Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι περισσότερο γνωστό στην Ελλάδα από τον Κορνήλιο Καστοριάδη,

Από τη Λούξεμπουργκ στον Καστοριάδη

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι περισσότερο γνωστό στην Ελλάδα από τον Κορνήλιο Καστοριάδη, βασική μορφή (μαζί με τον Κλοντ Λεφόρ) της επαναστατικής ομάδας και της επιθεώρησης «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» που επηρέασαν την αριστερή διανόηση.

Από το 1946, ο Καστοριάδης και ο Λεφόρ προώθησαν πιο ριζοσπαστικές θέσεις απ΄ ό,τι οι κλασικοί τροτσκιστές.

Τον Ιανουάριο του 1949, οι δυο τους μαζί με μια μικρή ομάδα στρατευμένων εγκατέλειψαν το Διεθνιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ίδρυσαν το «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα», ως αντιπολιτευόμενη τάση στους κόλπους του τροτσκισμού.

Η ονομασία της ομάδας και της επιθεώρησης προέρχεται από τον αφορισμό της Ρόζας Λούξεμπουργκ πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν η Λούξεμπουργκ φώναζε το «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» μιλούσε για το δίλημμα που είχε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα μπροστά στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσα σε έναν κόσμο όπου οι παραγωγοί του πλούτου θα οικοδομούσαν το δικό τους σύστημα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό, κι ενός κόσμου που θα βίωνε την καταστροφή στα χαρακώματα των σφαιρών επιρροής του παγκόσμιου κεφαλαίου.

Ωστόσο, την πατρότητα του ερωτήματος διαθέτουν οι Μαρξ και Ένγκελς, οι οποίοι το έθεσαν με φιλοσοφικό και ιστορικό τρόπο. Η Λούξεμπουργκ και ο Λένιν το επαναδιατύπωσαν μιλώντας με όρους ιμπεριαλισμού.

Η Ν.Δ. επιχειρεί να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ η Ν.Δ. επιχειρεί με κάθε τρόπο να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο και θεωρεί ότι «στρίμωξε» το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το σύνθημα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που χρησιμοποίησε ο Γ. Παπανδρέου.

Τη σκυτάλη από τον Πρωθυπουργό, που ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ανακαλέσει, πήραν χθες ο Ελ.

Ζαγορίτης και ο Ευάγγ. Αντώναρος. «Προσβάλλει τους Έλληνες πολίτες», είπε ο γραμματέας της Ν.Δ., ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολιτικό ολίσθημα» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «βρίσκεται σε μεγάλη ταραχή και σύγχυση και καθυβρίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους...».

«Αφού ο κ. Καραμανλής πέρασε από τη συναίνεση στην πόλωση, επόμενο ήταν να προχωρήσει στη συνειδητή παραποίηση, στη διαστρέβλωση και στο ψέμα», ήταν η αντίδραση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούση, ο οποίος πρόσθεσε πως ο Πρωθυπουργός «γνωρίζει πολύ καλά ότι το εδώ και δεκαετίες διατυπωμένο πολιτικό και φιλοσοφικό δίλημμα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αναφέρεται στους οπαδούς της Ν.Δ.». «Είναι έκφραση αντιδιαστολής ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές», ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Κινήματος και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σχόλιο: Αυτοί ΔΕΝ διάβασαν ποτέ ιστορία . . . ΔΕΝ διδάχθηκαν ούτε καν από τα σφάλματα της δεξιάς . . . περιμένουμε να έχουν μελετήσει Λούξεμπουργκ και Καστοριάδη ; . . . ακούνε κάτι και το αντιπολιτεύονται αμέσως. . . συνηθείας γαρ το . . .

Από Enet.gr σημειώνουμε : Αγράμματοι και ανιστόρητοι

"ΠΕΡΑΣΑΝ το πολιτικό σύνθημα για ύβρι. Οι αγράμματοι, οι ανίδεοι. . .Ζήτησαν την ανάκληση του ιστορικού διαζεύγματος. . .Οι ανιστόρητοι.
Έχασαν την ευκαιρία της πολιτικής αντιπαράθεσης. Προτίμησαν τη γελοιότητα.
"

ΝΖ
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.