Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Συχνές ερωτήσεις -και απαντήσεις- για τις ευρωεκλογές: Πολιτικές ομάδες

Πολλοί πολίτες επικοινωνούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέτουν ερωτήσεις σχετικά με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, είτε μέσω της Μονάδας Αλληλογραφίας με τον Πολίτη είτε μέσω των ιστοσελίδων για τις ευρωεκλογές. Αυτή την εβδομάδα, η "Πρώτη Σελίδα" ρίχνει φως στις πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου. Ποιες είναι οι πολιτικές αυτές ομάδες; Πόσους ευρωβουλευτές αριθμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Χρηματοδοτεί τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων; Βρείτε στο άρθρο αυτό όλες τις απαντήσεις!

Ποια είναι τα προγράμματα των κομμάτων;

Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα προγράμματα και τις προτεραιότητες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω των δικτυακών τόπων τους (βλ. σχετικό σύνδεσμο στο τέλος του κειμένου). Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές ανήκουν σε ένα κόμμα και στη συνέχεια, αφού εκλεγούν, διαλέγουν μια από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -μια ομάδα τις αρχές της οποίας ενστερνίζονται.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να δέχονται οδηγίες από το κράτος μέλος από το οποίο προέρχονται ούτε από οποιονδήποτε ιδιώτη. Είναι υπεύθυνοι μόνο απέναντι στους ψηφοφόρους τους.

Πώς σχηματίζεται μια πολιτική ομάδα;

Είκοσι ευρωβουλευτές απαιτούνται για το σχηματισμό μιας πολιτικής ομάδας, από τουλάχιστον το ένα πέμπτο των κρατών μελών. Τα μέλη δεν μπορούν να ανήκουν σε περισσότερες από μία πολιτική ομάδα.

Ωστόσο, μετά από τις ευρωεκλογές του 2009 όλα αυτά θα αλλάξουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα αποφάσισε να μπορεί μια πολιτική ομάδα να σχηματίζεται από τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές, από τουλάχιστον επτά κράτη μέλη.

Να σημειωθεί ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα και είναι γνωστοί ως "μη εγγεγραμμένα μέλη".

Ποια είναι η πολιτική σύνθεση του Κοινοβουλίου στο τέλος της νομοθετικής αυτής περιόδου;

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδριάζουν στα πλαίσια των πολιτικών ομάδων στις οποίες ανήκουν και όχι βάσει της εθνικότητάς τους. Με άλλα λόγια, οι πολιτικές πεποιθήσεις υπερέχουν της εθνικότητας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεγαλύτερη είναι η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών με 288 βουλευτές (από τους συνολικά 785 ευρωβουλευτές), και η μικρότερη είναι η Ομάδα "Ανεξαρτησία/Δημοκρατία" με 22 μέλη. Τριάντα ευρωβουλευτές -οι μη εγγεγραμμένοι- δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα.

Πώς χρηματοδοτούνται τα κόμματα εν όψει των ευρωεκλογών;

Η χρηματοδότηση των κομμάτων εξαρτάται βασικά από τη νομοθεσία του κάθε κράτους μέλους. Κάθε κόμμα λαμβάνει χρηματοδότηση ανάλογα με τους εθνικούς κανόνες που διέπουν τις ευρωεκλογές στο εν λόγω κράτος μέλος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει, ωστόσο, ένα ειδικό ταμείο για "τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο" (βλ. σχετικό σύνδεσμο), δηλαδή για οργανώσεις που έχουν πολιτικό πρόγραμμα και αποτελούνται από άτομα που ανήκουν σε κόμματα διαφόρων χωρών.

Πόσα θα είναι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2009 (μετά από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου);

Οι προσεχείς εκλογές (4-7 Ιουνίου) θα είναι οι μεγαλύτερες διακρατικές εκλογές που έχουν γίνει ποτέ. Περίπου 375 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα εκλέξουν σε 27 χώρες της ΕΕ 736 ευρωβουλευτές.

Ο συνολικός αριθμός των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει σταθερά αυξηθεί με τις διευρύνσεις της ΕΕ. Σήμερα οι ευρωβουλευτές είναι 785, μετά από την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007. Σύμφωνα με τη συνθήκη της ΕΕ που ισχύει σήμερα (Συνθήκη της Νίκαιας), οι ευρωβουλευτές θα είναι 736 μετά από τις ευρωεκλογές του 2009 (δηλαδή θα μειωθεί ο αριθμός τους στα περισσότερα κράτη μέλη).

Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών. Οι έδρες κατανέμονται, κατά γενικό κανόνα, σε συνάρτηση με τον πληθυσμό του κάθε κράτους μέλους. Κάθε κράτος μέλος έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό εδρών -το πολύ 99 και το λιγότερο 5.

Αν η Συνθήκη της Λισσαβόνας τεθεί σε ισχύ μετά από τις ευρωεκλογές του 2009, οι ευρωβουλευτές θα είναι πλέον 754, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκέμβριος του 2008). Με άλλα λόγια, μόνο οι έδρες της Γερμανίας θα μειωθούν σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας -αν και η χώρα αυτή μπορεί να διατηρήσει τους 99 ευρωβουλευτές της μέχρι τον επόμενο γύρο των ευρωεκλογών. Το 2014 πάντως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αριθμεί 751 μέλη.

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.