Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Όταν η ιστορία ΔΕΝ διδάσκει αλλά επαναλαμβάνεται ως φάρσα.


Οι εφιάλτες του «βρώμικου '89»
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ (Έθνος)

Ήταν σαν σήμερα, είκοσι χρόνια πριν: 1η Ιουλίου 1989, ημέρα Σάββατο. Εμβρόντητη η Ελλάδα, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη και φυσικά οι ΗΠΑ μάθαιναν το απίστευτο νέο: το ΚΚΕ (μέσα από τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς όπου συμμετείχαν και οι δυνάμεις του σημερινού ΣΥΝ) σχημάτιζε κυβέρνηση με τη ΝΔ του «αποστάτη» Κ. Μητσοτάκη! Η μέχρι τότε πιο σκληροτράχηλη Αριστερά της Ευρώπης, το ΚΚΕ, αποφάσιζε να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, συνεχιστή της πιο αυταρχικής Δεξιάς της Γηραιάς Ηπείρου! Η κυβέρνηση Τζαννετάκη που προκύπτει είναι προφανώς καρπός ιδιόμορφων πολιτικών συνθηκών και πολιτικού καιροσκοπισμού της ηγεσίας της Αριστεράς.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου βάλλεται πανταχόθεν για το σκάνδαλο Κοσκωτά και ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης έχει πιστέψει το παραμύθι ότι δήθεν «το ΠΑΣΟΚ διαλύεται» και ότι ο ενιαίος Συνασπισμός θα γίνει... δεύτερο κόμμα!

Δύο στελέχη της πτέρυγας του ΣΥΝ που σήμερα πρεσβεύει τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, ο Φώτης Κουβέλης και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, γίνονται οι δύο υπουργοί της Αριστεράς στην κυβέρνηση Τζαννετάκη. Ο Λεωνίδας Κύρκος, ο οποίος σήμερα τάσσεται υπέρ της πλήρους όσμωσης του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, τότε ήταν πρωτεργάτης της συνεργασίας της Αριστεράς με τη Δεξιά. Οπου φυσάει ο άνεμος, ανάλογα με την εποχή...

«Να μπουν στη φυλακή οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ» είναι το πρόσχημα που προβάλλει η ηγεσία του ΚΚΕ στους οπαδούς και τα μέλη του για να δικαιολογήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη ΝΔ. Το τέχνασμα πέφτει στο κενό. Η ΚΝΕ εξεγείρεται, το ΚΚΕ καθαιρεί την ηγεσία της για να καταπνίξει τη «στάση» και προσωρινά τη διαλύει ουσιαστικά. Χιλιάδες μέλη της την εγκαταλείπουν.

Στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 η ηγεσία του ΚΚΕ δέχεται ράπισμα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη. Το ποσοστό του ενιαίου Συνασπισμού υποχωρεί στο 10,96% από το 13,12% που είχε πάρει στις εκλογές της 18ης Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, ενώ το... «υπό διάλυση» ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει κι άλλο, φτάνοντας το 40,67% από το 39,15% του Ιουνίου.

Πανικόβλητη η ηγεσία του ΚΚΕ συμμετέχει σε νέα κυβέρνηση με τη ΝΔ, αλλά και με τους... «κλέφτες του ΠΑΣΟΚ» υπό τον Ξ. Ζολώτα, εγκαταλείποντας πλέον κάθε πρόσχημα!

Η ιδεολογική καταβαράθρωση της κομμουνιστικής Αριστεράς στα μάτια των οπαδών της, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας είναι πολύ σοβαρή. Η αναταραχή στους κόλπους του ΚΚΕ διευρύνεται. Αποχωρούν 15 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του και δεκάδες στελέχη από τα τμήματα της ΚΕ, μαζί με τον επί χρόνια βουλευτή Κώστα Κάππο και τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Δεσύλλα.

Στις νέες εκλογές του Απριλίου του 1990 το ποσοστό της Αριστεράς υποχωρεί λίγο ακόμη, στο 10,28%. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ΝΔ σχηματίζει επιτέλους αυτοδύναμη κυβέρνηση και έτσι ο Συνασπισμός της Αριστεράς αποβάλλεται από τους υπουργικούς θώκους της εξουσίας ως άχρηστος πλέον καταλύτης, ο οποίος εκπλήρωσε τον προορισμό του και τώρα δεν αξίζει τίποτα. Υπό το κράτος της αποτυχίας και χωρίς πλέον τον συνεκτικό ιστό της εξουσίας τα δύο στρατόπεδα του ενιαίου Συνασπισμού αλληλοσπαράσσονται. Οχι μόνο διαλύεται ο ενιαίος Συνασπισμός, αλλά διασπάται σχεδόν στη μέση και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ το 1991!

Καθώς παράλληλα καταρρέει και ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» η κυβερνητική περιπέτεια της Αριστεράς τη μετατρέπει σε πολιτικά ερείπια. Οταν τα δύο κομμάτια της εμφανίζονται ενώπιον του εκλογικού σώματος το 1993, τα αποτελέσματά τους είναι αποκαρδιωτικά: ο ΣΥΝ παίρνει 2,94% και μένει εκτός Βουλής παρά την ενίσχυσή του με τη μισή ΚΕ του ΚΚΕ και δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του, ενώ το ίδιο το ΚΚΕ παίρνει μόλις 4,54% - ένα ποσοστό τόσο χαμηλό που μόνο κατά τη δεκαετία του... 1930 (!) είχε σημειώσει τελευταία φορά.

ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλέκα και Αλέκος είχαν πει «ναι»

Καταστροφικές συνέπειες είχε για την Αριστερά η συγκυβέρνησή της τόσο με τη ΝΔ στην κυβέρνηση Τζαννετάκη όσο και με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Ζολώτα, εκείνο το μοιραίο 1989. Οταν λοιπόν προσπαθεί κανείς να ερμηνεύσει σήμερα τη σχέση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ στο θέμα της συμμετοχής τους σε κυβέρνηση συνεργασίας είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ, πρέπει να λαμβάνει υπόψη του αυτή την τραυματική εμπειρία. Πόσο μάλλον που τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο Αλέκος Αλαβάνος είχαν υποστηρίξει φανατικά και τη συνεργασία ΚΚΕ - ΝΔ και τη συνεργασία ΚΚΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ως μέλη τότε της ΚΕ του ΚΚΕ και οι δύο (η Αλέκα ήταν και μέλος του Πολιτικού Γραφείου)!

Σχόλιο:
Η μούγκα του:

και της ΑΥΓΗΣ

... να ξεχάσουμε... γιατί;


ΟΧΙ μόνο ΔΕΝ ξεχνάμε... αλλά δικαιούμαστε να καταγράφουμε ψεύτικους εναγκαλισμούς και να επισημαίνουμε αμετροέπειες πολιτικών συμπεριφορών. . .

Νάσος
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.