Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Τα συμπτώματα απαιτούν θεραπευτική αγωγή

Βασίλης Ραούλης

Συμπληρώνοντας 50 ημέρες στην εξουσία,
ήρθανε και τα πρώτα ταρακουνήματα για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και συντονιστή του κυβερνητικού έργου, Θ. Πάγκαλο.
Απολύτως αναμενόμενα, λένε κάποιοι που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα στο πράσινο στρατόπεδο.

Υπήρξαν όμως προειδοποιήσεις, ότι κάτι δεν πάει καλά στην Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου:
Η διαδικασία ορισμού των γραμματέων των υπουργείων από μια απόφαση τομής στα πολιτικά πράγματα της χώρας κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανέκδοτο στα χείλη των αντιπάλων της κυβερνητικής παράταξης.

Δεκάδες βιογραφικά, τεράστια καθυστέρηση, αλαλούμ με εναλλαγές προτάσεων ανάμεσα στην ομάδα διαχείρισης των αιτήσεων και στους υπουργούς, επιλογές ατόμων που είναι «γνωστά και αναμενόμενα». Και ακόμα πολλά κενά.

Η καθυστέρηση στον ορισμό των περιφερειαρχών αλλά και στη στελέχωση των υπόλοιπων κρατικών θέσεων, δημιουργεί μόνιμη εστία κριτικής κυρίως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Το πρώτο στραβοπάτημα της υπουργού παιδείας με τους διορισμούς των αναπληρωτών καθηγητών και το δεύτερο με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων οδήγησαν σε δημόσια κριτική – και σε επίπεδο βουλής – αλλά και στα ΜΜΕ, από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Η παρέμβαση Πάγκαλου, έχει σίγουρα τα χαρακτηριστικά του αυθόρμητου χαρακτήρα του, γιατί προφανώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έπρεπε να χειριστεί διαφορετικά, στο δημόσιο λόγο του, τη διαφωνία του.

Αλλά είναι η πίεση του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ που παρέσυρε τον έμπειρο πολιτικό, στο να δημιουργήσει ζήτημα, που εκθέτει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τη διαδικασία επιλογής των στελεχών του δημόσιου τομέα.

Αν κάποιος προσθέσει το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουνε διευκρινιστεί οι αρμοδιότητες πολλών υφυπουργών, το γεγονός ότι οι υπόλοιποι βουλευτές νοιώθουν αποκομμένοι από τους συναδέλφους τους υπουργούς, το πρόβλημα που προέκυψε με το λιμάνι του Πειραιά ( ο παροπλισμός Κατσέλη και η ανάληψη ευθυνών από τον Ανωμερίτη) και η ένταση των οικονομικών δυσκολιών, έχει το εκρηκτικό μίγμα που διαμορφώνεται στις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.

Αν υπολογίσει κανείς τις αντιδράσεις που έτσι και αλλιώς θα προκαλέσει το άνοιγμα των καυτών θεμάτων του ασφαλιστικού, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια υγεία και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν , οι αλλαγές που σχεδιάζονται στην παιδεία, η κυβέρνηση οδηγείται σε δύσκολες ατραπούς.

Χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει το βασικό της σύμμαχο. Την κομματική της βάση που νοιώθει παραγκωνισμένη αυτές τις ημέρες, που παρακολουθεί αμέτοχη και ασυντόνιστη τα πρώτα κυβερνητικά βήματα.

Είναι φανερό ότι απαιτείται και διαφορετικός τρόπος συντονισμού της κυβέρνησης και διαφορετική αντιμετώπιση του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ και αναζωογόνηση του κεντρικού του επιτελείου. Και άμεσα.

Στην αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα καταγράψει φθορά και κυρίως θα αρχίσει να σπαταλά το μαξιλάρι των 10 μονάδων διαφοράς στις τελευταίες εκλογές από το δεύτερο κόμμα.

Τα συμπτώματα υπάρχουν, η γνωμάτευση έγινε, μένει να δούμε τη θεραπευτική αγωγή και τα αποτελέσματα της.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.