Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Ονδούρα: εντείνεται η πολιτική κρίση εξ αιτίας της πρωτοβουλίας του προέδρου Σελάγια...

. . .να διοργανώσει δημοψήφισμα προκειμένου να διεκδικήσει νέα θητεία.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι ξεκινούν προσπάθειες για την αποπομπή από την εξουσία του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να διεκδικήσει νέα θητεία στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου.

Ο Σελάγια εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιχείρησε να δώσει δεσμευτικό χαρακτήρα στο δημοψήφισμα που διεξάγεται αύριο Κυριακή με το ερώτημα εάν οι πολίτες της Ονδούρας θέλουν την κατάργηση των περιορισμών όσον αφορά τις προεδρικές θητείες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δημοψήφισμα δεν έχει νομική ισχύ.
Η αντιπολίτευση εξεγέρθηκε, κατηγορώντας τον πρόεδρο για παράβαση εξουσίας.
Βουλευτές του κεντροδεξιού Εθνικού Κόμματος είπαν ότι προχωρούν στη σύσταση επιτροπής στο Κογκρέσο για να διερευνηθεί εάν ο Σελάγια παραβίασε το νόμο και να ζητηθεί η αποπομπή του από το θώκο.

"Συμφωνούμε να τον κηρύξουμε ανίκανο να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα", δήλωσε ο βουλευτής Ουιλφρέδο Μπουστίγιο.

Το Εθνικό Κόμμα, με 55 έδρες, είναι αξιωματική αντιπολίτευση στο Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία, με 62 έδρες (επί συνόλου 128) έχει το Φιλελεύθερο Κόμμα του Σελάγια.
Η λήψη σχετικής απόφασης, πρόσθεσε ο Μπουστίγιο, θα πρέπει να αναμένεται μετά την Κυριακή.

Σε μια ακόμα ένδειξη κλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης στην Ονδούρα, μια από τις πιο φτωχές χώρες στη Νότια Αμερική --κατά επίσημα στοιχεία, 52% των περίπου 7,5 εκατ.
κατοίκων της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας--, ο στρατός ανέπτυξε εκατοντάδες άνδρες χθες Παρασκευή στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Σελάγια είχε απαλλάξει των καθηκόντων του τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό Ρομέο Βάσκες Βελάσκες, ο οποίος αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή του προέδρου να παράσχει ο στρατός λογιστική υποστήριξη για την διοργάνωση δημοψηφίσματος.
Αλλά την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο αποκατέστησε τον Βάσκες Βελάσκες στα καθήκοντά του.

Σε δηλώσεις του στο CNN en Espanol, o Βάσκες Βελάσκες δήλωσε χθες ότι η λύση στην κρίση πρέπει να έλθει "διαμέσου διαλόγου", πρόσθεσε ότι θεωρεί τον εαυτό του "φίλο" του προέδρου, αλλά υπογράμμισε παράλληλα πως "η φιλία τελειώνει εκεί που αρχίζει το καθήκον". "Θα συνεχίσω να εκτελώ τα καθήκοντά μου. έχουμε υποχρέωση να διαφυλάττουμε την ηρεμία στη χώρα και το νόμο και την δημοκρατική εναλλαγή στην εξουσία", είπε ο στρατηγός.

Ο Σελάγια είχε εκλεγεί το 2006 ως συντηρητικός πολιτικός, όμως αντέστρεψε τις θέσεις του, αποσπώντας τη στήριξη αριστερών παρατάξεων κι εργατικών συνδικάτων--κι εξοργίζοντας τα συντηρητικά πολιτικά κόμματα.
Ο πρόεδρος, ο οποίος μετείχε σε συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη στην διάρκεια της οποίας αποσπάστηκαν 15.000 κάλπες από μια βάση της αεροπορίας, εμφανίστηκε ψυχραιμότερος χθες Παρασκευή, δηλώνοντας ότι ο κίνδυνος πραξικοπήματος έχει περάσει και ότι η "χώρα βρίσκεται σε ειρήνη".
Ο Σελάγια κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να "μείνουν στα στρατόπεδά τους" στην διάρκεια της ψηφοφορίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση προχώρησε στην δημοσιοποίηση διαφημιστικών μηνυμάτων με τα οποία κάλεσε τους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές να "σεβαστούν το Σύνταγμα", εκφράζοντας τη "βαθιά ανησυχία της" για την κρίση, ενώ από τη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν απηύθυνε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις στην Ονδούρα να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" και "πλήρη σεβασμό στο νόμο και τους δημοκρατικούς θεσμούς", όπως ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου του.

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.