Ο συνήγορος του Θ. Τσουκάτου, Δ. Γκούσκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ιωάννα Μάνδρου για την «Καθημερινή», επισημαίνει πως «δεν υπήρχε δηλαδή σοβαρή λογιστική παρακολούθηση του ταμείου» του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεωρεί πως επιχειρηματίες, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, χρηματοδοτούσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Τέλος για την υπόθεση της Siemens πιστεύει πως «η υπόθεση αυτή πρέπει να φθάσει στο τέλος της».
Αποσπάσματα συνέντευξης του συνηγόρου του Θ. Τσουκάτου, Δ. Γκούσκου στην Ιωάννα Μάνδρου για την «Καθημερινή»
– Το ΠΑΣΟΚ επιμένει και μετά την απολογία Τσουκάτου. Έδωσε στη δημοσιότητα και τον ισολογισμό της χρονιάς εκείνης. Το ποσό του ενός εκατ. μάρκων δεν φαίνεται πουθενά. Τι λέτε;
– "Το χαρτί αυτό συντάχθηκε τότε, αλλά χρησιμοποιείται σήμερα. Και καταδεικνύει τούτο: Οι εγγραφές ήταν εικονικές, τυχαίες και ανώνυμες. Δεν υπήρχε δηλαδή σοβαρή λογιστική παρακολούθηση του ταμείου. Νέα πολιτική δεν γίνεται με παλιά χαρτιά. Ούτε στιγματίζεται, έτσι, ένας άνθρωπος."
– Ποσά της τάξεως του ενός εκατ. μάρκων ή 150 εκατ. δραχμών, που υποστηρίζει ότι κατέθεσε ο Τσουκάτος, είναι από τα μεγάλα ποσά που «πέφτουν» σε ένα κομματικό ταμείο;
– "Το ποσό των 150 εκατομμυρίων, μιλάμε για το 1999, θα σας έλεγα ότι μάλλον μεσαίο ήταν και βέβαια διόλου ασύνηθες."
– Δεν θα όφειλε να ήταν περασμένο στον ισολογισμό του κόμματος;
– "Κοιτάξτε. Άλλο τα επίσημα βιβλία και άλλο η πραγματικότητα του κομματικού ταμείου. Ανέκαθεν τα κόμματα εξουσίας κατέφευγαν σε μεγάλους χρηματοδότες για τις προεκλογικές τους ανάγκες, με τον όρο της ανωνυμίας και της διακριτικότητας. Οι ανάγκες τους δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τις εισφορές των μελών ούτε από την κρατική επιχορήγηση."
– Όταν λέτε για κόμματα εξουσίας, προφανώς, μιλάτε όχι μόνον για το ΠΑΣΟΚ.
–" Κατά κανόνα οι μεγάλοι χρηματοδότες παίζουν σε διπλό ταμπλό. Με όποιο κόμμα έλθει στην εξουσία θέλουν να είναι κερδισμένοι και προφανώς η διακριτικότητα για την οποία μίλησε ο πελάτης μου, με το υπόμνημά του στον ανακριτή, ευνοεί το διπλό παιχνίδι. Το κίνητρό τους βέβαια δεν είναι η πολιτική ιδεολογία. Αλλά και οι λίγοι σοβαροί που χρηματοδοτούν με πολιτική άποψη δεν θέλουν να επηρεάζονται οι δουλειές τους. Έτσι, η ανωνυμία είναι δεδομένη και προϋπόθεση που πάντοτε τηρείται."
– Στο ΠΑΣΟΚ και όχι μόνον η τακτική του Θ. Τσουκάτου έχει ενοχλήσει. Πολλοί λένε ότι είχε καθήκον εχεμύθειας και όφειλε να τηρήσει τον νόμο της σιωπής.
– "Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens, ο Θ. Τσουκάτος κλήθηκε να απαντήσει σε ένα τραγικό δίλημμα που σπάνια βάζει η ζωή. ΄Η θα έβλαπτε το κόμμα του, με την αποκάλυψη των γεγονότων, ή θα σημαδευόταν εσαεί ως κλέφτης. Δεν είναι εύκολο από μακριά να ασκεί κανείς κριτική."
– Αλήθεια, τι πιστεύετε ως υπερασπιστής του κ. Τσουκάτου για την υπόθεση της Siemens;
–" Η υπόθεση αυτή πρέπει να φθάσει στο τέλος της. Κύριο χαρακτηριστικό της δεν είναι οι συμβάσεις, αλλά το χρήμα που επέστρεφε εδώ σαν πολιτικό. Μπορεί να τραυματιστούν καίρια τα δύο μεγάλα κόμματα, μπορεί πολλά πρόσωπα να μπουν σε δοκιμασία ζωής. Οι πολίτες όμως θα εκτιμήσουν όποιον δουν να κάνει αυτοκριτική να να μπαίνει μπροστά. Και ίσως έτσι ξανά ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πολιτικής. Άλλωστε, κατά τη γνώμη μου δύο ευκαιρίες δόθηκαν μετά τη μεταπολίτευση για να αποτυπώσει κανείς την ακτινογραφία της πολιτικής μας πραγματικότητας. Η υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης και τώρα της Siemens. Αν και αυτό το λεωφορείο χαθεί, το πολιτικό μας σύστημα θα απαξιωθεί και κάθε ελπίδα θα σβήσει για καιρό…"
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.