Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ :«Είμαι έτοιμος για ρήξεις και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το διαπιστώσετε πολύ σύντομα»




«Οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα είναι αφιερωμένες σε δύο μεγάλα και κατεπείγοντα μέτωπα: στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, περιγράφει τις δύο προτεραιότητές του στην περίπτωση που κερδίσει τις εθνικές εκλογές μετά το πρόκριμα των ευρωεκλογών. Και επισημαίνει ακόμη:

*Για την τηλεοπτική μονομαχία με τον Κ. Καραμανλή: «Την έχω προτείνει, δυστυχώς ο κ. Καραμανλής κατά τη συνήθη τακτική του υπεκφεύγει».

*Για τα εξωπολιτικά κέντρα: «Οποιος έχει καθαρό μέτωπο, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Να τελειώνουμε με τις συντηρητικές λογικές ότι μπορεί να κυβερνιέται μια χώρα από κάθε λογής παρασκήνια».

*Για την αριστερά: «Οποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι είμαστε δύναμη αλλαγής παίζουν το παιχνίδι της συντήρησης. Με όσους είναι έτοιμοι για ρήξεις ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα».

* Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι το ενδιαφέρον σας για τα σκάνδαλα είναι υποκριτικό, γιατί τα τυχόν αδικήματα πολιτικών της περιόδου ΠΑΣΟΚ έχουν παραγραφεί.

-Υποκρίνεται και ψεύδεται η Ν.Δ. Από το 2004 ζήτησα εγώ, ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, εξαρχής, εγκαίρως και πριν από οποιαδήποτε υποψία παραγραφής, τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων και την απόδοση ευθυνών, όποιον και αν αυτές βαραίνουν. Εμείς θέλαμε και θέλουμε διαφάνεια και απόδοση δικαιοσύνης παντού, ως στέρεα βάση αξιοπιστίας του δημοκρατικού μας πολιτικού συστήματος. Η Ν.Δ. πρέπει να πάψει να υποτιμά τη νοημοσύνη των ελλήνων πολιτών. Ολοι κατάλαβαν πως το αιφνιδιαστικό νυκτερινό κλείσιμο της Βουλής έχει ως αφετηρία και αποτέλεσμα την παραγραφή ευθυνών. Μεταχειρίστηκαν κάθε μέσο για να αποφευχθεί η διαλεύκανση, διότι τους βολεύει να ψαρεύουν στα θολά νερά και να πλανάται μια σκιά σε όλο το πολιτικό σύστημα.

* Ανεξαρτήτως της παραγραφής, τι θα κάνετε ως κυβέρνηση για να πέσει φως σ' όλες τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη;

- Η χώρα βγαίνει τραυματισμένη από τις υποθέσεις αυτές. Πλήττεται η διεθνής εικόνα μας, προκαλούνται στους πολίτες αισθήματα αποστροφής προς την πολιτική, αδυνατίζουν τα θεμέλια της δημοκρατίας. Οφείλουμε να γυρίσουμε σελίδα. Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να το πράξει. Με θεσμικά μέτρα για την πρόληψη των φαινομένων αυτών, όπως η αλλαγή του τρόπου εκλογής των βουλευτών, που θα σπάσει πελατειακές εξαρτήσεις. Με αυστηρούς κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας παντού. Παράδειγμα, η υποχρέωση να δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις. Και, βέβαια, οφείλουμε να διαλευκάνουμε πλήρως όλες τις σκανδαλώδεις υποθέσεις, ανεξαρτήτως παραγραφής. Μόνο έτσι θα δείξουμε πως είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην αίσθηση ατιμωρησίας, καθώς και να ρίξουμε φως στις λειτουργίες που ευνοούν τη διαφθορά. Με μέτρα για την εμπέδωση της χρηστής διοίκησης και αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου. Μόνο έτσι οι πολίτες θα αρχίσουν και πάλι να εμπιστεύονται τους θεσμούς.

* Την κίνηση του Χρ. Βερελή πώς την αξιολογείτε; Μπορεί να βλάψει το ΠΑΣΟΚ;

- Η παραίτηση του Χρίστου Βερελή αποτελεί μια προσωπική απόφαση την οποία σεβόμαστε απόλυτα. Γιατί να μας βλάψει; Τίποτα δεν μπορεί να βλάψει ένα κόμμα που έχει τη θέση αρχής να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον και αν αυτές ανήκουν και να αθωωθούν όσοι αδίκως κατηγορούνται.

* Καλέσατε τους πολίτες να επαγρυπνούν για να προστατεύσουν το Σύνταγμα. Η δημοκρατία όντως απειλείται;

- Η Ν.Δ. απειλεί την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Πρώτη φορά στη μεταπολίτευση διακόπηκαν αιφνιδιαστικά οι εργασίες της Βουλής. Δεν αμφισβητήσαμε το νομικό δικαίωμα του κ. Καραμανλή να το κάνει - αμφισβητήσαμε το πολιτικό του δικαίωμα. Δυστυχώς, δεν είναι η μόνη πράξη της Ν.Δ. που έπληξε τους θεσμούς: Αποχώρηση από ψηφοφορία της Βουλής, λαθροχειρία στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης, υποκλοπές, καθυπόταξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κομματικοποίηση σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης. Ο βίος της διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή αποτέλεσε ένα συνεχές πλήγμα στους θεσμούς και στο κράτος δικαίου. Απέδειξαν πως δεν διστάζουν προ ουδενός προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία. Γι' αυτό καλέσαμε τους έλληνες πολίτες σε επαγρύπνηση.

* Επανήλθατε στο θέμα των ισχυρών εξωπολιτικών κέντρων ισχύος. Φοβάστε κάτι;

- Οποιος έχει καθαρό μέτωπο και δεν χρωστάει, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Δεν έκανα τίποτε άλλο από το επαναλάβω πάγιες απόψεις και θέσεις μου. Θέλω απέναντι στους πολίτες να είμαι απόλυτα ειλικρινής και σαφής για τις προθέσεις μου. Καθαρούς κανόνες που εξασφαλίζουν την ποιότητα της δημοκρατίας και τη γνήσια εκπροσώπηση του ελληνικού λαού. Να τελειώνουμε με τις συντηρητικές λογικές ότι μπορεί να κυβερνιέται μια χώρα από τα κάθε λογής παρασκήνια. Αυτή η λογική έχει εμποδίσει την πραγματική ανάπτυξη και έχει υπονομεύσει την κοινωνική συνοχή και την αίσθηση δικαίου στην ελληνική κοινωνία.

* «Δικτατορία της μετριοκρατίας», «έχει έρθει το τέλος της μεταπολίτευσης», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρουσία σας. Συμφωνείτε;

- Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Να κάνουμε μια νέα αρχή, να αφήσουμε πίσω μας προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και την κοινωνία μας εδώ και δεκαετίες. Να ολοκληρώσουμε το κράτος δικαίου και να αποκτήσουμε κοινωνικό κράτος αντάξιο προηγμένης χώρας. Να θέσουμε τέλος σε φαινόμενα αδιαφάνειας και άκρατου κομματισμού. Να ανοίξουμε νέους δρόμους για την οικονομία. Να κατακτήσουμε εκ νέου τη θέση που μας αξίζει στη διεθνή κοινότητα. Αυτή είναι η απαίτηση μιας κοινωνίας που ασφυκτιά και που διαπιστώνει πως το σημερινό status quo μας οδηγεί στο τέλμα και στην καταστροφή. Να γίνει η Ελλάδα -και ξέρω ότι μπορεί- χώρα που ταυτίζεται με την αξία και την ανθρωπιά. Την ποιότητα και την πράσινη ανάπτυξη. Στην πορεία αυτή θα ζητήσω αύριο, ως κυβέρνηση, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς, η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

* Σας αρκεί η νίκη στις ευρωεκλογές με οποιοδήποτε αποτέλεσμα; Ακόμη και με μία ψήφο διαφορά;

- Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, μας έλεγαν πως το ΠΑΣΟΚ δεν τολμά να θέσει ως στόχο την πρωτιά στις ευρωεκλογές. Τώρα προσπαθούν να μας πείσουν πως μια νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές συνιστά ασήμαντο γεγονός. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως μια νίκη του ΠΑΣΟΚ σε ευρωεκλογές -πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια- και η πλήρης ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού των εκλογών του 2007 σε λιγότερο από 2 χρόνια συνιστούν μια μείζονα ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ο στόχος είναι η νίκη, και όσο πιο μεγάλη, τόσο καλύτερα.

* Είστε ανοιχτός σε μια τηλεοπτική μονομαχία με τον Κώστα Καραμανλή;

- Την έχω προτείνει. Δυστυχώς, ο κ. Καραμανλής, κατά τη συνήθη τακτική του, υπεκφεύγει. Εφθασε η ώρα και κρίνει ο λαός όχι από τα μεγάλα λόγια αλλά από τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. Τα συγκρίνει με το δικό μας πρόγραμμα, τη δική μας πορεία αλλαγών και ανανέωση, τη δική μας βούληση για διαφορετική πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο.

* Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί περιγράφουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με μελανά χρώματα. Να υποθέσω ότι θα υποστηρίξετε ότι «παραλάβατε καμένη γη»;

- Το 1993 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου παρέλαβε μια χώρα σε ύφεση, με πληθωρισμό, ελλείμματα και επιτόκια σε διψήφια επίπεδα, στα πρόθυρα της υπαγωγής στο ΔΝΤ. Εντούτοις, δεν μεμψιμοιρήσαμε ούτε καταγγείλαμε τη χώρα στις Βρυξέλλες όπως έκανε η Ν.Δ. το 2004. Σηκώσαμε τα μανίκια και βάλαμε τη χώρα σε νέα πορεία. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά το οικονομικό περιβάλλον απαιτεί μεγάλες αλλαγές. Η χώρα μας προβλέπεται και πάλι να βρεθεί σε ύφεση πρώτη φορά μετά το 1993, με τα ελλείμματα και το χρέος να εκτοξεύονται. Αυτά θα παραλάβει το ΠΑΣΟΚ. Ομως εμείς δεν χρειαζόμαστε άλλοθι. Εχουμε πλήρη συναίσθηση της κατάστασης της χώρας και ξέρουμε επίσης πως αυτή είναι πραγματικά αναστρέψιμη. Με σχέδιο, βούληση και κόπο.

* Θα κάνετε απογραφή;

- Η «απογραφή» του 2004 ήταν μια πολιτική απάτη που έβλαψε την Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε από τη Ν.Δ. όχι μόνο για να αθετήσει τις υποσχέσεις της και να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως προπέτασμα καπνού για να μπορεί η ίδια να μαγειρεύει τα στοιχεία. Αυτό το έχει καταλάβει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απαίτησε την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2008. Οι πάντες γνωρίζουν πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ δυσμενέστερη από αυτήν που εμφανίζει η κυβέρνηση. Ολοι ξέρουμε πως υπάρχουν, π.χ., 6 δισ. ευρώ σωρευμένα χρέη των νοσοκομείων που δεν έχουν καταγραφεί. Προφανώς, η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να αποκτήσει πλήρη εικόνα. Αλλά να είστε βέβαιος πως δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να πλήξει το κύρος της χώρας μας.

* Πού θα ρίξετε το βάρος σας τις πρώτες 100 μέρες;

- Οι πρώτες 100 μέρες θα είναι αφιερωμένες σε δύο μεγάλα και κατεπείγοντα μέτωπα: Πρώτον, στην αντιμετώπιση της οξύτατης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης της χώρας. Με ένα έκτακτο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, στοχευμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, μέτρα διάσωσης των θέσεων εργασίας, αποκατάσταση της ευρυθμίας στους φορολογικούς μηχανισμούς, μέτρα δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών και ριζικού περιορισμού της φοροδιαφυγής. Θα επαναδιαπραγματευτούμε, παράλληλα, το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεών μας ως μέλους της ΟΝΕ, μέσω ενός αξιόπιστου προγράμματος μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής εξυγίανσης για επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο των 100 πρώτων ημερών είναι η λήψη μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Εχω κάνει σαφές το στίγμα των προθέσεών μου. Θα δρομολογήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν σαφές πως γυρίζουμε σελίδα.

* Υποσχεθήκατε μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση. Το έχουν υποσχεθεί όλοι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί χωρίς να το κάνουν. Γιατί να σας πιστέψει ο ελληνικός λαός;

- Γιατί ο λαός γνωρίζει πως εννοώ αυτά που λέω. Είμαι έτοιμος για ρήξεις. Θα το διαπιστώσετε σύντομα.

* Θα χρησιμοποιήσετε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα;

- Οπως γνωρίζετε, δεν έχω παρωπίδες. Θα συγκροτήσω μια κυβέρνηση μάχης, με τη χρησιμοποίηση των καταλληλότερων προσώπων.

* Το ΚΚΕ σας κατηγορεί για αντικομμουνισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας καλεί να ζητήσετε συγνώμη για την κυβερνητική περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Με τα κόμματα της αριστεράς οι σχέσεις σας είναι πολεμικές. Γιατί; Τα βολεύει, πιστεύετε, να κυβερνά η δεξιά;

- Εύκολη η κριτική, αλλά πολλές φορές και άδικη. Εγώ θέλω να βλέπω μπροστά. Να αλλάξει πορεία η χώρα. Οποιες δυνάμεις αδυνατούν να κατανοήσουν ότι είμαστε, το ΠΑΣΟΚ, δύναμη αλλαγής απλώς παίζουν το παιχνίδι της συντήρησης. Οσοι είναι έτοιμοι να κάνουμε μαζί ρήξεις με το παρελθόν για ένα καλύτερο, πιο δίκαιο και ανθρώπινο μέλλον ελπίζω να συναντηθούμε και σύντομα στην κοινή πορεία.(kourdistoportocali)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.