Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Χαιρετισμός του Δημάρχου Αιγάλεω και Προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρη Καλογερόπουλου



Ξενοδοχείο Caravel – 22.6.2009

Διεθνής ημερίδα για την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως «Πρωτεύουσας του Αραβικού Πολιτισμού 2009» «Jerusalem Capital of Arab Culture 2009»


Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, η ευκαιρία που μου δώσατε να βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσά σας. Και να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για τον παλαιστινιακό λαό που δοκιμάζεται. Για τους συνανθρώπους μας που βιώνουν καθημερινά τον δικό τους Γολγοθά, και χρέος όλων μας είναι να απαλύνουμε το βάρος που σηκώνουν.

Παίρνω αφορμή από την ανάδειξη της Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του αραβικού πολιτισμού για το 2009, προκειμένου να επισημάνω ότι η ιστορική αυτή πόλη συμβολίζει πολλά και σημαντικά.

Είναι ένα σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών και κουλτούρας. Δηλαδή, η ίδια η Ιερουσαλήμ αποτελεί αυθεντικό παράδειγμα σύνθεσης, συνένωσης δυνάμεων, αλληλοκατανόησης, συναπόφασης για κοινή διαδρομή και κοινούς αγώνες, στο περιθώριο της κοινής αγωνίας για μια καλύτερη ζωή.

Στην Ιερουσαλήμ, ο αραβικός πολιτισμός συναντά την Ελλάδα της Ευρώπης. Και αυτή η γέφυρα αναμνήσεων με το χθες, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση για το σήμερα και αισιοδοξία για το αύριο.

Η Ιερουσαλήμ είναι η διαχρονική πρωτεύουσα των θρησκειών. Μια πόλη γεμάτη ζωή, που διατήρησε τη μοναδικότητά της στο πέρασμα των αιώνων. Και, για να έρθω στο σήμερα, είναι μια πόλη που πρέπει να αποτελέσει το απάνεμο λιμάνι του παλαιστινιακού λαού, μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης, ταλαιπωριών και δυσκολιών.

Τους προηγούμενους μήνες, οι βομβαρδισμοί γέμισαν την Παλαιστίνη με άψυχα κορμιά συνανθρώπων μας. Βούρκωσαν τα μάτια μας. Μάτωσαν την καρδιά μας. Στη θέα τέτοιων απάνθρωπων εικόνων, αισθάνεσαι να ακυρώνεσαι ως άνθρωπος. Αντιλαμβάνεσαι πόσο διαφορετική μπορεί να γίνει η καθημερινότητά σου, από τη μια στιγμή στην άλλη. Συνειδητοποιείς σε όλο το εύρος του, το μεγαλείο του δώρου τη ζωής.

Σε τέτοιες καταστάσεις, τα λόγια περιττεύουν. Και το συναίσθημα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για δράση. Για κινητοποίηση. Για παρέμβαση και παρότρυνση και των υπολοίπων σε κοινές πρωτοβουλίες.

Ο ΟΗΕ και οι υπόλοιποι διεθνείς Οργανισμοί, έχουν ήδη αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Εμείς, ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη της σύγχρονης ανθρωπότητας, που λέει ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποκτήσουν το δικό τους, ανεξάρτητο κράτος. Χωρίς περιορισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κηδεμόνες και κηδεμονίες.

Εκείνες τις ημέρες των βομβαρδισμών, ως εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, συναισθανθήκαμε την ευθύνη να φορτώνεται βαρύτερη στην καρδιά μας. Συγκλονιστήκαμε. Και αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, έστω κι αν υπήρξαν προβλήματα στο να φτάσει στον τελικό προορισμό της, με ευθύνη και της διεθνούς κοινότητας.

Και σε επίπεδο του ελάχιστου συμβολισμού που μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, προχωρήσαμε σε μια σειρά από εκδηλώσεις, τόσο ως δήμοι, όσο και ως Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Θυμίζω απλώς τον Μαραθώνιο Αλληλεγγύης, από την Ιερά Οδό μέχρι την πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας. Μια αλυσίδα ειρήνης από τους Έλληνες πολίτες, που αισθάνονται αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν στην αδελφοποίηση δήμοι της περιοχής μας με δήμους της Παλαιστίνης. Και δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε για μια στιγμή τις προσπάθειες συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αδερφούς Παλαιστινίους.

Το όραμα ενός λαού που διεκδικεί το δικαίωμα στην πατρίδα, είναι κοινό όραμα. Το υποστηρίζουμε όλοι. Και δίνουμε μαζί τη μάχη, ο καθένας στο μετερίζι του, με τις δικές του δυνάμεις.

Εμείς οι Έλληνες, καταλαβαίνουμε περισσότερο από άλλους λαούς, τον αγώνα των Παλαιστινίων αδερφών. Δεν μας ενώνει μονάχα η αύρα της Μεσογείου. Δεν μας ενώνει μονάχα η κοινή συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτισμού των κοινωνιών. Μας ενώνει η κοινή ματιά σε ένα καλύτερο μέλλον για όλη την ανθρωπότητα.

Σας ευχαριστώ.


==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.