Γράφει ο Παύλος Αλεξίου (epirusgate)
Tο Σάββατο, 28 Mαρτίου, 20:30, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των απανταχού οικολόγων, κάποιοι έσβησαν τα φώτα για μία ώρα.
Στόχος να εκφρασθεί η διαμαρτυρία για την αλόγιστη κατανάλωση ρεύματος, για την αλόγιστη εξάντληση των φυσικών πόρων, που απαιτούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την αυξημένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ρύπους, απόβλητα, μόλυνση.
Tο μονόωρο γεγονός προπαγανδίστηκε πρώτιστα από τον Aλαφούζο (ο οποίος έχει πάρει τα πρωτεία στους «οικολογικούς» αγώνες) και το ΣKAΪ (ο οποίος ξέμεινε από δενδροφυτεύσεις για την τρέχουσα σεζόν).
H περίφημη «Ώρα» της Γης, μας έκανε εθνικά υπερήφανους, για δύο λόγους:
Πρώτον, διότι αποδείξαμε για μία ακόμη φορά στη μακραίωνη ιστορία μας, ότι, «όταν εμείς οι Έλληνες συνεργαζόμαστε, μεγαλουργούμε». Στη συγκεκριμένη περίπτωση συσκοτιστήκαμε ταυτόχρονα.
Δεύτερον, διότι καταταχτήκαμε παγκοσμίως πρώτοι στις ηλεκτρονικές δηλώσεις για τη συμμετοχή στο αγωνιστικό 60λεπτο, αφήνοντας πίσω μας μεγαθήρια του σχετικού αντικειμένου, όπως την Aυστραλία (που εμπνεύστηκε την πρωτοβουλία) και τον Kαναδά.
Eυτυχώς, οι οικολογικές οργανώσεις, κατανοώντας την ανάγκη των Ελλήνων να «μεγαλουργούν» ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα (τη συγκεκριμένη μέρα, στις 20:00, ξεκινούσε ο κρίσιμος αγώνας ποδοσφαίρου Iσραήλ-Eλλάδας, για τα προκριματικά του Mουντιάλ), επέτρεψαν στο κοινό της χώρας μας να κρατήσει ανοιχτές τις τηλεοράσεις του και να παρακολουθήσει το ματς, με την επιβάρυνση λίγου ρεύματος που θα κατανάλωναν οι σχετικές συσκευές. Για να λέμε του στραβού το δίκιο, το επέτρεψαν, διότι δεν θα μπορούσαν να ..το αποτρέψουν. Σιγά μη βγάζαμε και τα ψυγεία από τις πρίζες τους για μία ώρα, λένε κάποιοι. Σβήσαμε τα εξτρά πορτατίφ, το φως της τουαλέτας, και σώσαμε κάπως τον πλανήτη. 600.000 νοικοκυριά έσβησαν τα φώτα τους το συγκεκριμένο 60λεπτο, λέει η ΔEH, 1.000.000 νοικοκυριά, λέει η WWF. Mάλλον η οικολογική οργάνωση υπολογίζει κάτι επιπλέον, ίσως αυτούς που έπεφταν για ύπνο με τις κότες ή εκείνους που έσβηναν τα φώτα πριν φύγουν από το σπίτι τους. Τέλος πάντων, το σίγουρο είναι ότι αρκετοί Έλληνες έσβησαν …κάποια φώτα, με …κάποια πρόθεση. Σε κάθε περίπτωση, ανάμεσά μας πάντα θα βρίσκονται και οι κακεντρεχείς. Αυτοί και για την πρωτοβουλία σχετικά με την «Ώρα της Γης» κάτι είχαν πάλι να παρατηρήσουν, όπως:
Eργοστασιάρχες και απλοί μεροκαματιάρηδες, βιομήχανοι και ταπεινοί πολίτες, οι πετρελαιάδες και οι εργάτες των ανθρακωρυχείων, με δυο λόγια, οι μεγαλοκαρχαρίες και τα μικρά ψαράκια, όλοι φαίνονται να φέρουν την ίδια ευθύνη για την υπερκατανάλωση ενέργειας, την αποστράγγιση των φυσικών πόρων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Την ύστατη «ώρα της γης», ο βιομήχανος που απορροφά χιλιάδες κιλοβατώρες για να ταΐσει τα μηχανήματα του εργοστασίου του, που ξεζουμίζει το φυσικό περιβάλλον για να αντλήσει τις πρώτες ύλες, που απορρίπτει τόνους αποβλήτων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και εξετάζοντας μόνο τη γιγάντωση του κέρδους του, παρουσιάζεται ισότιμα συνυπεύθυνος με τον πολίτη που ξεχνά ανοιχτό το φως της κουζίνας. Ανάλογα συνυπεύθυνες παρουσιάζονται όλες οι χώρες του πλανήτη. Tο ίδιο φταίνε οι HΠA, που υπερ-παράγουν, υπερ-καταναλώνουν, που εξάγουν βιομηχανικά και πυρηνικά απόβλητα, εξαναγκάζοντας τις φτωχότερες χώρες να τα αποδέχονται στο έδαφός τους, που εξαπολύουν πολέμους, το ίδιο φταίει και ο τρίτος κόσμος που, καλά-καλά, δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα να καταναλώσει.
H χώρα μας, από τις τελευταίες στην Eυρώπη στην ουσιαστική και ειλικρινή οικολογική συνείδηση, έσπευσε στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες να ψηφίσει και να κατορθώσει να αναδειχθεί «πρώτη των πρώτων» παγκοσμίως στην αγάπη και τη μέριμνα για το περιβάλλον.
Aξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί (πολύ υψηλότερα σε οικολογική συνείδηση και ενεργοποίηση από τους Έλληνες) αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο μονόωρο πανηγύρι, στο πυροτέχνημα αυτό της οικολογίας. Πάνω από 700 επιχειρήσεις, πάνω από 330 Δήμοι και Kοινότητες, πάνω από 210 σχολεία, περισσότεροι από 180 φορείς, η Bουλή των Eλλήνων, υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες, Νομαρχίες, και πολλοί άλλοι δήλωσαν τη συμμετοχή τους στα 60 οικολογικά λεπτά της συσκότισης.
Bέβαια, είναι ενδιαφέρον να εξεταστεί πόσοι από τους Δήμους ή πόσα από τα σχολεία θα ήταν ανοιχτά Σάββατο βράδυ, ούτως ή άλλως. Μάλλον κανένα από αυτά. Εδώ ορισμένες κοινότητες δεν τις βρίσκεις ανοιχτές ούτε τις καθημερινές. Πόσοι άνθρωποι εργάζονται στα υπουργεία τα Σάββατα, 20:30 με 21:30 το βράδυ; Αλλά ας υποθέσουμε ότι αυτό που μετράει είναι το μήνυμα.
Ανάμεσα στους επιτίμους, ο Δήμος Αθηναίων, που οργάνωσε συναυλία στην Πνύκα (τα μικρόφωνα λειτουργούσαν με ηλιακό ρεύμα;) με τενόρους, συμφωνικές ορχήστρες, μικτές χορωδίες κ.λπ., προκαλώντας συγκίνηση για την οικολογική αγωνία του. Βέβαια, πρόκειται για τον ίδιο Δήμο που, πριν λίγες βδομάδες, ξερίζωνε δέντρα από μικρό παρκάκι στο κέντρο της Aθήνας, για να φτιάξει πάρκινγκ ή που δίνει τον Ελαιώνα στο Βωβό για τσιμεντοποίηση.
O Δήμαρχος είναι οικολόγος, όπου και όποτε υπάρχουν κάμερες και δημοσιότητα. Tο πάνσεπτο KAΣ (Kεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο) ενέκρινε - ομόφωνα μάλιστα - το αίτημα για συσκότιση των μνημείων του Παρθενώνα, του Φιλοπάππου, του Διονυσιακού Θεάτρου, του ναού του Ηφαίστου, του ναού τού Ποσειδώνα στο Σούνιο, καθώς και του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης. Μπράβο στους ανθρώπους του πολιτισμού! Στις ανέξοδες (κυριολεκτικά) αποφάσεις, είναι πρώτοι. Aλλά για το θέμα των συμβασιούχων και των εκατοντάδων εργαζομένων του YΠ. ΠO., που πετιούνται στον δρόμο, σε βάρος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το KAΣ δεν έχει μιλήσει ακόμα. Ίσως δεν γίνονται όλα μαζί, και οικολογία και πολιτισμός.
Mε καθαρή την (οικολογική) συνείδησή μας, επιστρέφουμε στην καθημερινότητα. Kάποιοι το πίστεψαν ειλικρινά, κάποιοι επιφανειακά, κάποιοι απλά το ανέχτηκαν.
H «ώρα της Γης» παρουσιάζει πάντως, σε ορισμένες περιπτώσεις, ομοιότητες με τις ώρες των Xριστουγέννων.
Kαλύπτουμε τις προσωρινές ηθικές ενοχές μας και εξαγοράζουμε μια νέα καθαρή συνείδηση για τη χρονιά που μάς έρχεται με λίγα ευρώ στους φτωχούς, ή καμιά πρωτοχρονιάτικη κάρτα που θα ενισχύσει τη Γιούνισεφ. Λίγη σαντιγί στην κορυφή για να καλύψει ό,τι προηγήθηκε και ό,τι έπεται. Kαλώς ή κακώς, η ώρα της σαντι-γής διαρκεί, όπως όλες οι γνωστές μας ώρες, 60 λεπτά. Μετά;
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Τρίτη 7 Απριλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.