Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

"Η πορεία μέχρι την ένταξη είναι απαιτητική. Δεν είναι δρόμος σπαρμένος με ρόδα ". Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή Γ. Κουμουτσάκου

"Η πορεία μέχρι την ένταξη είναι απαιτητική. Δεν είναι δρόμος σπαρμένος με ρόδα" επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο σχετικά με το ψήφισμα για τη Στρατηγική της Διεύρυνσης της Ε.Ε. για το 2009.

"Είναι θέμα αξιοπιστίας για την ΕΕ να βλέπει ότι τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που θέτει εκπληρώνονται από τις υποψήφιες χώρες με πράξεις, και όχι μόνο με καλές προθέσεις".

Προσέθεσε δε ότι "Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή σχέσεων καλής γειτονίας είναι μεγάλης σημασίας. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Οι σοβαρές εκκρεμότητες στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ υποψηφίων χωρών και κρατών-μελών επηρεάζουν την εξέλιξη της ενταξιακής πορείας εκείνων που ζητούν να γίνουν "μέλη της οικογένειας".

***

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κουμουτσάκου:

"Η έκθεση που συζητάμε, θέλει να στείλει ένα θετικό μήνυμα για την Ευρωπαϊκή προοπτική και, τελικά, την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Ισλανδίας στην ΕΕ. Σε αυτό το θετικό μήνυμα συμφωνούμε οι περισσότεροι σε αυτήν την αίθουσα, ανεξάρτητα πολιτικής ομάδας.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πορεία μέχρι την ένταξη είναι απαιτητική. Δεν είναι δρόμος σπαρμένος με ρόδα. Είναι θέμα αξιοπιστίας για την ΕΕ να βλέπει ότι τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που θέτει εκπληρώνονται με πράξεις, και όχι μόνο με καλές προθέσεις. Χρειάζεται, δηλαδή, "πλήρης προσαρμογή, για πλήρη ένταξη".

Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή σχέσεων καλής γειτονίας είναι μεγάλης σημασίας. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Οι σοβαρές εκκρεμότητες στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ υποψηφίων χωρών και κρατών μελών, επηρεάζουν την εξέλιξη της ενταξιακής πορείας εκείνων που ζητούν να γίνουν "μέλη της οικογένειας". Το προηγούμενο Σλοβενίας - Κροατίας το επιβεβαιώνει.

Για το λόγο αυτό, το ανοιχτό ακόμα ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέπει να λυθεί. Πριν και όχι μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο λόγος είναι απλός. Εάν τα Σκόπια λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί λύση, δεν θα έχουν πλέον ισχυρό κίνητρο για εποικοδομητική στάση ώστε να επιτευχθεί με την Ελλάδα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Όσον αφορά στην Τουρκία, πρώτον, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, η ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και δεύτερον, η εγκατάλειψη της πρακτικής να πετάνε στρατιωτικά αεροπλάνα της σε χαμηλή πτήση πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, είναι δύο σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων".


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.