Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΓΑΠ: «Τα αδιέξοδα επιβάλλουν εθνικές εκλογές»

«Η νίκη του ΠΑΣΟΚ θα είναι από μόνη της ανατροπή», λέει στον ΕΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέντε ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, αποφεύγοντας να βάλει πήχυ. Ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί νέο άνοιγμα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., δηλώνει αποφασισμένος να συγκρουστεί με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, προαναγγέλλει ότι θα επιμείνει στη διαλεύκανση των υποθέσεων σκανδάλων ακόμα και αν έχουν παραγραφεί και χαρακτηρίζει τις δεσμεύσεις του φιλόδοξες αλλά πραγματοποιήσιμες.

Κύριε πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα επιχειρείτε άνοιγμα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Πιστεύετε πραγματικά, και γιατί, ότι θα υπάρξουν ψηφοφόροι της Ν.Δ. που θα σας ακολουθήσουν την Κυριακή;

Το κατεξοχήν απογοητευμένο τμήμα της κοινής γνώμης είναι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. Είναι όσοι καλοπροαίρετα πίστεψαν την παραπλανητική ρητορική του κ. Καραμανλή, το «σεμνά και ταπεινά», τη «μηδενική ανοχή στη διαφθορά», τη μείωση των σπαταλών στο Δημόσιο κατά 10 δισ. ευρώ το χρόνο, το «δεν θα βάλω νέους φόρους», την «επανίδρυση του κράτους». Οι πολίτες βλέπουν το χάσμα που χωρίζει τα λόγια της Ν.Δ. από τις πράξεις της. Η Ν.Δ. θέλει να αποφύγει τον απολογισμό αυτόν, τη σύγκριση πεπραγμένων και προτάσεων για το μέλλον. Γι’ αυτό επιλέγει την όξυνση. Και αδικεί τους Νεοδημοκράτες ψηφοφόρους όταν τους βάζει ασπίδα για τη δικιά της πολιτική, για τις δικές της ευθύνες. Διότι ο Νεοδημοκράτης ψηφοφόρος δεν ψήφισε παραγραφή, δεν ψήφισε αναξιοκρατία, δεν ψήφισε δώρα στους μεγαλομετόχους και φόρους στους μικρομεσαίους. Δεν ψήφισε ανομία και ατιμωρησία. Τα αδιέξοδα της χώρας είναι πρωτοφανή. Καλούμε όλους τους πολίτες –και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.– να μας εμπιστευτούν για μια νέα αρχή, γιατί είμαστε η μόνη δύναμη διακυβέρνησης που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα.

Θα μπορείτε να υποστηρίξετε το δημοψηφισματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών, ότι καταδικάστηκε δηλαδή μόνο η Ν.Δ., αν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί κάτω από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2007 ή η διαφορά σας από τη Ν.Δ. είναι κάτω από 3 μονάδες;

Θυμίζω πως μια νίκη του ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει πως ανατράπηκε μια διαφορά πολλών μονάδων από τη Ν.Δ. σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Μια τέτοια ανατροπή είναι από μόνη της μια τεράστια νίκη. Βεβαίως, όσο μεγαλύτερη η διαφορά τόσο το καλύτερο, τόσο καλύτερες προϋποθέσεις θα υπάρχουν για μια άμεση αλλαγή πορείας της χώρας. Μια νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι το βήμα για τη νίκη και αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι στόχος μου να αλλάξουμε απλά το κόμμα στην κυβέρνηση αλλά να αλλάξουμε πολιτική στον τόπο. Ενα ευνομούμενο κράτος που θα βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής.

Φοβάστε ότι μια «πύρρειος νίκη» του κόμματός σας την Κυριακή μπορεί να αναβιώσει την εσωκομματική κριτική;

Την εσωστρέφεια πολύ θα την ήθελε η σημερινή κυβέρνηση, για να συγκαλύψει τις δικές της πολιτικές. Για μας δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Αγωνιζόμαστε όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, για να βγάλουμε τη χώρα από τα μεγάλα αδιέξοδα, για να υπηρετήσουμε τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Αλλού θα είναι η εσωστρέφεια στις 8 Ιουνίου.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση πως υποκρύπτει από τους πολίτες ότι ετοιμάζει άλλους φόρους, αλλά εσείς έχετε βάλει στόχους που σε μία μερίδα των πολιτών αλλά και των αναλυτών δείχνουν ανεκπλήρωτοι. Να περιμένουμε ρεαλιστική στροφή μετά τις ευρωεκλογές;

Δεν υποσχόμαστε τίποτε που δεν μπορούμε να κάνουμε. Οι προτάσεις μας είναι πράγματι φιλόδοξες. Κόστος έχει η σημερινή σπατάλη της Ν.Δ. Το χρέος αυξήθηκε την τελευταία πενταετία κατά 80 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα αυξήθηκε κατακόρυφα η φορολογία για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, μειώθηκαν οι δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία, μειώθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις και επιδεινώθηκε η οικονομική θέση της μέσης ελληνικής οικογένειας. Θα περιορίσουμε τη σπατάλη, θα χτυπήσουμε την αδιαφάνεια, θα ανακατανείμουμε τα φορολογικά βάρη, καταπολεμώντας και τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Προβλέπετε εθνικές εκλογές πριν από το Μάρτιο και αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Στη Ν.Δ. όμως υπενθυμίζουν ότι ο κ. Σημίτης το 1999 έχασε με τρεις μονάδες στις ευρωεκλογές και το 2000 κέρδισε στις εθνικές. Είναι απίθανο να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης με την εποχή εκείνη. Υπήρχε μια δυναμική, μια διάχυτη αισιοδοξία και αίσθηση προόδου. Γι’ αυτό οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για ποιο λόγο σήμερα οι πολίτες θα μπορούσαν να εμπιστευθούν τον κ. Καραμανλή και τη Ν.Δ.; Για ποιο επίτευγμα; Υπήρξε κάποια –έστω μία– αξιόλογη εθνική επιτυχία; Ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι τραγικά αρνητικός για τον τόπο. Η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής δεν διαθέτουν απολύτως κανένα σχέδιο για το μέλλον, πλην της παραμονής στην εξουσία και της πελατειακής διαχείρισης του πλούτου του ελληνικού λαού. Τα αδιέξοδα μεγαλώνουν και θέτουν εκ των πραγμάτων θέμα εκλογών.

Με τη φράση «δεν χρωστάω σε κανέναν» στέκεστε και πάλι απέναντι στις επιδιώξεις οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων σε προεκλογική περίοδο. Πείτε μου ειλικρινά. Πιστεύετε ότι ο κ. Καραμανλής χρωστάει σε κάποιους; Εχει, δηλαδή, προσωπικές δεσμεύσεις απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα;

Δεν κρίνω προθέσεις, κρίνω πράξεις και αποτελέσματα. Τι να πρωτοθυμηθούμε από την πρωθυπουργία του κ. Καραμανλή; Τις υποκλοπές, τα δομημένα ομόλογα, τη Siemens, τις υποθέσεις των άγονων γραμμών, το Βατοπαίδι; Σε καμία από τις υποθέσεις αυτές δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες. Το κοινό στοιχείο είναι συγκάλυψη με κάθε τρόπο, παντού και για τα πάντα. Πέστε μου γιατί αποφάσισε τη συγκάλυψη αντί της αποκάλυψης; Γιατί αυτή η ατιμωρησία; Η μόνη απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ομηρία. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κάθε μικρό και μεγάλο φαινόμενο αδιαφάνειας.

Κύριε πρόεδρε, ακούγοντας ο πολίτης εσάς και τα κεντρικά σας στελέχη, σχηματίζει την εντύπωση ότι η κριτική σας στην υπόθεση Siemens είναι ήπιων τόνων. Φοβάστε κάτι;

Φοβάμαι ότι δεν θα λάμψει η αλήθεια. Και αυτό είναι πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο αίσθημα δικαίου. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει όταν δεν υπάρχει το αίσθημα δικαίου. Η Ν.Δ. αρνήθηκε κατ’ επανάληψη την πρόκλησή μας στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Οπως είπα, δεν θέλει να λάμψει η αλήθεια - τη βολεύει η γκρίζα διαχείριση της υπόθεσης. Η διερεύνηση της υπόθεσης σέρνεται, με αποκορύφωμα τη δραπέτευση στο εξωτερικό των βασικών υπόπτων αλλά και μαρτύρων. Η αμέλεια είναι πολύ μεγάλη για να πιστέψουμε πως είναι αθώα και υπό κανονικές συνθήκες οι αρμόδιοι υπουργοί θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί. Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή πως θέλουμε να λάμψει όλη η αλήθεια, ακόμη και αν αυτή πονέσει. Θα επιμείνουμε στην πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων τόσο σήμερα όσο και ως αυριανή κυβέρνηση, ακόμη και αν οι ευθύνες έχουν παραγραφεί με ευθύνη της Ν.Δ. Οφείλουμε στους πολίτες την πλήρη αλήθεια ώστε να λάβουμε όλα τα μέτρα για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Την 8η Ιουνίου, ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ νικήσει, θα βρεθείτε και πάλι σε ένα κεντροδεξιό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Με αυτό ως δεδομένο, πώς θα προχωρήσουν προτάσεις όπως η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η καταψήφιση Μπαρόζο, η προοδευτική στροφή της Ευρώπης σε ένα αφιλόξενο για εσάς περιβάλλον;

Σήμερα, ακόμα και χωρίς προοδευτική πλειοψηφία, το μπλοκ των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρωβουλή κατάφερε πρόσφατα να ακυρώσει την προσπάθεια των συντηρητικών να καθιερώσουν την 65ωρη απασχόληση με αφορμή την κρίση. Στόχος είναι η αλλαγή συσχετισμών για να προωθήσουμε μια πιο κοινωνική πράσινη αναπτυξιακή και δημοκρατική Ευρώπη και με δυναμική φωνή δικαίου διεθνώς. Π.χ. το Σύμφωνο Σταθερότητας ως έχει είναι ανεπίκαιρο. Την άποψη αυτή συμμερίζονται το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά και κορυφαίοι προοδευτικοί οικονομολόγοι όπως οι νομπελίστες Joseph Stiglitz και Paul Krugman. Πρέπει να αναθεωρηθεί για να ενισχυθεί ο στόχος της ανάπτυξης, οι επενδύσεις για την Παιδεία, για την πράσινη ανάπτυξη. Θα παλέψουμε για την αναθεώρηση αυτή, αναζητώντας συμμαχίες στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στο Συμβούλιο ως αυριανή κυβέρνηση.

«Θα συγκρουστώ διότι δεν χρωστάω σε κανέναν»

«Το απώτατο όριο για τις εθνικές εκλογές είναι ο Μάρτιος», είπε χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1 ο Γ. Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές με την ευκαιρία της εκλογής Προέδρου, ακόμα και αν στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Κάρολου Παπούλια. Επί της ουσίας, επιχείρησε να δώσει αναγκαίες διευκρινίσεις για την πρωινή δήλωσή του στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» όπου είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το Μάρτιο, αλλά διευκρινίζοντας ότι την απόφαση θα τη λάβει εκείνη την περίοδο.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «πήχυς είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ» αποφεύγοντας να βάλει όριο, ενώ έθεσε ως κεντρικό θέμα της προεκλογικής αναμέτρησης τη θέση των κομμάτων απέναντι στα σκάνδαλα και τη διαφθορά. «Η σημαία της καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς που σήκωσε ο κ. Καραμανλής το 2004 έμεινε σε ένα σουβλατζίδικο», είπε χαρακτηριστικά. «Θα συγκρουστώ διότι δεν χρωστάω σε κανέναν», επανέλαβε και εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει να δρα απέναντι στις υποθέσεις διαφθοράς όπως έπραξε το 2004 όταν απέπεμψε δέκα βουλευτές που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Πόρτο Καρράς ή με την αποπομπή των εμπλεκομένων στην υπόθεση Siemens κ.κ. Τσουκάτο και Μαντέλη. «Θα κάνουμε αναδιανομή στο φορολογικό. Θα πληρώνουν οι πλούσιοι. Δεν μπορεί ο μεγαλομέτοχος να φορολογείται λιγότερο από έναν εργαζόμενο», είπε, προαναγγέλλοντας αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Ταυτοχρόνως υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι τελούν υπό καθεστώς ομηρίας και εκβιασμού από τους ενόχους για τις υποθέσεις διαφθοράς και δεσμεύθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει ξανά αυτές τις υποθέσεις, «όχι για εκδίκηση, αλλά για να βγουν τα πολιτικά συμπεράσματα.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ελεύθερος Τύπος


==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.