Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Συνελήφθη από τον στρατό ο πρόεδρος της Ονδούρας

Από άνδρες του στρατού συνελήφθη σήμερα ο πρόεδρος της Ονδούρας Μανούελ Σελάγια, με αφορμή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που προωθούσε προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσο οι πολίτες της χώρας επιθυμούν την άρση των συνταγματικών περιορισμών που αφορούν την παράταση της προεδρικής θητείας.

Ο πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια Την αντίδρασή τους για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος είχαν εκφράσει ο στρατός αλλά το κοινοβούλιο αλλά και το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Μάλιστα έπειτα από δικαστική απόφαση το σημερινό δημοψήφισμα είχε κηρυχθεί άκυρο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Σελάγια είχε καθαιρέσει τον αρχηγό του στρατού, ο οποίος αντετίθεντο στη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

"Στρατιώτες πήραν τον Σελάγια, από την κατοικία του και τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία", δήλωσε σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Εδουάρδο Ρέινα, ιδιαίτερος γραμματέας του προέδρου και πρόσθεσε πως κατά την εξέλιξη του γεγονότος σημειώθηκαν πυροβολισμοί.

"Έχουμε λάβει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες μεταφέρθηκε σε βάση της πολεμικής αεροπορίας", δήλωσε ο Ραφαέλ Αλεγρία, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 8 που υποστηρίζει τον Σελάγια.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες περίπου 200 στρατιώτες έφθασαν στην κατοικία του Σελάγια γύρω στις 06:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας)και στη συνέχεια έφυγαν με τρία οχήματα προς την κατεύθυνση της αεροπορικής βάσης.

Η κατοικία του αρχηγού του κράτους περικυκλώθηκε από δεκάδες στρατιώτες βαριά οπλισμένους, επιβεβαίωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αναμεταδόσεις του Channel 8 διακόπηκαν για λίγο. "Φαίνεται πως οι στρατιωτικοί έρχονται εδώ", ανακοίνωσε στη συνέχεια ο παρουσιαστής του προγράμματος και κάλεσε τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ελευθερίας.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ονδούρας σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα "Ελ Παϊς", είχε δηλώσει ότι την περασμένη Παρασκευή απετράπη πραξικόπημα έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ.

"Όλα ήταν έτοιμα για το πραξικόπημα και εάν η πρεσβεία των ΗΠΑ το είχε εγκρίνει, θα συνέβαινε. Αλλά δεν το έκαναν... Βρίσκομαι ακόμα εδώ στην εξουσία χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε σε συνέντευξη στην εφημερίδα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Επίσης ο Σελάγια στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ισπανική εφημερίδα τόνισε ότι "το πρωί της περασμένης Παρασκευής, περίπου μεταξύ 1 και 2 π.μ., το Κογκρέσο περνούσε ένα διάταγμα εξουδετέρωσής μου και οι ένοπλες δυνάμεις είχαν κινητοποιηθεί. Αλλά έγιναν τηλεφωνήματα -δεν μπορώ να πω από ποιον ή από πού- όμως αυτά τα τηλεφωνήματα σταμάτησαν το πραξικόπημα".

Ο Σελάγια δήλωσε στην "Ελ Παΐς" πως δεν σκοπεύει να ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, ωστόσο αντιπολιτευόμενες οργανώσεις λένε πως το δημοψήφισμα έχει σκοπό να τον κρατήσει στην εξουσία έπειτα από τις εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο.

"Η θητεία της κυβέρνησής μου λήγει στις 27 Ιανουαρίου 2010... αλλά θέλω να καταστήσω δυνατό ένας πρόεδρος να μπορεί να επανεκλεγεί στο μέλλον. Αν και δεν γνωρίζω κατά πόσον θα είμαι διαθέσιμος τότε", δήλωσε στην εφημερίδα ο σύμμαχος του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, Μανουέλ Σελάγια πριν από τη σύλληψή του.


==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.