Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ECONOMIST: ΕΜΦΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΝΟΣ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ

economist

IN THE run up to the general election in Greece opinion polls showed that the Panhellenic Socialist Movement (Pasok) was poised for a comeback amid growing popular discontent over the faltering economy. Yet the scale of its landslide victory after the poll on Sunday October 4th has surprised seasoned political observers and delighted its supporters.

George Papandreou, Pasok’s leader, had worried that left-wing voters backing small parties would undermine his chances of winning an absolute majority. Greece’s system of proportional representation could have caused him problems too. But 43.9% of voters backing the party, giving it 160 seats in the 300-member parliament, which means Pasok has a clear run at reform...

--------------------------------------

"Σαρωτική" χαρακτηρίζει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής έκδοσης του Economist, αποδίδοντάς την κυρίως στη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πορεία της οικονομίας. Το βρετανικό περιοδικό αναφέρεται στην «πολιτική δυναστεία» των Παπανδρέου και χαρακτηρίζει τον νέο πρωθυπουργό «μετριοπαθή σοσιαλιστή, που εργάσθηκε για να στραφεί το κόμμα του προς το... κέντρο, αντιμετωπίζοντας την εσωτερική αντιπολίτευση των σκληρών εθνικιστών». Σημειώνει ότι ο Γ. Παπανδρέου έζησε και σπούδασε σε Σουηδία, ΗΠΑ και Βρετανία, «γεγονός που του χάρισε περισσότερο διεθνές προφίλ από τους περισσότερους Ελληνες πολιτικούς». Ο Economist αναγνωρίζει ως μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών την προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία και εύχεται η ανάληψη της εξουσίας από αυτόν, «έναν θερμό υποστηρικτή της ομόσπονδης Κύπρου, τουλάχιστον να επιταχύνει τις συνομιλίες» μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η ανάλυση υπογραμμίζει τα πιεστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και εκτιμά ότι «αν ο κ. Παπανδρέου δεν τη βελτιώσει σύντομα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει κοινωνική αναταραχή, όπως εκείνη που σημάδεψε το τελευταίο διάστημα της πρωθυπουργίας του προκατόχου του». .. η συνέχεια στο (fimotro)

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.