Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας, Τομέας Τύπου και ΜΜΕ


Το κλείσιμο μιας ιστορικής εφημερίδας, του Ελεύθερου Τύπου, και του ραδιοφωνικού σταθμού City 99.5 αποτελεί πλήγμα στη δημοκρατική ευαισθησία και στην ενημέρωση των πολιτών.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους που εν μία νυκτί έχασαν τη δουλειά τους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΟΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ.

1. Το κλείσιμο μιας ιστορικής εφημερίδας, του Ελεύθερου Τύπου, και του ραδιοφωνικού σταθμού City 99.5 αποτελεί πλήγμα στη δημοκρατική ευαισθησία και στην ενημέρωση των πολιτών. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους, δημοσιογράφους, τεχνικούς, και διοικητικούς υπαλλήλους, που εν μία νυκτί έχασαν τη δουλειά τους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Μας απασχολεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται και επικρατεί στο χώρο των Μ.Μ.Ε. σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

2. Η κυβέρνηση, με την έντονη παρεμβατικότητά της και τις προνομιακές σχέσεις που έχει δημιουργήσει στο χώρο, επιτείνει το πρόβλημα οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο. Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει μοιραία και σε άλλες ακραίες ενέργειες που κύρια θα πλήξουν τους εργαζόμενους, με απρόβλεπτες συνέπειες. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τα ακραία αυτά φαινόμενα, που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας.

3. Η σημασία του Τύπου είναι πολύ μεγάλη. Σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει, και γι' αυτό αγωνίζεται, να ενισχύσει την ανεξαρτησία και την αυτονομία των μέσων ενημέρωσης, όσο και των λειτουργών της δημοσιογραφίας. Αυτό σημαίνει ορισμένα πράγματα:

- Σημαίνει διαφανείς, καθαρές σχέσεις μεταξύ πολιτικής και μέσων ενημέρωσης, οριοθέτηση ρόλων και σεβασμό στην αποστολή τους.

- Σημαίνει απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι ακολουθούνται ξεκάθαροι κανόνες, τους οποίους θα αποδέχονται όλα τα μέσα ενημέρωσης.

ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ. ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

1. Η οικονομία, η αγορά εργασίας, όλοι οι δείκτες χτυπάνε κόκκινο. Η σημερινή κυβέρνηση απλά δεν ασχολείται. Αφού ευνόησε τους λίγους, γονατίζοντας τους πολλούς, αφού αποδιάρθρωσε κάθε ελεγκτικό μηχανισμό, διαλύοντας κάθε θετικό που είχαμε χτίσει ως πολιτεία τόσα χρόνια, τώρα έχει εγκαταλείψει το καράβι της χώρας στην τύχη του.

- Ανεργία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία εκτινάχθηκε το πρώτο τρίμηνο στο 9,3%, αυξημένη κατά μιάμιση μονάδα, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008… Κι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, γιατί αυτά που μας κρύβουν αποτελούν μία πολύ τραγικότερη πραγματικότητα.

- Δάνεια. Σύμφωνα με Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση έχει ήδη αυξηθεί στο 6% το πρώτο τρίμηνο του 2009, από 5% στο τέλος του 2008 και 4% στο τέλος του 2007, εξ αιτίας των καθυστερήσεων στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το σχετικό ποσοστό μπορεί να φτάσει το 10% στο τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα δέκα νοικοκυριά και άλλοι δανειολήπτες θα καθυστερούν πάνω από τρεις μήνες να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους.

- Οικονομικοί δείκτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε χθες ότι σε περίπτωση που η οικονομική πολιτική παραμείνει αμετάβλητη, το έλλειμμα της Ελλάδας το 2010 θα φτάσει το 5,75% του ΑΕΠ, και το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 108% του ΑΕΠ.

2. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση νόμου για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τη δυνατότητα να δίνεται μία «δεύτερη ευκαιρία» σε όσους έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση συνολικά της οικονομικής κρίσης. Και είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε πράξη.


==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.