 υπέρ και 3 κατά, ενώ δεν ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΣΜΕΧΑ στο Δ.Σ. της Ε.Κ., κ. Νίκος Παντελάκης. Ο τελευταίος απουσίασε από τη συνεδρίαση και η πλευρά Γερμανός υποστήριξε ότι, αν συμμετείχε ο κ. Παντελάκης στην επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ., θα έχει ψηφίσει κατά της επιβολής διοικητικών κυρώσεων, καθιστώντας την απόφαση ακόμη πιο οριακή.

Πάντως, από την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (7/3/ 2008,) οι εμπλεκόμενες πλευρές ανακουφίσθηκαν, αφού η αρχική κατηγορία της «χειραγώγησης» –όπως αναγράφονταν στην αρχική Εκθεση Ελέγχου των Συναλλαγών– τελικά μετετράπη σε «στήριξη» της μετοχής. Μάλιστα, η «στήριξη» αυτή είχε γίνει σε μια περίοδο περίπου δύο μήνες πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας πώλησης της εταιρείας στην Cosmote. «Η συμφωνία θα μπορούσε να είχε «σπάσει» οποιαδήποτε στιγμή πριν από την ανακοίνωσή της (τον Μάιο του 2005)», ισχυριζόταν τότε στέλεχος της Γερμανός ΑΒΕΕ. Ολα τα παραπάνω αποτέλεσαν βασικά στοιχεία στην υπερασπιστική γραμμή της Γερμανός και της Eurobank στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Προσφεύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να προσφύγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά της χθεσινής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών στην υπόθεση της «Γερμανός ΑΒΕΕ». Ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αλέξης Πιλάβιος, μιλώντας στην «Κ», είπε ότι «είναι πάγια τακτική της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προσφεύγει με ένδικα μέσα σε ανώτερο επίπεδο της Δικαιοσύνης για την αναίρεση αποφάσεών της από δικαστήρια». Και το πιο πιθανό είναι η υπόθεση τώρα να φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ο κ. Πιλάβιος αρνήθηκε. «Δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, πολλώ δε μάλιστα, όταν δεν έχουν δει τις αποφάσεις της», είπε. Ως συνέπεια η Επιτροπή αναμένει την καθαρογραφή της σχετικής απόφασης και οι νομικές υπηρεσίες να πράξουν αντίστοιχα.

Σχόλιο:

Κρατάω τη τελευταία παράγραφο του παραπάνω άρθρου. Πως θα ήταν δυνατόν να ασκήσουμε κριτική σε μία υπόθεση που ΔΕΝ ξέρουμε το φάκελο της δικογραφίας;
Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως, "χωρίς φόβο και πάθος" είναι ότι στην επιβολή των προστίμων μερικοί κυβερνητικοί παράγοντες θριαμβολογούν πριν την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Στην Ελλάδα του Καραμανλή, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και άλλων προηγούμενων κυβερνήσεων, η τακτική αυτή υπήρξε προσφιλής αγγίζοντας τα όρια της πολιτικής προπαγάνδας.

Ένα δικαστήριο με όλα τα επίδικα στοιχεία είναι σε θέση να αποφασίσει σύμφωνα με το νόμο και κατά συνείδηση των μελών του.

Βέβαια αυτές οι περιπτώσεις αθώωσης ή μείωσης των προστίμων είναι η συνήθης πρακτική. Το από μία κατηγορία "χειραγώγησης" να πάμε σε αμυντική τακτική "στήριξης" είναι θέμα δικανικής επιχειρηματολογίας και αποδείξεων.

Η πρώτη εντύπωση που αισθάνεται ο απλός πολίτης ως γεύση είναι πικρία και απέχθεια.
Η κριτική ισοπέδωσης συλλήβδην για αντίστοιχες περιπτώσεις δικαιολογημένη ως ένα βαθμό. Το σκεπτικό απλό : Κάποιοι έκαναν λάθος!!!

Επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα από την ΕΚ και ένα διοικητικό δικαστήριο τα ακύρωσε.
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν υπεύθυνοι ; θα αποδοθούν ευθύνες ;
Δηλαδή η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση σε δικαστικά έξοδα και η ψυχική οδύνη που πιθανόν, μετά από τέτοια υποδικία εξαντλητικών προστίμων, θα περάσει ανικανοποίητη για τους κατηγορούμενους ;

Τελικά τι να υποθέσουμε και που θα αναζητηθούν ευθύνες . . . αν (υποθέσουμε) αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας διαφορετικά, ως επόμενο ανώτερο δικαστικό όργανο, που αναμένεται να προσφύγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά της χθεσινής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ;

Ποιος θα προστατεύσει τον απλό φορολογούμενο πολίτη από τη μαύρη τρύπα των ΜΗ εισπραχθέντων προστίμων ; Τελικά ποιος θα ελέγξει τους μηχανισμούς επιβολής προστίμων της πολιτείας που ΔΕΝ στοιχειοθετούν επαρκώς τις καταγγελίες ;
Γνωρίζουν όλοι αυτοί οι φωστήρες ότι ενεργούν εν ονόματι του ελληνικού λαού ;

Γνωρίζουν αυτοί οι υπάλληλοι του Έλληνα πολίτη ότι πρέπει να λογοδοτούν ιεραρχικά στη κυβέρνηση που έχει εκλέξει ;

Γνωρίζει αυτή η κυβέρνηση ότι αυτά τα πρόστιμα είναι έσοδα στο κοινό ταμείο του κράτους και έχουν θετική επίπτωση στην φορολογία του Έλληνα πολίτη ;

Α........καλά τώρα . . . λέω ας το αφήσω αυτό . . . τους βάζω δύσκολα . . .

Νάσος Ζαγγογιάννης.

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.