Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα

Μαίρη Παραπονιάρη (voa)

[insert caption here]

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ανακοινώνει συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας κατά 0,8% και μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το 2010, κορυφώνεται η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων με επίκεντρο την οικονομία, δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Στις μεγάλες συγκεντρώσεις τους τόσο ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την Θεσσαλονίκη και σήμερα από την Αθήνα, θα στείλει μήνυμα συσπείρωσης των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα μίλησε για «ώρα συστράτευσης» προς τους αναποφάσιστους έλληνες και όχι μόνο προς τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ.

Τα συνθήματα των άλλων αρχηγών των κομμάτων ήταν «Βόλι στο δικομματισμό» και «Ή με το λαό ή με το κεφάλαιο» η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ. Το ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «ψήφο συνείδησης», οι Οικολόγοι Πράσινοι «Προωθούμε την πολιτική των πολιτών» και ο ΛΑΟΣ τόσο για τα εθνικά όσο και τα εσωτερικά θέματα έχει σύνθημα παντού «Τώρα ξέρεις…Καρατζαφέρης».

Ένα άλλο όμως χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών που εξακολουθεί και σήμερα να δημιουργεί σύγχυση και αντιπαραθέσεις είναι η εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση της δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν από τις εκλογές. Τόσο τα επιτελεία των κομμάτων όσο και οι ψηφοφόροι τους κινούνται μέσα σ’ έναν κυκεώνα παραπληροφόρησης από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο και τα μπλόγκς, ενώ μιλάνε για μεγάλη ζημιά τα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αδυνατούν να περάσουν ακόμη και σχετικά υπονοούμενα καθώς το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο παραμονεύει για να δώσει πρόστιμα. Η σύγχυση όμως μεγαλώνει καθώς η απαγόρευση δεν ισχύει για μέσα μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού που δημοσιεύουν ή μεταδίδουν αυτήν την εβδομάδα εκτιμήσεις ανταποκριτών τους από την Αθήνα.

Σε ορισμένες χώρες τις Ευρώπης που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοκρατικές δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση. Στην Γαλλία απαγορεύεται κάθε πληροφορία δύο μέρες πριν από την κάλπη ενώ το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποδεδειγμένα ευνομούμενη Δημοκρατία που απαγορεύει την δημοσίευση δημοσκοπήσεων για ένα μήνα είναι το Λουξεμβούργο.


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.