Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Η ποιητική διαδρομή του Βάσου Λυσσαρίδη, τα 89α γενέθλιά του

...και η θυσία του ήρωα ποιητή Δώρου Λοίζου...

.


Κύπρος - Ο Βάσος Λυσσαρίδης γιόρτασε τα 89α γενέθλιά του -( Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ )

«Αγώνες και αγωνία για την Κύπρο».

Στις λέξεις αυτές συνοψίζεται η ζωή και η δράση του ιστορικού ηγέτη και σήμερα επίτιμου προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος σήμερα έκλεισε τα 89 χρόνια της ζωής του.

Ο «γιατρός», όπως όλοι τον αποκαλούν, είναι ακμαιότατος και, αν και αποσύρθηκε από την ηγεσία του κόμματός του και την Κυπριακή Βουλή, συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο, παραμένει ενεργός στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου και συνεχίζει τον αγώνα για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Με την ευκαιρία των γενεθλίων του, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ οργάνωσε το μεσημέρι στα γραφεία του μια απέριττη γιορταστική εκδήλωση.
Ο Βάσος Λυσσαρίδης έσβησε συμβολικά ένα κεράκι στην τούρτα που ετοίμασαν για αυτόν τα μέλη του Κινήματος και δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές παλαιών και νέων συναγωνιστών του.
Ο πρόεδρος του Κ.Σ.

ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ είναι η οικογένεια του Βάσου Λυσσαρίδη, η οποία του εκφράζει την αγάπη της.

Ευχήθηκε στο Βάσο Λυσσαρίδη «χρόνια πολλά», κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και να είναι πάντα παρών και μάχιμος στους αγώνες της Κύπρου, του Ελληνισμού και του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Λεύκαρα.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασκούσε για χρόνια το επάγγελμα του γιατρού στη Λευκωσία.

Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Βουλευτής από το 1960 ως και τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2006.
Το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ.

Διετέλεσε (1985-1991) πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.
Συμμετείχε σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, από τον αγώνα του 1955, την περίοδο 1960 - 1963, τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την εισβολή του 1974.

Σε απόπειρα δολοφονίας του στις 30 Αυγούστου 1974 σκοτώθηκε ο Δώρος Λοΐζου, οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας του κόμματος και γνωστός ποιητής, και ο ίδιος τραυματίστηκε.

Υπήρξε αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Αφρικανοασιατικής Αλληλεγγύης και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση του Ν. Μαντέλα.

Διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλούς ξένους ηγέτες.
Και είχε αναπτύξει αδελφική και πολύχρονη φιλία με τους Ανδρέα Παπανδρέου και Γιασέρ Αραφάτ.

Του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και έχει τιμηθεί από το Δήμο Αθηναίων και πολλούς άλλους δήμους της Ελλάδας.
Είναι παντρεμένος με τη Βαρβάρα Κόρνγουολ, δημοσιογράφο και συγγραφέα. Ο «αειθαλής γιατρός», απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα μελλοντικά του σχέδια, ανέφερε χαριτολογώντας «μια νέα επανάσταση».

Για το Κυπριακό, ο Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση του, δηλαδή αν όντως έχει συμφωνήσει για «δύο κράτη» και για ένα «νέο συνεταιρισμό».

Ανησυχεί ότι «μαγειρεύεται» ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν και τονίζει ότι αυτά που ζητούν σήμερα Ταλάτ και Τουρκία είναι χειρότερα από το σχέδιο το οποίο απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το 2004 ο κυπριακός Ελληνισμός.

Εξάλλου, δήλωσε κατηγορηματικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να θέσει βέτο τον Δεκέμβριο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αν η 'Αγκυρα δεν θα έχει συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να διαμορφωθεί έγκαιρα στρατηγική για το ενδεχόμενο ειδικής σχέσης Τουρκίας - Ε.Ε.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης για τις προσωπικές του αναζητήσεις καταφεύγει εδώ και χρόνια στη ζωγραφική και στην ποίηση.

Τα ζωγραφικά του έργα «φέρνουν το στίγμα του προσωπικού βιώματος, έργα γνήσιας έκφρασης, που αποτελούν μέρος του πολλαπλού του ψυχισμού και μια από τις προτάσεις του δικού του γενικότερου οράματος», σημειώνει η ιστορικός -κοινωνιολόγος Τέχνης, Χρύσα Δραντάκη.

Η ποίηση του Βάσου Λυσσαρίδη είναι δωρική και ελεγειακή, φορτωμένη «μια πικρή, ολόπικρη πίκρα», όπως γράφει ο ίδιος.

Η τελευταία ποιητική συλλογή του Βάσου Λυσσαρίδη κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ιδού ένα μικρό δείγμα: Oι Πλαστογράφοι - Oι πλαστογράφοι διαφεντεύουν το σήμερα και το αύριο. Κατάχλωμοι. Kλεισμένοι στο ασφαλισμένο τους αμπάρι την ώρα των βαρβάρων και της κρίσης αμέριμνοι κοιμόντουσαν, ξένοι για τους δικούς κι ολόδικοι για τους αλλόδοξους. Τώρα, εκ του ασφαλούς, ουρλιάζουν πίσω από το συρματόπλεγμα που έκτισαν με αδράνεια και σιωπή και δακτυλοδεικτούν τους «ένοχους» που απλόχερα έχυσαν αίμα όταν το αίμα το δικό τους ήταν ακριβό.

Πιο εύκολη η φωνή από τη ζωή κι ακόμα πιο φτηνή από το θάνατο. Κι εσύ λαέ, απόμεινες να αναρωτιέσαι αμήχανος. Δεν έμαθες ακόμα πόσο κρυφή τη δύναμη έχεις. Αν μη τι άλλο, αν δεν μπορείς τους πλαστογράφους να σιγήσεις, κάψε τουλάχιστον το αμύαντο χαρτί της τωρινής πλαστογραφίας.

«Μέσα από την ποίηση εκφράζω εκείνα που δεν μπορώ να πω πολιτικά», μας δήλωσε ο Β.Λυσσαρίδης, ο οποίος άρχισε να γράφει τα απομνημονεύματά του και ελπίζει ότι σύντομα θα ολοκληρώσει αυτό το έργο, το οποίο, όπως διευκρινίζει, θα έχει τη μορφή προσωπικής διήγησης.

ΣΣ: Αξίζει τέλος να αναφερθεί και η θυσία του ήρωα ποιητή Δώρου Λοίζου:

Ο Αγωνιστής της Αντίστασης και Ποιητής Δώρος Λοίζου, δολοφονήθηκε άνανδρα από τους φασίστες στις 30 Αυγούστου 1974 στην απόπειρα κατά της ζωής του Βάσου Λυσσαρίδη.

Ο Δώρος Λοίζου ήταν Οργανωτικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ.

Οι δολοφόνοι απέτυχαν να πνίξουν στο αίμα τη φωνή της Αντίστασης αφού η κηδεία του Δώρου μετατράπηκε σε αυθόρμητη παλλαϊκή διαδήλωση για ελευθερία και δημοκρατία...

Επιμέλεια ανάρτησης

Νάσος

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.