Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Δυστυχήματα

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
mhtro@dolnet.gr

ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
δεξιός, καταλαβαίνει. Όταν άρχιζε η καμπάνια για τις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ο Νικολά Σαρκοζί άφησε στην άκρη την Ευρώπη. Αντ΄ αυτής επέλεξε δύο θέματα: ασφάλεια και μετανάστευση. Γιατί; Διότι στις εκλογές, εξήγησε ο εκπρόσωπός του Φρανκ Λουβριέ, «χρειάζονται δυνατές θεματικές που να συγκινούν τους ψηφοφόρους μας».

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ξέρει τι κάνει. Στη Γαλλία, ασφάλεια και μετανάστευση φτιάχνουν και καταστρέφουν καριέρες. Καταστράφηκε ο σοσιαλιστής Λιονέλ Ζοσπέν στην Προεδρική του 2002. Φτιάχτηκε ο ίδιος ο Νικολά, ο οποίος κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που έπαιρνε ο ακροδεξιός Λεπέν, ήταν να ανακτήσει την ατζέντα «νόμου και τάξης». Το ΄κανε το 2007 και το ξανακάνει σε κάθε ευκαιρία.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ισχύει το ανάποδο. Η διακυβέρνηση Καραμανλή έχει χάσει το παιχνίδι της ασφάλειας. Ο Πολύδωρας ήταν αναποτελεσματικός, αλλά τουλάχιστον τα ΄λεγε χοντρά. Μεταξύ Προκόπη και Μαρκογιαννάκη όμως έχει απολεσθεί και ο έλεγχος και η ατζέντα. Κερδισμένος ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Το 7% της περασμένης Κυριακής δείχνει ότι, αρχής γενομένης από το 2002, η άκρα Δεξιά σε κάθε εκλογή αυγαταίνει. Δεν απορροφά ψηφοφόρους ευκαιριακά. Αλλά τους περιχαρακώνει σε μια συγκεκριμένη ατζέντα.

ΤΗΝ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ πολλοί υποτίμησαν- με δική τους ζημία. Ο Καρατζαφέρης παίζει με τις εντυπώσεις, αλλά κάνει και κινήσεις. Φλέρταρε με τον Νίκο Καραχάλιο για το ευρωψηφοδέλτιο και τελικά παρουσίασε τη Νίκη Τζαβέλλα. Την ώρα που έσπρωχνε στο προσκήνιο μια καθωσπρέπει «συστημική» υποψήφια, έπαιζε με τα ένστικτα φόβου φτωχών και πλούσιων νοικοκυραίων. Φόβου για την εγκληματικότητα και την παράνομη μετανάστευση που δίνει στον ΛΑΟΣ ποσοστό 10% στη Β΄ Αθηνών.

ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ τώρα η Ν.Δ. αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον ΛΑΟΣ. Προεκλογικά, η Τζαβέλλα μίλησε για πολυκατοικία όπου συνυπάρχουν ΛΑΟΣ και Ν.Δ., ανοίγοντας τη συζήτηση της συνεργασίας. Μετεκλογικά, ακούγονται ήδη φωνές προς την ίδια κατεύθυνση από τη Ν.Δ. Η Κατερίνα Παπακώστα λέει δυνατά εν τη αφελεία της αυτό που σκέφτονται αρκετοί άλλοι από μέσα τους.

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ πάμε, η αναγέννηση του ακραίου δεξιού χώρου στην Ελλάδα θα είναι άλλο ένα στοιχείο της κακής πολιτικής κληρονομιάς του Κώστα Καραμανλή.

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.