Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Όπου τα αδιέξοδα φρενάρουν τη λογική αρχίζει η φαντασία και η μυθοπλασία.

"Εμπρηστές και κατάσκοποι" του Πασχου Μανδραβελη (kathimerini)

Δηλαδή, τώρα που βρήκαμε παπά θα του αναθέσουμε να κόβει και τις κλήσεις της Τροχαίας; Ο λόγος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), μιας υπηρεσίας που -αν το θυμάται πλέον κανείς- ασχολιόταν κάποτε με τη συλλογή πληροφοριών στο εξωτερικό. Λέμε «κάποτε», διότι της αναθέτουν τόσες δουλειές τελευταία, που δεν θα προλαβαίνει τις παρακολουθήσεις αλλοδαπών.

Αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, η ΕΥΠ ασχολείται πλέον με κάθε «εσωτερικό εχθρό» που βρίσκεται στην επικαιρότητα. Και... άντε να καταλάβουμε την εμπλοκή της ΕΥΠ σε ό,τι αφορά τα κυκλώματα των φυλακών: Έπρεπε να γίνουν εξειδικευμένες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων με μηχανήματα που μόνο αυτή η υπηρεσία διαθέτει. Στο ζήτημα των πυρκαγιών τι θα κάνει; Θα παρακολουθεί τα τηλέφωνα στο Γραμματικό μην τυχόν και πέσει σε κύκλωμα εμπρηστών; Υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση να ακούσουμε και πάλι στα κανάλια τους δημοσιογράφους να υποκρίνονται τους εμπρηστές; Θα απολαύσουμε διαλόγους όπως «Ελα, Μήτσο, φούμαρα χθες 3 δεμάτια πρασινάδα» όπερ σημαίνει: «Ελα, Δημήτρη, έκαψα χθες 3.000 στρέμματα δάσους»;

Από την κυβέρνηση διαρρέει η «πληροφορία» ότι η ΕΥΠ θα ασχοληθεί (φυσικά μαζί με την αστυνομία) με την ανεύρεση και τη σύλληψη των εμπρηστών. Το ερώτημα είναι «γιατί;». Είναι τόσο μεγάλο έργο που δεν μπορεί να το φέρει σε πέρας η αστυνομία ή κρύβεται κάτι άλλο;

Εμπλοκή, για παράδειγμα, μιας υπηρεσίας που βασική δουλειά της (αν το θυμάται, πλέον, κανείς) είναι να κατασκοπεύει, θα μπορούσε να αιτιολογηθεί αν αναβίωνε το δόγμα Πολύδωρα περί «ασύμμετρης απειλής». Αν δηλαδή πράκτορες του εχθρού αποφάσιζαν να κάψουν την Ελλάδα. Βλέποντας, όμως, την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζονται και Τζέιμς Μποντ για να καεί η χώρα. Η κυβέρνηση τα καταφέρνει μια χαρά μόνη της.

Θα μπορούσε η εμπλοκή της ΕΥΠ να δικαιολογηθεί στην περίπτωση του συνδικάτου του εγκλήματος επειδή υπήρχαν δικαιολογημένες υποψίες περί διαφθοράς της αστυνομίας και σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται μια τρίτη υπηρεσία να συλλέξει τα στοιχεία. Αλλά πάλι... Αν κατάφεραν οι οικοπεδοφάγοι στη Ζάκυνθο να διαβρώσουν ολόκληρη την αστυνομία και χρειάστηκε η εμπλοκή της ΕΥΠ (ναι, οι κατάσκοποι ασχολήθηκαν και με την καταστροφή του βιοτόπου της χελώνας Καρέτα-Καρέτα!) για να ξεκαθαρίσει το μυστήριο, τότε η χώρα είναι χαμένη και καμιά υπηρεσία δεν μπορεί να τη σώσει.

Το καλό σενάριο θα ήταν να είχαν εκλείψει οι εξωτερικές απειλές και το πλεονάζον δυναμικό της Εθνικής μας Υπηρεσίας να έπαιρνε έστω οιονεί μετάθεση στο εσωτερικό της χώρας, να γινόταν δηλαδή κάτι σαν το FBI της Ελλάδος. Αλλά αυτό το σενάριο μάλλον υπεραισιόδοξο είναι...

Το πιο πιθανό είναι η εμπλοκή του ονόματος της ΕΥΠ (και όχι της υπηρεσίας) να γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι να κάνει για να αφήσει αχλή μυστηρίου να πλανάται στην κοινή γνώμη και μαζί με υποψίες για ασύμμετρες απειλές αφήνει να διαρρεύσει ότι κατάσκοποι θα κυνηγούν τους εμπρηστές.

Εκτός, πάλι, αν η κυβέρνηση ελπίζει ότι ρίχνοντας το όνομα ΕΥΠ, οι εμπρηστές θα τρομάξουν τόσο πολύ ώστε να παραδοθούν μόνοι τους...

Σχόλιο: Όπου τα αδιέξοδα φρενάρουν τη λογική αρχίζει η φαντασία και η μυθοπλασία.

...Βλέπουν παντού εχθρούς και κατασκόπους... και εκεί που δεν υπάρχει "δράκος" στο παραμύθι, η γιαγιά παραμυθατζού μηχανεύεται έστω και άκομψα ακόμη έναν.

Κάποτε οι αλληγορίες των μύθων είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, γιατί βασίζονταν σε πραγματικά γεγονότα και εμπειρίες. Ακόμη και τα παραμύθια του Άντερσεν είχαν κάποιο νόημα. Σήμερα τα παραμύθια της "Χαλιμάς που ακούμε από δήθεν σοβαρά στελέχη της κυβέρνησης είναι για σφαλιάρες. Το κακό είναι ότι εμπλέκουν κρατικές υπηρεσίες που ανήκουν στο έθνος μας, για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η ΕΥΠ είναι και πρέπει να παραμείνει πάνω από τα κομματικά πάθη και τους πολιτικούς διαξιφισμούς. Η κάθε αναφορά στα επικοινωνιακά τεχνάσματα για δημιουργία "δράκων" στα αδιέξοδα των παραμυθάδων το μόνο που καταφέρνουν είναι να πλήττουν την αξιοπιστία της.
Επιτέλους αφήστε και κάτι που πρέπει να μείνει αλώβητο από στείρες αντιπαραθέσεις.

Νάσος
===========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.