Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Δημοσκοπήσεις Alco , Vprc και Rass για τις Κυριακάτικες εφημερίδες




Δείτε προηγούμενες δημοσκοπήσεις για συγκρίσεις εδώ εδώ , εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ

Σχόλιο: Αναδημοσιεύουμε τις παραπάνω δημοσκοπήσεις από το "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ" . Με μία πρώτη ματιά βλέπουμε τις τάσεις αλλά με διαφορετικά ποσοστά.

Στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις έχουν πάψει από πολύ καιρό να είναι ένα εκλογικό εργαλείο των τάσεων του εκλογικού σώματος και έχουν μετατραπεί σε ένα προπαγανδιστικό μέσο διαμόρφωσης ή έστω ενίσχυσης ενός ή περισσοτέρων κομμάτων - πελατών.

Η κάθε εταιρεία ΔΕΝ χρειάζεται πολλές φορές να προβεί στην επιστημονική μέθοδο της ανάλυσης του δημοσκοπικού δείγματος, σύμφωνα με την οποία πιθανόν να είχε τα ίδια ή κατά προσέγγιση τα ίδια αποτελέσματα με μία άλλη "ανεξάρτητη" εταιρεία.

Οι γνωρίζοντες ("υποψιασμένοι", θα έλεγα καλύτερα) εκτιμούν τα αποτελέσματα που κοινοποιούνται για λαϊκή κατανάλωση ή ακόμα χειρότερα και για επηρεασμό των ψηφοφόρων ενός συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος ψηφοφόρων λχ αναποφάσιστων.

Οι δημοσκοπήσεις είναι επιστημονική μέθοδος των μαθηματικών και όταν αναλυθούν σωστά προσεγγίζουν κατά πολύ τα πραγματικά ποσοστά του δείγματος. Αυτό συμβαίνει πάντα και είναι οι λεγόμενες κρυφές και ΜΗ ανακοινώσιμες δημοσκοπήσεις των ίδιων των εταιρειών.

Μετά τα παραπάνω, εμείς δεχόμαστε την επιστημονική μέθοδο, αλλά προσέχουμε το πελάτη που πληρώνει για τους ευνόητους λόγους.

Όταν λοιπόν γνωρίζει κάποιος όλα αυτά και κάποια άλλα, ΜΗ ανακοινώσιμα, μπορεί να ερμηνεύσει ή έστω να κατανοήσει τις τάσεις και να προσεγγίσει τα πραγματικά ποσοστά.

Νάσος Ζαγγογιάννης.

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.