Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009


Εντός των ημερών οι αυξήσεις εμμέσων φόρων Παράλληλα θα ανακοινωθεί η ενίσχυση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων με την ένταξη και άλλων κατηγοριών δαπανών

Του Κώστα Τσαχάκη (v2.imerisia)

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια ταμειακά ελλείμματα

Έτσι εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετου δανεισμού εντός των προσεχών μηνών καλύπτοντας τμήμα του δανειακού προγράμματος του 2010 μιας και το φετινό έχει ήδη «φουσκώσει» από τα 40 στα 54,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ετοιμάζεται την Πέμπτη ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Στα ύψη
Το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού ανέδειξε χθες ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας ο οποίος εκτίμησε ότι το έλλειμμα του 2009 θα ξεπεράσει το 6% και ίσως φθάσει στο 7%.Πρόσθεσε ότι ελέω κρίσης «υπάρχει μεγάλη πίεση στα έσοδα και βραδύτεροι ρυθμοί στις επενδύσεις».

Πιο αναλυτικά για το θέμα του δανεισμού ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Σπ. Παπανικολάου σε συνέντευξή του στο Reuter's προανήγγειλε πρόωρη έναρξη του δανειακού προγράμματος του 2010 (pre - funding) εντός του τρέχοντος έτους.

«Αν και το πρόγραμμα δανεισμού του 2009 έχει ολοκληρωθεί αν εμφανιστεί η ευκαιρία και έχουμε αποφασίσει να κάνουμε pre-funding, θα το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει για τους τίτλους της.

Σε δολάρια
Επιπρόσθετα δεν απέκλεισε την πιθανότητα το Δημόσιο να εκδώσει ομόλογα σε δολάριο ή γεν το 2009 και διατύπωσε την εκτίμηση πως αν βελτιωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, αναμένεται να αναβαθμιστεί και η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση των εισπρακτικών μέτρων από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Στο «πακέτο» μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται:

Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων που θα κυμαίνονται από 10% έως 15%. Οι αυξήσεις αυτές θα επιβαρύνουν τις λιανικές τιμές πώλησης της βενζίνης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά το λίτρο. Το υπουργείο Οικονομίας υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα περίπου 400 εκατομμύρια έως 600 εκατ. ευρώ ανάλογα με το τελικό ύψος της αύξησης .

Νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού οι οποίες θα οδηγήσουν σε άνοδο των λιανικών τιμών των τσιγάρων κατά 10 έως 30 λεπτά το πακέτο. Να υπενθυμίσουμε πως ένα πακέτο που στις αρχές του 2009 κόστιζε 3 ευρώ σήμερα έχει πάει στα 3,2 και μετά τη νέα επιβάρυνση θα κοστίζει 3,5 ευρώ.

Επιβολή φόρου 10% στα καρτοκινητά τηλέφωνα. Ο φόρος θα υπολογίζεται σε κάθε ανανέωση χρόνου ομιλίας και θα αφαιρείται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης.

Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Το τέλος κυμαίνεται από 2 ευρώ έως 10 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού.

Ενίσχυση του μέτρου συλλογής αποδείξεων με την ένταξη νέων κατηγοριών δαπανών που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα με τις προσκομιζόμενες αποδείξεις.

Πρόκειται κυρίως για δαπάνες παροχής υπηρεσιών σε κλάδους που χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό φοροδιαφυγής όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, καφετέριες, στεγνοκαθαριστήρια, ταπητοκαθαριστήρια, επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης κ.ά.

Σχόλιο: Τελικά το "μήνυμα", της Μεγάλης Αποχής των ευρωεκλογών, μάλλον ερμηνεύτηκε ως μεγαλύτερη συμμετοχή των έμμεσων φόρων στην κατανάλωση των πολλών. Εκτός από αυτό βλέπεται να πληρώνουν άμεσα οι κατέχοντες;

Νάσος

ΣΧΕΤΙΚΟ:
Στο ζενίθ η φορολόγηση φυσικών προσώπων, στο ναδίρ των εταιρειών

Η Ελλάδα εμφανίζει μια πολύ υψηλή φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων που το 2008 ήταν της τάξης του 40.0% και μια πολύ χαμηλή φορολόγηση του εισοδήματος των εταιρειών της που το 2009 είναι της τάξης του 25,0%.

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.