Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

40 χρόνια ΕΔΕΚ


του Γιαννάκη Λ. Ομήρου
Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

19 Οκτωβρίου 2009
Τιμούμε φέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΕΚ, του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κινήματος της Κύπρου. Τιμούμε τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη. Τιμούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές που μέσα σε αντίξοες συνθήκες και σε ένα βαθύτατα πολωμένο πολιτικό σύστημα έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της ΕΔΕΚ.
Όταν πριν από 40 χρόνια εμφανιζόταν στην πολιτική ζωή της Κύπρου η ΕΔΕΚ, δεν ερχόταν να προστεθεί ως ένα ακόμα πολιτικό Κόμμα στα ήδη υπάρχοντα.
Η δημιουργία της ΕΔΕΚ ήταν η έκφραση ενός εθνικού, δημοκρατικού και κοινωνικού αιτήματος της μεταανεξαρτησιακής Κύπρου.
Αυτό το αίτημα ένωσε ιστορικές γενιές και πολιτικά ρεύματα της εποχής, σε μια πατριωτική, δημοκρατική και σοσιαλιστική προοπτική. Η βαθιά εθνικο – απελευθερωτική φυσιογνωμία της ΕΔΕΚ και ο ριζοσπαστισμός υπήρξαν και τότε και στη μετέπειτα ιστορική διαδρομή τα βάθρα της στρατηγικής μας.
Το αντιδικτατορικό Κίνημα, η συμπόρευση με τον αντιχουντικό αγώνα του αδελφού λαού στην Ελλάδα, η έμπρακτη αλληλεγγύη στο παγκόσμιο εθνικοαπελευθερωτικό και αντιαποικιακό Κίνημα, η αντίσταση στο πραξικόπημα, η αντικατοχική πάλη και ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής σημάδεψαν τον αγώνα μας.
Ανοίξαμε ένα νέο δρόμο στην πολιτική ιστορία του τόπου. Δημιουργήσαμε ωφέλιμο χώρο σε ένα βαθύτατα πολωμένο πολιτικό σύστημα, αρνηθήκαμε την υποταγή στη λογική της προσαρμογής και της ενσωμάτωσης και καθιερωθήκαμε σαν μια δύναμη πατριωτικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας.
40 χρόνια μετά, μέσα από επιτυχίες και αποτυχίες, δυνατότητες και αδυναμίες διακηρύσσουμε ότι δεν επαναπαυόμαστε αυτάρεσκα σε όσα πετύχαμε. Με τη συνείδηση της ιστορικής μας διαδρομής, διατυπώνουμε τη θέληση μας να σχεδιάσουμε για τις επόμενες δεκαετίες.
Θέλουμε και μπορούμε κατοχυρώνοντας τη δημοκρατική και ριζοσπαστική ιδεολογική μας φυσιογνωμία να αποκαταστήσουμε μια νέα σχέση με το σήμερα και την αλήθεια επικυρώνοντας μια πορεία σύγχρονη και προοδευτική και ανοίγοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με το λαό. Ο οποίος πάντα στρέφεται προς την ΕΔΕΚ σε ώρες κρίσης, σε ώρες δύσκολες για τον τόπο, εμπιστευόμενος την πατριωτική και κοινωνική της ευαισθησία.
Τιμώντας τους ήρωες συναγωνιστές μας που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία, με επίγνωση της ιστορίας μας, των ευθυνών και του χρέους μας, παραμένουμε για την πατρίδα και το λαό η προσδοκία και η ζωντανή ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.