Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ και… όλοι οι υποκριτές στην πίστα!


Τα παλιά καλύτερα χρόνια, όταν η υποκρισία και η κακόβουλη κομματική σκοπιμότητα δεν είχαν χτυπήσει κόκκινο, το ‘ναι’ σήμαινε ‘ναι’ και το ‘όχι’ σήμαινε ‘όχι’. Τότε, στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) η ‘κάλυψη’ σήμαινε ‘κάλυψη’ και ο ‘ακάλυπτος’ σήμαινε ‘ακάλυπτος’. Όμως εγένετο δεξιο-δημοκρατική νύχτα και ακολούθησε αριστερο-σοσιαλιστική ομιχλώδης "ημέρα" και το “ναι, ναι” αναβαθμίστηκε στο “ναι μεν αλλά” ενώ το “ου, ου” μετεξελίχτηκε στο “ου μην αλλά”. Κατ’ επέκταση, ο ακάλυπτος μεταλλάχτηκε σε ημι-ακάλυπτο χώρο για ν’ αναβαθμιστεί στα μουλωχτά, και με το ανάλογο φακελάκι στην πολεοδομία, σε πλήρως καλυμμένο χώρο, κοινώς δωμάτιο!

Έτσι έχουν τα πράγματα με τους κατ' ευφημισμόν ημιυπαίθριους χώρους. Ήταν μια εκ του πονηρού επινόηση - ανοιχτή πρόσκληση σε παρανομία της κυβέρνησης του αείμνηστου “σοσιαλιστή” ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου - ένας οικοδομικός νόμος-έκτρωμα που απέβλεπε στη "σοσιαλιστική" σωτηρία του δεινοπαθήσαντος από την επάρατη Δεξιά λαού, μια σωτηρία που ωιμέ δεν ήρθε ποτέ, αφού ο ημιανατέλλων πράσινος ήλιος δε βγήκε ακόμη ολόκληρος πάνω από τον ορίζοντα. Ο "σωτήριος" νόμος 1577 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 210/Α/18-12-1985, και Υπουργός Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος ήταν τότε ο μακαρίτης Ευάγγελος Κουλουμπής, ο ίδιος πολιτικός μηχανικός με τεράστια πείρα. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου για τον εκλιπόντα, «ο Ευ. Κουλουμπής υπήρξε καταξιωμένος επιστήμονας, ενεργός πολίτης, με μεγάλη συνδικαλιστική δράση και προσφορά στη δημοκρατική παράταξη... παντού με σημαντικότατο έργο». Δείτε εδώ.

Ο νόμος για τους ημιυπαίθριους ήταν βούτυρο στο ψωμί των εργολάβων οικοδομών, ενώ βολεύονταν και οι αγοραστές αποκτώντας μισοτιμής ένα επιπλέον δωμάτιο, με το ανάλογο φακελάκι στον κατάλληλο δημόσιο υπάλληλο, αν τους κάρφωνε κανείς. Τα γνωστά ελληνικά αήθη κι έθιμα... Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν 1.000.000 παράνομα δωμάτια (‘ημιυπαίθριοι’) – κατ’ άλλους 1.500.000 – που πρέπει ή να κατεδαφιστούν ή να νομιμοποιηθούν, αν η Ελλάδα πρόκειται ποτέ να γίνει ευνομούμενο κράτος και να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στη δόμηση.

Προσφάτως, η υπό πανικό και πανταχόθεν βαλλόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κώφευε στη μαζική αυτή παρανομία επί πέντε χρόνια για να μη χάσει ψηφοφόρους, επειδή πια δεν έχει πού την κεφαλή κλίναι αφού η ΕΕ της έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2010, είχε τη φαεινή ιδέα - σωστή και δίκαιη κατά τη γνώμη μου, αλλά πολύ καθυστερημένη - να νομιμοποιήσει τους μη-υπαίθριους ημιυπαίθριους ώστε να εισπράξει κάποια χρήματα και να κλείσει μέρος της μαύρης τρύπας. Όμως λόγω του ξεσηκωμού των άλλων υποκριτών εναντίον της, οι οποίοι αποκλείουν τόσο την κατεδάφιση όσο και τη νομιμοποίηση, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς επινόησε πρόσφατα έναν ακόμη μοντέρνο όρο, αυτόν του “τακτοποιημένου”. Δηλαδή οι ημιυπαίθριοι που θα δηλωθούν, και οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώσουν το ανάλογο αντίτιμο, δε θα είναι πια ούτε παράνομοι ούτε νόμιμοι. Θα είναι απλά τακτοποιημένοι! Δείτε εδώ. Έστω, διάολε! Καλύτερο από το τίποτα...

Κάτω από το καθεστώς της γενικευμένεης ασυδοσίας και χρεοκοπίας που ζούμε, είναι κι αυτή μια κάποια λύση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, έστω και για εισπρακτικούς λόγους. Δε βλέπω δηλαδή κάτι το επιλήψιμο εδώ, αρκεί ο εκ του πονηρού και την αυθαιρεσία υποθάλπων νόμος για τους ημιυπαίθριους να καταργηθεί εδώ και τώρα ώστε να μη συνεχίζονται οι παρανομίες και η μελλοντική ανάγκη για νέες νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων να εκλείψει κάποτε.

Εξάλλου, τυχόν απόφαση για κατεδάφιση όλων των ημιυπαίθριων χώρων θα ξεσήκωνε θύελλα και θα δημιουργούσε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα διότι θα στερούσε πολλές φτωχές οικογένειες από το αναγκαίο δωμάτιο των παιδιών τους, και θα ήταν στην πράξη ανεφάρμοστη. Γιατί λοιπόν αυτό το φανατικό ΟΧΙ σε όλα απ’ όλους; Κοινή λογική λέει πως όταν είσαι κατά της νομιμοποίησης ή έστω της τακτοποίησης, θα είσαι υπέρ της κατεδάφισης. Δε μπορεί ν’ απορρίπτεις και το ένα και το άλλο, αν δεν εμφορείσαι από τυφλή κομματική εμπάθεια, άκρατη αντιδραστικότητα, και παραλογισμό.

Με απογοήτευση διάβασα στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, που είναι το επίσημο όργανο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (τεύχος 1 Ιουνίου 2009), ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος (αδελφός του Αλέκου Αλαβάνου του ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε: «Δεν συζητούμε καμία πρόταση για νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων», και «Λέμε ΟΧΙ στην τακτοποίηση». Οι αποφάσεις μάλιστα αυτές ελήφθησαν κατά τη Συνδιάσκεψη του Κεντρικού ΤΕΕ με τους εκπροσώπους των 17 Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ που έγινε προ ημερών στο Καρπενήσι.

Βεβαίως κι εγώ προσωπικά είμαι εναντίον της εκ των υστέρων νομιμοποίησης της παρανομίας και εναντίον κάθε εκ του πονηρού νόμου που ενθαρρύνει την παρανομία. Το έγκλημα όμως τώρα έχει γίνει και είναι μαζικό. Ας βγουν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που λένε όχι στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων για εισπρακτικούς λόγους, να βροντοφωνάξουν: Ή κατεδαφίστε όλα τα αυθαίρετα εδώ και τώρα, ή νομιμοποιείστε όλα τα αυθαίρετα δωρεάν! Γιατί δεν το κάνουν; Διότι απλά είναι όλοι υποκριτές και λαϊκιστές! Και όπως δείχνει η εμπειρία , πιθανότατα αν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση το ίδιο θα έκανε. Θα έλεγε ΟΧΙ σε όλα

Το έχω ξαναγράψει, και είναι ηλίου φαεινότερο, ότι τα κόμματα δε συνεργάζονται σε τίποτα για τη λύση προβλημάτων του τόπου, έστω και εκ των υστέρων. Και όταν πρόκειται ν’ αντιπολιτευθούν, αντιπολιτεύονται ακόμη και την ίδια την κοινή λογική… Αλίμονο! Δεν έχω πρακτικά της Βουλής του 1985 για να έβλεπα πόσοι Βουλευτές αντιτάχθηκαν τότε στο νόμο-έκτρωμα για τους ημιυπαίθριους. Και πόσοι πολεοδόμοι, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες ξεσηκώθηκαν για να τον καταργήσουν εν τη γενέσει του;

Τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο πατέρας αυτού του εκ του πονηρού νόμου και άρα ευθύνεται για τη σημερινή τραγελαφική κατάσταση, θα έπρεπε να λαμβάνει σαφή και καθαρή θέση – θα μου πεις και πότε το έκανε; – κι όχι ν’ αφήνει τις επιλογές του για αργότερα, όταν θα γίνει κυβέρνηση. Όπως δηλώνει στο Βασικό Σχολιασμό, «Αυτό το μέτρο έχει αφετηρία και ουσιαστική κατάληξη το εισπρακτικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με μόνο γνώμονα την είσπραξη.
- Το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει, στη βάση συγκεκριμένων κανόνων που πρέπει να διέπουν ένα ευνομούμενο κράτος, ένα πλήρες και συνεκτικό πλαίσιο και για τη Δημόσια Διοίκηση και τη Χωροταξία και για την Πολεοδομία. Θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως οι ημιυπαίθριοι με ένα τρόπο δίκαιο, ο οποίος δεν στέλνει λάθος μηνύματα στην κοινωνία.»

Ποιος τάχα είναι αυτός ο "δίκαιος" τρόπος; Αποκαλύψτε τον επιτέλους! Νομιμοποίηση, κατεδάφιση, ή τίποτα; Τι άλλο υπάρχει κάτω από τον ήλιο και δε μπορώ να το φανταστώ; Μήπως εννοείτε μισοκατεδάφιση ή μισονομιμοποίηση; Κάντε την πρότασή σας, τέλος πάντων, κι ας μη γίνει δεχτή. Τότε θα ευθύνονται εκείνοι που την απέρριψαν. Και για να ’χουμε καλό ρώτημα, που λένε και στο χωριό μου, εσείς στο ΠΑΣΟΚ πότε ανακαλύψατε ότι όλοι οι ημιυπαίθριοι έγιναν κανονικά δωμάτια εν τη γενέσει τους; Είκοσι περίπου χρόνια που ήσασταν στην εξουσία δε γνωρίζατε τίποτα για το "φόνο"; Περιμένατε τον Καραμανλή, το Σουφλιά και τον Παπαθανασίου για να το μάθετε; Αν όμως όντως δε γνωρίζατε, τότε ήσασταν εντελώς αποκομμένοι από την Ελληνική πραγματικότητα και αγνοείτε τα παραδοσιακά χούγια του Ελληνικού λαού. Από την άλλη, αν γνωρίζατε και δεν κάνατε τίποτα, τότε θα πει ότι και το κόμμα σας δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τους παρανομούντες για να μη χάσει ψήφους, πράγμα που καθιστά κι εσάς άκρως αφερέγγυο κόμμα για να κυβερνήσετε.

Αντί να ντραπείτε για τον εκ του πονηρού νόμο που φτιάξατε για τους ημιυπαίθριους, αντί να έχετε τύψεις για τη μέχρι τούδε ανοχή σας στην παρανομία και τουλάχιστον να σιωπαίνετε, έχετε το θράσος να υψώνετε τους τόνους της αντιδραστικής ρητορικής σας! Αν ήσασταν στοιχειωδώς υπεύθυνο κόμμα, θα έπρεπε να συνεργαστείτε, κύριε Παπανδρέου, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, με την Κυβέρνηση ώστε η χώρα μας να κάνει έστω και καθυστερημένα ένα μικρό θετικό βήμα για ν' απομακρυνθεί από το γκρεμό. Αυτός άλλωστε είναι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης κι όχι το τυφλό “ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ”. Καλώς ή κακώς, βλέπετε ότι ο Καραμανλής δε σας κάνει τη χάρη να παραιτηθεί εδώ και τώρα για να σας παραδώσει την εξουσία. Αυτό άλλωστε θα κάνατε κι εσείς στη θέση του. Έτσι δεν είναι; Θα λέγατε ότι ο λαός σας εξέλεξε για 4 χρόνια. Κάντε τουλάχιστον υπομονή μέχρι το Μάρτιο που θα τον ρίξετε με το πρόσχημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, και μη χειροτερεύετε με τη στείρα αντιπολιτευτική σας πολιτική τη δεινή θέση στην οποία όλοι εσείς έχετε βουλιάξει τη χώρα μας.

Να σας θυμίσω ακόμη ότι ο χρυσός κανόνας της ανθρώπινης συμπεριφοράς που θα έπρεπε να ισχύει και στα δημοκρατικά κόμματα είναι: «Ο συ μισείς, ετέρω μη ποιήσεις.» Και υπεράνω του κομματικού σας συμφέροντος, καταλάβετέ το επί τέλους όλοι σας, είναι, πρέπει να είναι, το συμφέρον του λαού και του τόπου. Ώ πόσο αποκρουστικοί είστε, στ’ αλήθεια!

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.