Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι επιβαρύνονται με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Ελαφρύνσεις για χαμηλόμισθους - Επιβαρύνσεις για όσους έχουν υψηλά επιδόματα

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Εντός του τρέχοντος μήνα θα ξεκινήσει η κυβέρνηση τις διαβουλεύσεις με τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για τις αλλαγές που θα επέλθουν το 2010 στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η θέσπιση μιας ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 40% θα διατηρηθεί, ενώ πιθανόν να δημιουργηθούν δύο νέα φορολογικά κλιμάκια.

Μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών προβλέπει τη θεσμοθέτηση ενός φορολογικού κλιμακίου πάνω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και μέχρι το ποσό των 15.000 με συντελεστή 15%. Από τις 15.000 ευρώ μέχρι και τις 30.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 25%.

Ενα νέο κλιμάκιο πιθανόν να δημιουργηθεί μεταξύ των 30.000 ευρώ και 75.000 ευρώ που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 35%. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι τα εισοδήματα από 30.000 ευρώ μέχρι 40.000 να φορολογούνται με συντελεστή 30% και από το ποσό αυτό μέχρι και τα 75.000 ευρώ με 35%. Εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ θα συνεχίσουν να φορολογούνται με 40%. Τα δύο νέα κλιμάκια που θα δημιουργηθούν αναμένεται να λειτουργήσουν ευεργετικά για αρκετούς φορολογούμενους, ενώ για ορισμένους άλλους, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους που λαμβάνουν επιδόματα, απλώς θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει εξαιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει όλα τα εισοδήματα να φορολογούνται από το 2010 με την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή, τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και οι αμοιβές σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων που φορολογούνται σήμερα με συντελεστές 5 έως 20% θα υπαχθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Από τις αλλαγές που θα επέλθουν όσοι είχαν εισοδήματα που φορολογούνται σήμερα αυτοτελώς θα επιβαρυνθούν σημαντικά, καθιστώντας ωστόσο δικαιότερη την κατανομή των φορολογικών βαρών. Μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν οι μηχανικοί, οι δικαστές, οι βουλευτές, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί κ. λπ. δεδομένου ότι θα απολέσουν την ευεργετική φορολογική μεταχείριση που είχαν μέχρι σήμερα. Αναλυτικότερα, υπό εξέταση βρίσκονται τα εξής εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς:

α) Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε εφοριακούς (επίδομα ΔΙΒΕΕΤ), τελωνειακούς (επίδομα ΔΕΤΕ) και υπαλλήλους του Γενικού Χημείου του Κράτους (επίδομα ΔΕΧΕ), από τα οποία το 50% φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.

β) Οι αποδοχές των υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και των δημάρχων και νομαρχών για τις εκτός έδρας υπηρεσίες που έχουν αναλάβει.

γ) H ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στους ιατρούς, τα πληρώματα ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας που εκτελούν υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Παραδείγματα

- Εστω φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ. Με την ισχύουσα κλίμακα ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται στα 2.000 ευρώ. Με το υπό εξέταση σενάριο που περιγράφεται παραπάνω ο ίδιος φορολογούμενος με εισοδήματα 20.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.700 ευρώ.

- Εστω δημόσιος υπάλληλος με ετήσια εισοδήματα ύψους 30.000 ευρώ. Από τις 30.000 ευρώ τα 10.000 προέρχονται από διάφορα επιδόματα που λαμβάνει, το 50% των οποίων φορολογείται αυτοτελώς και τα υπόλοιπα με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Ο ανωτέρω φορολογούμενος με όσα ισχύουν σήμερα πληρώνει στο Δημόσιο φόρο ύψους 4.000 ευρώ.

Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ο ίδιος φορολογούμενους θα επιβαρυνθεί κατά 200 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει στην εφορία φόρο ύψους 4.200 ευρώ.


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.