Γ.Παπανδρέου: "Εξωτερική πολιτική με στόχους"
"Η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τετελεσμένα για τη διχοτόμηση, η μη λύση εξυπηρετεί μόνο όσους έχουν συμβιβαστεί με το διχοτομικό στάτους κβο, εμείς δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τη διχοτόμηση, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει τονίσει τους κινδύνους από τη διαιώνιση του προβλήματος", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ομιλία του, χθες, στο πανεπιστήμιο Κύπρου σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα και το ΙΣΤΑΜΕ Α. Παπανδρέου στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη απόψε στη Λευκωσία.
"Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εάν βέβαια ο λαός κάνει αυτή την επιλογή στις εκλογές, θα είναι προτεραιότητα μία εξωτερική πολιτική που θα ξαναδίνει ισχύ και κύρος στην Ελλάδα, ενώ η χώρα θα παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις", τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα έχει στόχους.
"Ο πρόεδρος Χριστόφιας γνωρίζει ότι έχει τη στήριξή μας στην προσπάθειά του" ανέφερε, τονίζοντας ότι για την επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις, πιέσεις, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες και κάλεσε την Τουρκία να αφήσει ελεύθερη την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματευτεί το μέλλον της, έτσι, ώστε να οδηγηθούμε σε λύση αποτελεσματική και πλήρως λειτουργική ενός κράτους της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κόκκινη γραμμή για την επίλυση είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κάλεσε ταυτόχρονα και τους Τουρκοκύπριους να συνειδητοποιήσουν ότι μία τέτοια λύση είναι προς όφελός τους.
"Το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και αυτό πρέπει να το θυμίζουμε" είπε, καλώντας να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη και η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ.
Υπογράμμισε ότι "τον Δεκέμβριο πρέπει να μπει νέος οδικός χάρτης, ένα νέο Ελσίνκι" και η Τουρκία θα αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Τόνισε, επίσης, την ανάγκη άμεσης προετοιμασίας Ελλάδας και Κύπρου, επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει χρόνο και είπε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα έχει ως προτεραιότητά του την προώθηση του κοινού στόχου Ελλάδας και Κύπρου σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.
"Η Ελλάδα είναι ξανά στο πλευρό της Κύπρου με πράξεις και όχι με λόγια" είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας σε ενεργοποίηση και την κοινωνία των πολιτών μέσω της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης που θα δημιουργήσουν μία σταθερή βάση για μία λύση λειτουργική και βιώσιμη, η οποία, όπως είπε, θα είναι μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στα πλαίσια του ΟΗΕ και με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η επανενωμένη Κύπρος θα μπορέσει να λειτουργήσει και ως παράδειγμα για όλους τους λαούς της περιοχής.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Γιάννο Κρανιδιώτη πολιτικό με όραμα μπροστά από την εποχή του και τον χαρακτήρισε αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου μαζί με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Κάρολο Παπούλια και Θόδωρο Πάγκαλο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και τόνισε ότι αν και όλοι θυμόμαστε τις απειλές της Τουρκίας, πετύχαμε χωρίς να ανοίξει μύτη η Κύπρος να καταστεί πλήρως και ισότιμο μέλος της ΕΕ, κάτι που επέτυχαν οι κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη με τη στήριξη των κυπριακών κομμάτων και του κυπριακού λαού.
"Μαζί με τον πρέποντα έπαινο για τη ζωή και το έργο του, στη μνήμη ενός επιφανούς Κύπριου και Έλληνα και ενός πολιτικού και διπλωμάτη δεν απομένει παρά να επιβεβαιώσουμε σε αυτή τη συνεύρεση που γίνεται με αφορμή τον Γιάννο ότι με κύριο στόχο την επανένωση του τόπου μας συμμεριζόμαστε και κάνουμε πράξη το όραμα και δεσμευόμαστε σε μια επίμονη προσπάθεια όπως ακριβώς την περιέγραψε ο ίδιος πριν από χρόνια και σε μία πορεία για τη λύση του Κυπριακού και όχι της διχοτόμησης" είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτηρίζοντας την πορεία αυτή μονόδρομο που απαιτεί υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και μετριοπάθεια "ώστε να δούμε όσο πιο σύντομα γίνεται μια Κύπρο ενωμένη και ένα κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια πατρίδα χωρίς εσωτερικούς φραγμούς και συρματοπλέγματα".
Συνάντηση με Δ. Χριστόφια
"Ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την πορεία των συνομιλιών για το ζήτημα του Κυπριακού. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί χρειαζόμαστε να είμαστε έτοιμοι. Αν το αποφασίσει ο Ελληνικός λαός σύντομα θα είμαστε κυβέρνηση στην Ελλάδα. Χρειάζεται ο άμεσος συντονισμός των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη των κοινών μας στόχων ιδιαίτερα ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων στην ΕΕ το Δεκέμβριο. Η παρουσία μας εδώ στέλνει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Ελλάδα είναι ξανά πλάι στην Κύπρο, κοντά στον Κυπριακό λαό με πράξεις όχι με λόγια" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.