Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Για ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα οι απρόσκλητοι επαΐοντες, για τους δικούς τους λόγους, το έχρησαν συνταγματικό!!!

«Πόλεμος» συνταγματολόγων έχει ξεκινήσει μετά από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και δύο φορές επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ , Δημήτρης Τσάτσος, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», υπογραμμίζοντας πως «αν το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήσει, το Μάρτιο, την προεδρική εκλογή για να ρίξει την κυβέρνηση και ψηφίσει εκ των υστέρων τον Κ. Παπούλια, θα έχει εξόφθαλμα περιφρονήσει το βαθύτερο νόημα του Συνάγματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσάτσος δήλωσε: «προφανώς, ένα κόμμα μπορεί να ματαιώσει μια προεδρική εκλογή, είτε απορρίπτοντας τον υποδεικνυόμενο, από τα άλλα κόμματα, πρόεδρο, είτε προτείνοντας κάποιο άλλο πρόσωπο. Τότε η διάλυση της Βουλής θα έχει προκύψει για λόγους, που εμπίπτουν στο νόημα του Συντάγματος. Όταν, όμως, εκ των προτέρων δηλώσει ότι αρχικώς δεν θα ψηφίσει τον υποδεικνυόμενο για να προκληθούν εκλογές και μετά την επίτευξη του στόχου του, θα τον ψηφίσει, τότε μια σοβαρή ρύθμιση του Συντάγματος, γίνεται ερμηνευτικός περίγελος».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και διευθυντής του Νομικού του Γραφείου ως πρωθυπουργού, ο οποίος μια βδομάδα πριν, δήλωνε σε συνέντευξη του στο «ΠΑΡΟΝ»: «Σφετερίζεται την αρμοδιότητα για πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ δεν την έχει από το Σύνταγμα, το κόμμα που δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Μια τέτοια επιλογή αποτελεί τριπλή παραβίαση του Συντάγματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος
».

Ο κ. Κασιμάτης τόνισε: «Δεν μπορεί κανένας να φαντασθεί ότι ένα κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα επί σειρά ετών θα καταψήφιζε έναν υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας ο οποίος υπήρξε επί μακρά σειρά ετών ανώτατο στέλεχός του, ικανός και άξιος υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεών του και ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τιμά το ανώτατο λειτούργημα με την άριστη άσκησή του και είναι αποδεκτός από ποσοστό μεγαλύτερο από 90% του ελληνικού λαού».

Κατηγορηματική και με σαφή επιχειρήματα είναι η θέση του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ. Κασιμάτη: Αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική είναι η σύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις βουλευτικές εκλογές μόνο και μόνο για ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης αντίθετα δηλώνει στην «Ελευθεροτυπία»: «Δεν βρίσκω τίποτα το αθέμιτο, ούτε το ανορθόδοξο το να χρησιμοποιείται το Σύνταγμα, οι διαδικασίες του και οι θεσμοί του ως κανόνες ενός πολιτικού παιχνιδιού μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Προφανώς οι κανόνες και οι διαδικασίες του Συντάγματος χρησιμοποιούνται ανέκαθεν για να εξυπηρετήσουν συγκυριακούς και κοντόφθαλμους πολιτικούς στόχους είτε της αντιπολίτευσης είτε της κυβέρνησης. Έτσι γίνεται και γινόταν πάντα. Και δεν είναι ελεγκτέοι συνταγματικά οι φανεροί ή ανομολόγητοι στόχοι μιας πολιτικής απόφασης. Αρκεί να μην παραβιάζονται τυπικά οι συνταγματικές διαδικασίες. Αυτό συμβαίνει κυρίως με το θεσμό της διάλυσης της Βουλής, που από το 1977 διαλύεται για λόγους προσχηματικούς που δεν υπάγονται πάντως στην έννοια του κρίσιμου εθνικού θέματος που ορίζει το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Δεν συνέβη το ίδιο άλλωστε και το 1985 και το 1990;»

Στο μεταξύ έχει οξυνθεί η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις δηλώσεις των συνταγματολόγων σε ό,τι αφορά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή. Ειδικότερα, η κυβέρνηση κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι παίζει με τους θεσμούς. Απ την πλευρά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι συνταγματικό, όπως κι ότι δεν πρόκειται να δεχτεί «μαθήματα θεσμικής ευθύνης από αυτή την κυβέρνηση».

Σημ: Οι φωτογραφίες οδηγούν στους συνδέσμους προέλευσης τους. Κάθε σκέψη που οδηγεί σε αήθεις συνειρμούς, είναι εκ του πονηρού και το ιστολόγιο τις διαψεύδει...

Νάσος

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.