Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Μία πρόβλεψη του Λουκά Δημάκα που επαληθεύτηκε.


"Το πρώτο 9μηνο του 2009 το ταμειακό έλλειμμα ήταν 10% και η δυναμική είναι να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 12% στο τέλος του έτους", δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

"Θα σταθώ μόνο στο θέμα των δημοσιονομικών εξελίξεων και όπου και χθες σχολίασα ως αρνητικές. Αυτό που επιτρέπεται να πω στη βάση των στοιχείων των ταμειακών για την πορεία του ελλείμματος με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Α΄ εννεαμήνου και δυστυχώς το πρώτο εννεάμηνο προκύπτει ότι το έλλειμμα είναι της τάξης του 10%.
Εάν συνυπολογίσει κανείς τη δυναμική όπως έχει διαμορφωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες θα
μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει με σχετική βεβαιότητα ότι το έλλειμμα - δυστυχώς, το ξαναλέω - θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει τα επίπεδα του 12%. "
είπε συγκεκριμένα ο κ. Προβόπουλος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΗΧ) Σπ.Παπανικολάου.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Προβόπουλου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε με νόημα:

"Οπότε καταλαβαίνετε ότι έχουμε δουλειά να κάνουμε "...

ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Λουκάς Δημακας σε άρθρο του στα ΝΕΑ και με τίτλο"Ασανσέρ..." είχε καταγράψει προβλέψεις από τις 30 Σεπτεμβρίου για έλλειμα 12,5% και είχε καλέσει τον κ Προβόπουλο να πάρει θέση προεκλογικά! Έγραφε μάλιστα ότι το πραγματικό έλλειμμα θα το μάθουμε μετά την ...απομάκρυνση από την κάλπη!

Νάσος

-------------------------------------
Το άρθρο δικαίωση και δημοσιογραφική επιτυχία του Λουκά Δημάκα, ΕΔΩ

ΟΠΩΣ θα θυμάστε ο κ. Κ. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του τόπου.

Αυτό σημαίνει ότι γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας- δηλαδή, μεταξύ άλλων, και το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος που με δύο λόγια είναι το πόσο έχει μπει μέσα το κράτος έως τη δεδομένη στιγμή. Για να καταλαβαινόμαστε, το έλλειμμα το μετράμε ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Ας δούμε τώρα τι μας έχει πει η κυβέρνηση για το έλλειμμα το οποίο, εννοείται, θέλει να αντιμετωπίσει:

●Ως στόχο του προϋπολογισμού το είχε ορίσει στο 1,6% του ΑΕΠ.

●Αργότερα το αναθεώρησε προς τα πάνω, στο 2,5% του ΑΕΠ.

●Τον περασμένο Ιανουάριο, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε στην Ε.Ε., το ανέβασε στο 3,7% του ΑΕΠ.

●Λίγους μήνες μετά, διάφορα γαλάζια στελέχη άρχισαν να μιλάνε για 4,4%5%.

●Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου δήλωνε (στον City 99,5) ότι το έλλειμμα πρέπει να είναι λίγο πάνω από 5% του ΑΕΠ.

●Μια-δυο μέρες μετά, ο ίδιος ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Βloomberg ότι το έλλειμμα είναι 6%.

●Την επομένη, ο προκάτοχός του κ. Γ. Αλογοσκούφης το ανέβασε επικαλούμενος το περιοδικό «Εconomist» στο 6,8% του ΑΕΠ.

●Και χθες, ο κ. Παπαθανασίου μάς προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν τα μέτρα που προτείνει θα φθάσει το 8%. Σε μία εβδομάδα, δηλαδή, το ανέβασαν σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Όσοι ασχολούνται βεβαίως με τα μακροοικονομικά μεγέθη λένε ότι (το ελλειμα) είναι πάνω από 10%- ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι είναι ήδη 12,5%...

Προφανώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τους γαλάζιους «μάγους» με όλα αυτά. Και φυσικά ούτε να τους εμπιστευθεί.

ΥΓ: Δυστυχώς για την τσέπη μας το έλλειμμα θα το μάθουμε... μετά την απομάκρυνση από την κάλπη! Εκτός κι αν πρέπει, λόγω αυτών των παλινωδιών, να μιλήσει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος.
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 30 Σεπτεμβρίου 2009 στα ΝΕΑ)

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.