Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Κάθε περαιτέρω ολιγωρία θα συνιστά ασυγχώρητη εθνική επιπολαιότητα...

Όχι άλλη Ολιγωρία

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου
Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ
Ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων βρισκόμαστε ενώπιον μιας αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας.
Η τουρκική πλευρά ανενδοίαστα εμμένει στις διαχρονικά αδιάλλακτες θέσεις της. Λύση δύο κρατών και δύο λαών, χαλαρή συνομοσπονδία, μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο για να επιτραπούν μόνιμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατήρηση και επέκταση των εγγυήσεων του 1960 έτσι που να καλύπτεται η «ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη» των συνιστωσών πολιτειών, παραμονή των εποίκων και άρνηση αναγνώρισης του δικαιώματος ιδιοκτησίας στους Ε/Κ νόμιμους ιδιοκτήτες ακινήτου περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
Την ίδια στιγμή Τουρκία και Τ/Κ ηγεσία επιδίδονται σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία συγκάλυψης της αδιάλλακτης στάσης τους με προβολή του απατηλού ισχυρισμού της δήθεν επιθυμίας για λύση και μάλιστα κατεπειγόντως. Η επικοινωνιακή αυτή επιχείρηση της τουρκικής πλευράς αποσκοπεί αφ’ ενός μεν στην απόσειση των βαρύτατων ευθυνών της για τη συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου και αφ’ ετέρου στη διευκόλυνση της αλώβητης διέλευσης της από τη δοκιμασία της αξιολόγησης της τον προσεχή Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Για την αντιμετώπιση της δόλιας αυτής τακτικής είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαλυφθούν και να εκτεθούν διεθνώς και εντός Ε.Ε. οι θέσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις. Να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Να σταματήσει μια τακτική απόκρυψης των αδιάλλακτων τουρκικών θέσεων στο όνομα διατήρησης ενός δήθεν καλού κλίματος, που επενεργεί τελικά σε βάρος της δικής μας αξιοπιστίας και επί ωφελεία της τουρκικής στρεψοδικίας.
Και επειδή λέγεται από πλευράς των εκπροσώπων των Η.Ε. αλλά ακόμα και από Ελληνοκυπριακής πλευράς ότι έχει δήθεν σημειωθεί κάποια πρόοδος π.χ. στα θέματα διακυβέρνησης και των σχέσεων με την Ε.Ε. ιδού τα τεκμήρια διάψευσης αυτού του ισχυρισμού.
Κατά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας περί πολιτικής ισότητας που δεν είναι ωστόσο και αριθμητική, η τουρκική πλευρά αξιώνει την ίση αριθμητική εκπροσώπηση σε όλα σχεδόν τα πολιτειακά όργανα.
Στις σχέσεις με την Ε.Ε. αξιώνει τη σύμφωνη γνώμη του Τ/Κ μετέχοντος στην αντιπροσωπεία για οποιαδήποτε τοποθέτηση ενώπιον Ευρωπαϊκών Οργάνων διαφορετικά απαιτεί αποχή από τοποθετήσεις και ψηφοφορίες. Τα δύο αυτά μικρά παραδείγματα κακοπιστίας, βουλιμίας και απληστίας καταδεικνύουν ότι ακόμα και σε θέματα που κατ’ ισχυρισμόν έχει σημειωθεί πρόοδος, στην πραγματικότητα οι τουρκικές θέσεις συνιστούν πλήρη υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Η αποκάλυψη και στηλίτευση των τουρκικών θέσεων αποτελεί στην πραγματικότητα τη μόνη μέθοδο άμυνας απέναντι στην απόπειρα της Τουρκίας να παραμορφώσει τα γεγονότα, να διαστρέψει την αλήθεια και να περάσει στο απυρόβλητο τόσο της διεθνούς κριτικής όσο και της αυστηρής διαδικασίας ελέγχου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο.
Τυχόν συνέχιση της ανοχής προς την τουρκική επιχείρηση παραπληροφόρησης και παραπλάνησης, θα ισοδυναμεί με συνέργεια προς ανεπιθύμητες και ζημιογόνες εξελίξεις το Δεκέμβριο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και ισόβαθμης, αν όχι ετεροβαρούς προς την Ελληνική Κυπριακή πλευρά, επίρριψης ευθυνών για την αποτυχία των συνομιλιών.

Κάθε περαιτέρω ολιγωρία θα συνιστά ασυγχώρητη εθνική επιπολαιότητα.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.