Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Έως και 9,1% η διαφορά με την Ντόρα Μπακογιάννη στην μάχη για την προεδρία της ΝΔ

Προβάδισμα Σαμαρά δείχνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις

Διαφορά η οποία φτάνει και στις 9,1 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο. Ο Μεσσήνιος πολιτικός εμφανίζεται να αποκτά προβάδισμα μετά την συμμαχία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στις…20 μονάδες ανοίγει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται να στηρίζουν τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης με εξαίρεση την κατάργηση των κινήτρων απόσυρσης

Τα ευρήματα από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο, έχουν ως εξής:

►Alco για το Πρώτο Θέμα

Στη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να προηγείται με 6,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά της Ντόρας Μπακογιάννη κατά τον πρώτο γύρο και με 9,1 μονάδες κατά τον δεύτερο γύρο. Οι συγκεκριμένες διαφορές προκύπτουν ότι ερωτώνται οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που δηλώνουν πρόθεση να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της 29ης Νοεμβρίου. Στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 4 μονάδων κατά τον πρώτο γύρο και 6,9 μονάδων κατά τον δεύτερο γύρο. Στην ερώτηση, ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το 39,6% τάχθηκε υπέρ του Αντώνη Σαμαρά έναντι 36,2% που ήταν το ποσοστό υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα, διενεργήθηκε στο διάστημα 11 έως 13 Νοεμβρίου δηλαδή μετά τη δημόσια στήριξη που παρείχε στον Αντώνη Σαμαρά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής

Στην δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται με προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων στις τάξεις των μελών της Νέας Δημοκρατίας που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου προέδρου. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει ποσοστό 43% έναντι 35% της Ντόρας Μπακογιάννη και 18% του Παναγιώτη Ψωμιάδη (ποσοστό 4% απομένει στο δεν ξέρω, δεν απαντώ). Στην παράσταση νίκης, καταγράφεται πλήρης ανατροπή των δεδομένων που αποτύπωσε η προηγούμενη έρευνα της Public Issue στις 19-21 Οκτωβρίου. Το ποσοστό της Ντόρας Μπακογιάννη, υποχώρησε από το 79% τον Οκτώβριο, στο 42% τον Νοέμβριο. Αντίθετα, το ποσοστό του Αντώνη Σαμαρά αυξήθηκε από το 6% στο 43%, Ο Μεσσήνιος πολιτικός, θεωρείται πλέον και καταλληλότερος για να διαδεχτεί τον Κώστα Καραμανλή στην αρχηγία του κόμματος με ποσοστό 38% έναντι 29% της Ντόρας Μπακογιάννη.

►Focus για την Real News

Στην Real News δημοσιεύεται δημοσκόπηση της Focus η οποία καταγράφει την πρόθεση ψήφου των Ελλήνων 40 ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές. Η ψαλίδα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στην Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει ανοίξει στις 20,6 ποσοστιαίες μονάδες με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει το 42,7% και την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ποσοστό μόλις 22,1%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,8%, ο ΛΑΟΣ με 6,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%. Το 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν θετική ή πολύ θετική εικόνα για την κυβέρνηση, Σχεδόν καθολική είναι η αποδοχή του νομοσχεδίου για την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (με ποσοστό 85%) ενώ το 50,8% των Ελλήνων τάσσονται θετικά στην κατάργηση των stage στο δημόσιο. Αρνητική είναι η εικόνα για την κατάργηση των κινήτρων απόσυρσης καθώς μόλις το 30,4% τάσσεται υπέρ αυτής της εξέλιξης.

Σχόλιο: Το ρεύμα Σαμαρά έγινε η δυναμική συνένωση των ΜΗ προνομιούχων Ελλήνων.

Οι ιδεολογίες έχουν σχεδόν εκπέσει στη συνείδηση του Έλληνα ψηφοφόρου. Η ισοπεδωτική αντίληψη ¨
όλοι είναι ίδιοι" αρχίζει να διαχέεται σε όλα τα επίπεδα. Η δεξιά - αριστερά ίσως σήμερα παρά ποτέ, έχει χάσει το δυναμικό της διαφοράς. Η τελευταία παγκόσμια κρίση, από οικονομική, έγινε κρίση αξιών και ισοπέδωσης ιδεολογιών. Οι λαοί αρχίζουν να αναθεωρούν παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές και να προβληματίζονται σοβαρά για το μέλλον.

Η τελευταία ήττα της δεξιάς παράταξης και η μεγαλειώδης νίκη του ΠΑΣΟΚ έφεραν τη νέα πραγματικότητα σε νέα αδιέξοδα. Η πάλη για να φύγει η δεξιά είχε μέσα της την ελπίδα. Οι πρόωρες εκλογές αποσυντόνισαν αυτό το πλάνο και κατέστρεψαν την ελπίδα.

Η πορεία αυτής της κυβέρνησης, αν εξαιρέσεις τα τελευταία επικοινωνιακά παιχνίδια με την αξιοκρατία των κομματικών Γ.Γραμματέων, ως δήθεν αξιοκρατικών διαδικασιών και άλλων τηλεοπτικών εντυπώσεων, του πρωθυπουργού, έχουν μπει σε μία καλή σχετική τροχιά, συγκρινόμενη πάντα με την ακυβερνησία Καραμανλή.

Οι εκλογές αυτές είχαν ένα πολύ μεγάλο καλό. Αφύπνισαν το Έλληνα ψηφοφόρο και ταρακούνησαν το υπάρχον πολιτικό κατεστημένο. Για πρώτη ίσως φορά έγινε αυτοκριτική από τους πολιτικούς και ειπώθηκαν πράγματα που μέχρι χθες τα είχαν ξεχάσει ή έστω ωραιοποιήσει. Εμείς θα επιμείνουμε ότι εγκληματικά τα είχαν αποκρύψει και εξιδανικεύσει.

Η καταλληλότητα Καραμανλή, έγινε ανεπάρκεια και η λιγότερη αποδοχή Γιώργου Παπανδρέου παρουσιάστηκε ως λύση για την έξοδο από τη κρίση. Όλα αυτά σήμερα απασχολούν όλους τους Έλληνες οι οποίοι έπεσαν ξαφνικά σε βαθιά νερά.

Δύο είναι σήμερα τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες: Οικονομία και εξωτερική πολιτική. Για το πρώτο έχουν ελαχιστοποιηθεί οι ελπίδες για κάτι καλύτερο, όσο για το δεύτερο πιστεύουν ότι αν ΔΕΝ υπάρξει ένας αντιπολιτευτικός πόλος ενδυνάμωσης του πατριωτισμού και της εθνικής μας αξιοπρέπειας, τότε θα έχουμε τελειώσει ως χώρα.

Οι οικονομικές κρίσεις έχουν ένα τέλος και μία νέα αρχή. Το τέλος (
και με την έννοια του σκοπού) θα το πληρώσουν έντιμοι φορολογούμενοι που δηλώνουν τα εισοδήματά τους (κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι) και η οικονομική πολιτική με την λιτότητα ("σφίξτε και άλλο το ζωνάρι" ή με το "ξοδεύουμε περισσότερα από ότι παράγουμε" - βλέπε δικομματισμός ) θα υπάρξει μια σχετική ανάκαμψη και ένας νέος φαύλος κύκλος.

Τα εθνικά θέματα όμως, είναι η μεγάλη αδυναμία των τελευταίων αντιπροσώπων μας της πολιτικής. Το δίδυμο Μπακογιάννη - Παπανδρέου ΔΕΝ εξασφαλίζουν την σιγουριά που θέλει ο Έλληνας για να αισθάνεται ασφάλεια και εθνική αξιοπρέπεια. Η Μπακογιάννη κρίθηκε τη τελευταία πενταετία και ο ρόλος του Πάγκαλου (
συν αντιληπτής Ντόρας) ΔΕΝ μπορεί να πιέσουν το νέο πρωθυπουργό για αυτά που θα ήθελε η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών να διαχειριστούν τα εθνικά μας θέματα με εθνική πειθώ. Το να "ρωτάμε τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ή τους εταίρους στη Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει αποκλεισθεί ως επιχείρημα. Εδώ χρειάζεται τσαμπουκάς Ανδρέα Παπανδρέου και ΟΧΙ μισόλογα και "ευχαριστώ".

Ο Σαμαράς μάλλον έρχεται να καλύψει αυτήν την έλλειψη στα εθνικά μας θέματα.

Η απογοήτευση του ΛαΟΣ να αντιπολιτευθεί σοβαρά και να πείσει, από την έως τώρα, διαδρομή του στη περασμένη βουλή, μάλλον έχει ΟΧΙ μόνον απογοητεύσει αλλά και αποτύχει.

Το κόμμα του κολοτούμπα έχει κάποια στελέχη που θα μπορούσαν να σταθούν άξια σε αυτό το θέμα, αλλά ο παρωχημένος βερμπαλισμός του, να πελαγοδρομεί σε στήριξή πότε Καραμανλή και πότε Ντόρα (
χωρίς καν να του το ζητήσουν) πότε να τους κατηγορεί και ξανά να τους προσφέρει απλόχερα βοήθεια, έχει μόνο μία μόνο ανάγνωση γραφής:
ψαρεύει σε θολά νερά και ότι αρπάξει σε κομματική ιδιοτέλεια.

Η στήριξη λοιπόν Σαμαρά, από όλο και περισσότερους πολίτες, διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, έχει την την αποδοχή ως του καλύτερου διαχειριστή των εθνικών μας θεμάτων.

Η λάθος επιλογή Μειμαράκη, Σκυλακάκη και άλλων παρατρεχάμενων από το στρατόπεδο της Ντόρας να αναδεικνύουν αυτό το θέμα της αποπομπής Σαμαρά, ως αρνητικό επιχειρηματολογικό λόγο, έχει αποδειχθεί ότι τον ανεβάζουν δημοσκοπικά.

Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Η τελευταία άνοδος του Σαμαρά οφείλεται εν πολλοίς σε αυτή τη λάθος τακτική των πρωτοπαλίκαρων της Ντόρας. Όταν η ίδια το καταλάβει τότε θα είναι πλέον αργά για αναστροφή του κλίματος.

Νάσος

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.