Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Οικονομική πολιτική: η στάση της αντιπολίτευσης.

“Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα” είναι η φράση που ακούω και διαβάζω σήμερα. Είναι αλήθεια πως από σήμερα η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε χθες στη Βουλή, βάζει σε πρώτο πλάνο την οικονομία. Τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε η χώρα να γλιτώσει τα χειρότερα είναι πολλά και δύσκολα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κατατεθούν στη Βουλή τα πέντε νομοσχέδια που έχει παρουσιάσει αναλυτικά ο Γιώργος Παπανδρέου , το ζήτημα είναι όμως αν αυτά θα αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Και ως προς αυτό το ζήτημα οι απόψεις είναι πολλές και διαφορετικές, ακόμα και μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καταρχήν , στη Νέα Δημοκρατία οι ελάχιστοι που αυτό τον καιρό ασχολούνται με την αντιπολίτευση και όχι με τις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού, θεωρούν το σχέδιο της κυβέρνησης ανέφικτο και τονίζουν ότι αργά ή γρήγορα το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα. Μάλιστα προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας ότι αν χρειαστεί να παρθούν δύσκολα μέτρα θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Βέβαια όλα αυτά είναι μόνο λόγια…

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει παντού ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα ελέγχει την κυβέρνηση εξ’αριστερών και ότι θα προσπαθήσει να αποτρέψει τα όποια σκληρά μέτρα ίσως χρειασθεί να παρθούν. Η στάση του προέδρου του Συνασπισμού μέχρις στιγμής είναι θετική και έχει κάνει καλή εντύπωση και στην Ιπποκράτους, καθώς βλέπουν ότι ο Τσίπρας δεν ακολουθεί το δρόμο του Κ.Κ.Ε. και έχει καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ένα Κ.Κ.Ε. που όσο περνάει ο καιρός γίνεται απλά χειρότερο. Δεν υπάρχει άλλο επίθετο για να περιγράψει την παρουσία του στη Βουλή. Οι φωνές τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών του Περισσού δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο και έτσι η σκληρή και χωρίς καμία λογική αντιπολίτευση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνεχίζεται τόσο στο προσκήνιο (ομιλία Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή) όσο και στο παρασκήνιο (προσπάθεια για μαζικές απεργίες από συνδικαλιστικές ομάδες που ελέγχονται από το Κ.Κ.Ε.). Μάλιστα με τα “τερτίπια” του Περισσού ασχολήθηκε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή χαρακτηρίζοντας αξιοπερίεργη την στάση του Κ.Κ.Ε. να προαναγγέλει τόσες πολλές κινητοποιήσεις τις πρώτες δυο βδομάδες της νέας διακυβέρνησης όσες δεν έκανε στα 5,5 της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν φαίνεται να καίγεται για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί. Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι σε αυτό το πεδίο ότι και να γίνει το κόμμα του δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Ακόμα κι αν χιλιάδες ψηφοφόροι απογοητευτούν από την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν αναμένεται να εισπράξει αυτή τη δυσαρέσκεια. Εξάλλου, ο Καρατζαφέρης ασχολείται περισσότερο με τις εσωκομματικές διαδικασίες στη Νέα Δημοκρατία, καθώς εκεί είναι το “ζουμί” για το μέλλον του κομματός του.

Μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχουν κάποιες λίγες φωνές που λένε πως με την κατάσταση που βρίσκεται τελικά η οικονομία είναι δύσκολο έως απίθανο να γίνουν πράξη όλα όσα υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα τονίζουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί για ένα διάστημα μια αντίθετη πολιτική ώστε να βρεθούν τα χρήματα για τον νέο προϋπολογισμό. Πάντως, αυτές οι φωνές απέχουν πάρα πολύ από τον στενό κύκλο του Πρωθυπουργού άρα δεν νομίζω ότι θα επηρεάσουν εν τέλει την οικονομική πολιτική. Όπως είναι άλλωστε γνωστό ο Γιώργος Παπανδρέου έχει “απαγορέψει” στα στελέχη να μιλήσουν για “καμμένη γη”…

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.