Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Εν μέσω αντιδράσεων το Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη


Την έναρξη του αμφιλεγόμενου του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (Global Forum on Migration and Development), που διοργανώνει το Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Βουλιαγμένης, κήρυξε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Την ίδια στιγμή αντιρατσιστικές και ματαναστευτικές κινήσεις ασκούν έντονη κριτική στο ρόλο και την ουσία του Φόρουμ αυτού.

Το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 2 ως τις 5 Νοεμβρίου και σε αυτό θα μετάσχουν 130 κυβερνήσεις και 250 εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών. Το παρών θα δώσει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Στην ατζέντα του φόρουμ θα βρεθούν προτάσεις για ενσωμάτωση της μετανάστευσης σε αναπτυξιακές στρατηγικές, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τους μετανάστες και η ένταξη ή η επιστροφή των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η αρμόδια υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Τζακρή, ωστόσο Νέο παράθυρο, απέφυγε να εξηγήσει ποιους ακριβώς μετανάστες έχουν καλέσει στην «ημέρα της Κοινωνίας των Πολιτών» στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Οι κοινωνικοί φορείς και μεταναστευτικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο ασκούν έντονη κριτική στη διοργάνωση αυτή, κατηγορώντας την ότι στην ουσία εξετάζει το ποιοι μετανάστες είναι «χρήσιμοι» για τις δυτικές κοινωνίες, χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες των ίδιων των ανθρώπων αυτών.

Ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της επιτροπής για τις δράσεις ενάντια στο ΠΦΜΑ είχε μιλήσει στο tvxs.gr για την πρακτική της συνόδου αυτής Νέο παράθυρο, υποστηρίζοντας ότι η σύνοδος αυτή καλεί τους μετανάστες σε μια φιέστα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης εξετάζοντας σε κυβερνητικό επίπεδο την «ορθή διαχείριση της μετανάστευσης» χωρίς καμία έγνοια για τα δικαιώματα των ίδιων των μεταναστών και προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτό, το αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα διοργανώνει διεθνή αντισύνοδο στην Αθήνα (Κυριακή 1 Νοέμβρη ως Τρίτη 3 Νοέμβρη) και αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις

- Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα Νέο παράθυροαπό την κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», ενάντια στη μεθόδευση συγκάλυψης της δολοφονίας του Μοχάμεντ Καμράν Ατιφ, ύστερα από τον ξυλοδαρμό του στο ΑΤ Νικαίας, αλλά και ενάντια στην πολιτική του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ και της FRONTEX.

- Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Σύνοδος ΑΣΣΟΕ ,με ομιλιτή του συντονιστή της κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο Φασισμό(United against Fascism) Γουάιμαν Μπένετ.

- Σήμερα Δευτέρα, στις 6μμ, πραγματοποιείται αντιρατσιστική συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα με σύνθημα «Χτίζουμε γέφυρες – γκρεμίζουμε τείχη» , ενώ έχει προγραμματιστεί διαδήλωση για την ίδια ώρα στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη

-Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου , θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Μέγαρο Μουσικής, όπου θα συνεδριάζουν τα μέλη του Φόρουμ παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Οι διαδηλωτές πρόκειται να κυκλώσουν το κτίριο του Μεγάρου.

Την διοργάνωση της αντισυνόδου στηρίζουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις:

* International Assebly of Migrants and Refugees (IAMR) * ATIK-Confederation of workers from Turkey in Europe * MIGRANTE EUROPE * ΟΛΜΕ (ως παρατηρητής) * επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ * Γ ΕΛΜΕ Αθήνας (ως παρατηρητής) * Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» * Καμπάνια «0% Ρατσισμός - 100% Αλληλεγγύη» * Διεθνής Αμνηστία (ως παρατηρητής) * κοινότητα ACTION-Congo * Ένωση Αφρικανών Γυναικών * Μαροκινή κοινότητα * Αφγανική κοινότητα * Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος * Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας * Συμμαχία Σταματήστε τον πόλεμο * Παγκόσμια Πορεία Γυναικών * Κέντρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ * Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών * ΑΡΣΙΣ * Κίνηση κατοίκων 6ου διαμερίσματος * Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό" * Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών * Νεολαία ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη-YRE * Ένωση Εργαζομένων * Νεολαία Συνασπισμού * Bellaciao * Κόκκινο (συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ) * ΞΕΚΙΝΗΜΑ (συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ) * ΔΕΑ (συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ) * ΚΟΕ (συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ) * Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ * Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις * Ταξική Πορεία * ΟΚΔΕ/Σπάρτακος *ΣΕΚ (TVxs)

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.