Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Τρομοκρατία, τότε και τώρα…


Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που όλοι μας περνούσαμε ατέλειωτες ώρες μπροστά στο χαζοκούτι παρακολουθώντας τις συλλήψεις και τις εξελίξεις στην υπόθεση 17Ν.


Τότε που συνειδητοποιούσαμε ότι αυτή η φοβερή και τρομερή οργάνωση που σκορπούσε επί δεκαετίες τον τρόμο στη χώρα, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια ομάδα ανθρώπων της διπλανής πόρτας, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν συγγενείς.

Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που η λέξη “εξάρθρωση” ακουγόταν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Τότε πολλοί νόμιζαν ότι “τελειώσαμε με την τρομοκρατία στην Ελλάδα”. Ίσως το σκεπτικό τους ήταν σωστό. Σου λέει, αφού συλλάβαμε αυτούς οι νεαροί που είχαν έφεση προς αυτό τον χώρο θα τρομάξουν και θα απομακρυνθούν…

Έλα όμως που τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Η φωτιά είχε πέσει, η σπίθα όμως δεν είχε σβήσει. Είχε διατηρηθεί μέσα στα στέκια των “αναρχικών”, στα στέκια των Εξαρχείων. Αρκούσε ένα στυγνό έγκλημα για να φουντώσει αυτή η σπίθα. Όταν αυτό έγινε στις 6 του περασμένου Δεκέμβρη πολλοί κατάλαβαν το τι θα επακολουθούσε. Το κλίμα εμφυλίου ήταν πιο ζωντανό από ποτέ. Από τη μία νεαροί που πάλευαν για την ιδεολογία τους (ή έτσι νόμιζαν…) από την άλλη ένστολοι, υπερόπτες, αλαζόνες, ένοπλοι…

Ένα κάρο νέες οργανώσεις, σέχτες , πυρήνες κ.ο.κ. βγήκαν στην επιφάνεια. Οι πράξεις τους αποτρόπαιες. Η δράση τους ανοργάνωτη, τυφλή. Οι προκηρύξεις τους περίεργες και μπερδεμένες. Είναι εμφανές σε όποιον τις διαβάζει ότι μεγάλο μέρος πρόκεται για μετάφραση από τα αγγλικά, κάτι που προκαλεί σκέψεις… Επίσης είναι προφανές ότι κάποια άλλα σημεία είναι γραμμένα από άτομα που τρέφουν μεγάλο μίσος για την κοινωνία μας. Άτομα που η ρητορική τους θυμίζει αντιεξουσιαστικό χώρο.

Τα χτυπηματά τους στερούνται ιδεολογικής βάσης. Είναι αυτονόητο ότι για την κατάντια της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν φταίνε 20χρονα που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες, που μια θέση στην ΕΛ.ΑΣ. τους εξασφαλίζει μελλοντικά μια οικονομική σιγουριά, που πολλά από αυτά πήγαν εκεί μετά από πίεση των γονιών τους.

Φταίνε αυτοί που στις σχολές της αστυνομίας τους μαθαίνουν να φέρονται αλαζονικά, τους μαθαίνουν ότι οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι που διαδηλώνουν είναι “αργόσχολοι μαλ…ες”. Αυτοί που ριζώνουν μέσα τους τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την υπεροψία. Αυτοί που δεν δίσταζαν παλιότερα (συμβαίνει ακόμα αλλά ελπίζω σε μικρότερο βαθμό) να λένε στους νέους αστυνομικούς ότι στο Πολυτεχνείο το ‘73 δεν υπήρχαν νεκροί και ότι όλα είναι προπαγάνδα των “βρωμιάρηδων αριστερών”.

Η 17Ν , όπως περιγράφει εξαιρετικά ο Παραπολιτικός, στα πρώτα της χτυπήματα είχε καταφέρει να πιάσει τον σφιγμό του λαού. Του προλεταριάτου αν προτιμάτε. Είχε καταφέρει να εκφράζει με τα χτυπηματά της το μίσος του εμφυλίου που δεν είχε σβήσει ακόμα στις ψυχές των αριστερών. Αυτών που έβλεπαν ότι ενώ έχυσαν το αίμα τους (για άλλη μια φορά) για να διώξουν την χούντα , την εξουσία κατείχαν ακόμα οι “προνομιούχοι”. Αυτοί που στη χούντα δεν τους πείραξε κανένας. Αυτοί που συνεργάστηκαν ακόμα με τη χούντα… Αυτοί που 30 χρόνια νωρίτερα έσφαζαν τους πατεράδες τους, εξόριζαν αυτούς τους ίδιους.

Οι “τρομοκράτες” των ημερών μας δεν κατάφεραν στιγμή να κάνουν το ίδιο. Να εκφράσουν δηλαδή το “λαϊκό αίσθημα” έστω στην πιο ακραία μορφή του. Κατάφεραν όμως να το προκαλέσουν. Να προκαλέσουν το μίσος και την αντιπάθεια ολόκληρου του λαού… Όταν η 17Ν έφτασε σε αυτό το σημείο, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της. Ένα τέλος που άργησε λόγω της καλής οργάνωσης και των στενών δεσμών μεταξύ των μελών της.

Ούτε η “Σέχτα των Επαναστατών”, ούτε οι υπόλοιπες τωρινές οργανώσεις φαίνονται να έχουν αντίστοιχη οργάνωση. Επίσης, η αστυνομία και πιο συγκεκριμένα η αντιτρομοκρατική, δεν είναι άπειρη όπως τη δεκαετία του ‘80 ή του ‘90. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και γι’αυτούς. Είμαι σίγουρος ότι θα κρατήσει πολύ λιγότερο…

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.