Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Η σαπουνόπερα της πεντάρας

Η ΕΥΠ υποκαθιστά την αστυνομία ή τη δημοκρατία; (iospress)
click>>>
Και εκεί που όλοι παρακολουθούσαμε με αυξανόμενο ενδιαφέρον τους διαλόγους μεταξύ «ανώνυμων» και «επώνυμων» απατεώνων, εγκληματιών, δικηγόρων και δεσμοφυλάκων, ήρθε η άκομψη αντικατάσταση του επικεφαλής της ΕΥΠ για να μας προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα. Αλλά πίσω από αυτό το νέο επεισόδιο οπερετικής κρατικής διαχείρισης κρύβονται πολύ σοβαρότερα ζητήματα. Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία των διωκτικών αρχών συνοδεύεται από μια σειρά θεσμικών εκτροπών, στις οποίες δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία:

- Υιοθετήθηκε χωρίς διαμαρτυρία η λεπτομερής αναπαραγωγή τμημάτων των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που υπέκλεπτε η ΕΥΠ. Μάλιστα τα κανάλια μετέτρεψαν τις συνομιλίες σε θεατρικά μονόπρακτα, όπου δυστυχείς εκφωνητές ανέλαβαν να παίζουν κάθε βράδυ το ρόλο του Βλαστού, της Χήρας και του Τρομπούκη. Από όλο αυτό το υλικό ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορά σε εγκληματικές ενέργειες. Το υπόλοιπο είναι μια σύγχρονη «(σαπουν)όπερα της πεντάρας», και το μόνο αποτέλεσμα της αναμετάδοσής της είναι ο εθισμός των τηλεθεατών στις "χρήσιμες υποκλοπές".

- Ακόμα σοβαρότερη είναι η ανάμειξη της ΕΥΠ στην υπόθεση. Πρόκειται ασφαλώς για υπέρβαση των δικαιοδοσιών της. Το επιχείρημα που ακούστηκε στην αρχή, ότι δηλαδή η ΕΥΠ αναμείχτηκε επειδή αυτή διέθετε το περίφημο «βαλιτσάκι» για τις υποκλοπές, αποδείχτηκε έωλο, εφόσον μάθαμε τελικά ότι οι υποκλοπές έγιναν με τη μέθοδο των νόμιμων συνακροάσεων, που βασίζονται στο λογισμικό το οποίο διαθέτουν πλέον όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας λόγος να αναλάβει την υπόθεση των παρακολουθήσεων η ΕΥΠ και όχι η Ασφάλεια.

- Σύμφωνα με το νόμο 3649/3.3.2008 η ΕΥΠ έχει κυρίως στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σ’ αυτούς τους πάγιους στόχους έχουν προστεθεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ως οργανωμένο έγκλημα, όμως, αναφέρονται περιοριστικά οι περιπτώσεις «διακίνησης ανθρώπων, ανθρωπίνων μελών, όπλων, ναρκωτικών ή άλλων απαγορευμένων ουσιών, ιδίως πυρηνικών, ραδιοβιολογικών και χημικών, καθώς και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Ο προφανής λόγος της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ είναι η διεθνής διάσταση αυτών των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, κάτι που δεν συμβαίνει με την ομάδα Βλαστού.

- Η υποκατάσταση των αστυνομικών αρχών από το δίκτυο της ΕΥΠ έχει προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, εφόσον μια υπηρεσία που από τη φύση της είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, αποκτά επιπλέον δικαιοδοσίες και καταργεί τις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

- Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε η «αισιοδοξία» του κ. Παυλόπουλου (Καθημερινή, 12/7/09) ότι ακουμπάμε και πάλι την τρομοκρατία. Ανάλογες «πληροφορίες» διοχετεύονταν όλη τη βδομάδα και ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ του δικαστικού που επέβλεπε μέχρι σήμερα την αντιτρομοκρατική.

- Αυτή η εμφανής ανάδειξη του «εσωτερικού εχθρού» ως βασικού στόχου της ΕΥΠ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Στο παρελθόν, η ενεργός ανάμειξη της ΕΥΠ στον αντιτρομοκρατικό σχεδιασμό –μέσω «διεισδύσεων», που εισηγείται ο νέος νόμος- οδήγησε στo γνωστό φιάσκο Αλεξάκη-Κρυστάλλη και στην εγκληματική πολιτική κατασκευής προβοκατόρικων οργανώσεων.

Να γιατί δεν γελάμε κάθε βράδυ με την υπερπροβολή των καμωμάτων της παρέας του κ. Βλαστού.

(Ελευθεροτυπία, 18/7/2009)

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.