Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Το φαινόμενο Καρατζαφέρη είναι τώρα στη ημερησία διάταξη, με κάποιους να συναινούν και κάποιους άλλους να τους βρίσκει απόλυτα σύμφωνους!!!

Ελλείμματα μεταναστευτικής πολιτικής

Του Πασχου Μανδραβελη (kathimerini)

Να συμφωνήσουμε ότι στη φύλαξη των συνόρων δεν έχουμε τα αρτιότερα αποτελέσματα και η καλύτερη ιδέα που ακούστηκε είναι να δώσουμε το έργο outsourcing στους Δυτικούς μας εταίρους. Μεταναστευτική πολιτική όμως δεν είναι μόνο η φύλαξη των συνόρων. Είναι ένα πλέγμα μέτρων που απαιτεί εύρυθμη δημόσια διοίκηση για να έχει αποτελέσματα.

Ποιος θυμάται, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών το 2008 εξετάσθηκαν σε πρώτο βαθμό 29.573 αιτήσεις και εγκρίθηκαν μόνο 14! Στο τέλος του περασμένου έτους εκκρεμούσαν πάνω από 30.000 αιτήσεις να εξεταστούν σε δεύτερο βαθμό.

Εντάξει! Οι περισσότεροι από αυτούς που ζητούν πολιτικό άσυλο είναι οικονομικοί μετανάστες και δεν το αξίζουν, αλλά πάλι πώς γίνεται να έχει η Ιταλία του Μπερλουσκόνι μεγαλύτερα ποσοστά χορήγησης πολιτικού ασύλου από τη δημοκρατικά ευαίσθητη Ελλάδα; (Σ.Σ.: Το καινούργιο χωρατό του κ. Καρατζαφέρη –το οποίο μάλιστα ασπάζονται πολλοί– είναι να απειλήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι θα επιτύχουμε τα δικά τους ποσοστά χορήγησης προσφυγικού καθεστώτος «και τότε να δούμε τι θα κάνουν οι κουτόφραγκοι που μας βάζουν και πρόστιμα επειδή δεν τηρούμε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου».)

Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει ότι η αναποτελεσματική φύλαξη των συνόρων είναι η κορυφή του παγόβουνου στο διαβόητο έλλειμμα της «μεταναστευτικής πολιτικής». Αυτό το έλλειμμα δεν καλύπτεται μόνο με περισσότερα ταχύπλοα, που θα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι· έχει να κάνει με τη χαλάρωση της δημόσιας διοίκησης σε κάθε επίπεδο και την έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού.

Για παράδειγμα: έπρεπε να πάρει 7% ο ΛΑΟΣ για να αρχίσει να εφαρμόζεται η πρόταση για τα «στρατόπεδα φιλοξενίας»; Αυτά θα είναι έτοιμα, στην καλύτερη περίπτωση, σε έξι μήνες. Εν τω μεταξύ, όμως το ερώτημα, είναι τι κάνουν όσους μαζεύουν στις περίφημες «επιχειρήσεις-σκούπα»; Μήπως απλώς σπαταλούμε πολύτιμους πόρους από την αστυνόμευση για να έχουμε εντυπωσιακά, αλλά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα;

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι δύσκολο και σύνθετο. Απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και μέτρα που δεν θα αλληλοακυρώνονται. Δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί εξ ολοκλήρου, ακόμη κι αν γίνουμε αυτό που φαντάζονται μερικοί, κάτι σαν το Ισραήλ στο μέτωπο της μετανάστευσης.

Οι επιπτώσεις όμως του φαινομένου μπορούν να απαλυνθούν. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται λειτουργική δημόσια διοίκηση σε κάθε επίπεδο. Από την επιθεώρηση εργασίας που θα ελέγχει τη λαθραία εργασία, μέχρι τις επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου. Διότι ακόμη κι αν χαράξουμε την αρτιότερη μεταναστευτική πολιτική, ποιος θα την εφαρμόσει;

Σχόλιο: Οι πολιτικοί στη Ελλάδα τρέχουν πίσω από τα γεγονότα, στη προκειμένη περίπτωση τρέχουν όλοι πίσω από το Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος είχε σταθερή γραμμή στο θέμα αυτό και έκανε το λαγό της πολιτικής. Οι άλλοι ΜΗ ξέροντας τη διαδρομή... άλλοι αδιαφόρησαν και άλλοι τον χλεύασαν.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα όμως, όλοι ξαφνικά υιοθέτησαν τις προτάσεις τους.

Το φαινόμενο Καρατζαφέρη είναι τώρα στη ημερησία διάταξη, με κάποιους να συναινούν και κάποιους άλλους να τους βρίσκει απόλυτα σύμφωνους!!! Τι άλλαξε έτσι ξαφνικά; Από ακραίος έγινε μεσαίος και ελέγχει πλήρως τη ποδοσφαιρική ομάδα της πολιτικής;

ΟΧΙ βέβαια!!! τρέμουν το υπόλοιπο 50% που ΔΕΝ έχει εκφραστεί στις προηγούμενες ευρωεκλογές και προσπαθούν να αλιεύσουν ότι μπορούν.

Τα κουκιά μετράνε . . . αλλά τα κουκιά έχουν ξυπνήσει και . . . θα τα δούμε προσεχώς.

Αυτό που αξίζει είναι ένα δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας". . . OXI θέλουν ξήλωμα κάποιοι παράγοντες, αλλά κάτι άλλο που δυστυχώς έχει καταργηθεί νομικά.

Διαβάστε, ποιοι ευθύνονται για το πρόστιμο; Διώχθηκε κάποιος;
Μα τι ανέκδοτα λέω . . . (τάτση μήτση κώτση . . .)
Νάσος

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.