Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Συνέντευξη με τη Λεϊλά Χάλεντ

Το να περάσει κανείς από την Δ. Όχθη στην Ιορδανία - μέσω της γέφυρας του Άλενμπυ - και να επιστρέψει πίσω, είναι μια μεγάλη εμπειρία αλλά πιθανά και μια μεγάλη περιπέτεια με πολλά απρόβλεπτα. Βλέπεις όμως και αισθάνεσαι τι ακριβώς σημαίνει για τους Παλαιστίνιους ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Τις δυσκολίες, την ταλαιπωρία, τον εξευτελισμό, την αβεβαιότητα…. Περάσαμε αυτή την περιπέτεια, κάνοντας ένα τέτοιο ταξίδι τις ημέρες του Πάσχα που μας πέρασε για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό, να συναντήσουμε την Λεϊλά Χάλεντ.
Αφού για μέρες προσπαθούσαμε να οριστικοποιήσουμε το ραντεβού μας (δεν είναι και τόσο εύκολο για κείνη να δεσμευτεί) και είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν θα τα καταφέρουμε, τελικά ξεκινήσαμε.

Συναντήσαμε την Λεϊλά Χάλεντ στο σπίτι της, σε μια γειτονιά στα προάστια του Αμάν. Μας υποδέχθηκε με το παραδοσιακό αραβικό κεντητό φόρεμα, μας κέρασε το απαραίτητο τσάι και χουρμάδες, χαμογελαστή και πρόθυμη να συζητήσουμε για τα πάντα. Το σπίτι της αποτελεί και το πολιτικό της γραφείο όπως μας διευκρίνισε, αφού η Ιορδανική κυβέρνηση της απαγορεύει την ανοιχτή πολιτική δράση και απαιτεί από αυτήν να είναι ανενεργή, κάτι βέβαια που δεν πράττει η ίδια σε καμιά περίπτωση. Και όταν της ζητήσαμε να βγάλουμε μια φωτογραφία δέχτηκε αμέσως , αλλά μας επισήμανε ότι εκείνη έτσι κι αλλιώς ¨παρανομεί¨ με αυτή την συνάντηση μας, εμείς να επιλέξουμε…
Αμέσως μας ρώτησε για την εξέγερση (την ιντιφάντα όπως είπε) του Δεκέμβρη στην Αθήνα. Ήταν πλήρως ενημερωμένη και θεωρούσε σημαντικές αυτές τις εξελίξεις. Μας ευχαρίστησε επίσης για την κινητοποίηση στη Κρήτη, στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας-Ισραήλ τον περασμένο Απρίλη και μας μίλησε για τον μεγάλο αντίκτυπο που είχε στην περιοχή. Μιλήσαμε για ώρες μαζί της, μας διηγήθηκε προσωπικές της ιστορίες, από το 1948 και πως έφυγε από την Χάϊφα σε ηλικία 4 χρονών, για την μοναδική φορά που πάτησε το πόδι της στην Παλαιστίνη, το 1996, με ειδική άδεια για μια πανηγυρική συνεδρίαση της PLO, για τον Ζώρζ Χαμπάς, πάντα με γλυκιά και αισιόδοξη διάθεση και έντονη αίσθηση χιούμορ ……. Φύγαμε με ανάμεικτα συναισθήματα. Ενθουσιασμένοι για το ότι καταφέραμε να συναντήσουμε μια τέτοια μορφή του Παλαιστινιακού κινήματος, εντυπωσιασμένοι για την συγκρότηση και την πολιτική της στάση, ανικανοποίητοι που δεν μπορούσαμε να μιλάμε μαζί της για μέρες ακόμη.

Δημοσιεύουμε παρακάτω το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης μας ελπίζοντας ότι στο πολύ άμεσο μέλλον θα την συναντήσουμε ξανά ως προσκεκλημένη μας στην Ελλάδα , ανατρέποντας την απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που την θεωρεί επικίνδυνη τρομοκράτισσα και της απαγορεύει την είσοδο στη χώρα μας. (Διαβάστε επίσης ένα σύντομο βιογραφικό της).
Ολόκληρη η συνέντευξη στο R-FreePalestine

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.