Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Δύο αδέλφια από την Κορινθία εξάγουν ελαιόλαδο στην Αμερική


«Χρυσό» λάδι με ιστορία

Απαλή φρουτώδη γεύση που γίνεται ελαφρώς πιπεράτη καθώς σβήνει στο στόμα. Μοιάζει με ένα γευστικό ταξίδι, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Τα αδέλφια Καμαριανάκη παράγουν στην Ελλάδα και εξάγουν στην Αμερική ένα βραβευμένο ελαιόλαδο, βασισμένο σε αρχαιοελληνικές συνταγές και στις διηγήσεις των γερόντων του χωριού.


Αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στη Βρετανία, οι δρόμοι τους χώρισαν.

Ο Χρήστος Καμαριανάκης μετανάστευσε στον Καναδά και άνοιξε μια επιχείρηση εγκατάστασης λογισμικών.

Ο Τιμόθεος Καμαριανάκης επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως αρχαιολόγος. Μερικά χρόνια αργότερα, ένα κομμάτι γης στην Πελοπόννησο ένωσε ξανά τα δύο αδέλφια.

Είχαν κληρονομήσει από τον πατέρα τους 25 στρέμματα γης κοντά στο χωριό Πύργος, στην Κορινθία. Ένα κτήμα που είχαν ζωντανέψει με τα χέρια τους όταν- παιδιά ακόμηφύτεψαν εκεί ελαιόδεντρα.

Ακολουθώντας μια οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε τουλάχιστον 400 χρόνια πριν στην Κρήτη, τα δύο αδέλφια αποφάσισαν το 2005 να παράγουν το δικό τους λάδι.

Σήμερα, τα 1.700 μπουκάλια της ετήσιας παραγωγής τους καταλήγουν σε ράφια εκλεκτών καταστημάτων του εξωτερικού. Υπολογίζουν ότι του χρόνου τα έσοδα από τις πωλήσεις τους σε Αμερική, Καναδά και Αγγλία θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Για να παρασκευάσουν το λάδι τους τα δύο αδέλφια ανέτρεξαν σε αρχαιοελληνικές πηγές και συνδύασαν τα ευρήματά τους με τη λαϊκή σοφία του χωριού.

Ταξίδι στην ιστορία
«Υπάρχουν πηγές από την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα που προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την καλλιέργεια της ελιάς», λέει στα «ΝΕΑ» ο Τιμόθεος Καμαριανάκης.

«Ο Ιπποκράτης είναι μία από τις πηγές στις οποίες βασίζω σήμερα τις τεχνικές μου.

Δεν αντιγράφω τους αρχαίους Έλληνες και ό,τι έκαναν τότε. Απλά δανείζομαι στοιχεία και τα χρησιμοποιώ σε συνδυασμό με πιο σύγχρονες μεθόδους και τις διηγήσεις των γερόντων στα χωριά».

Μια από αυτές τις μεθόδους, όπως εξηγεί ο κ. Καμαριανάκης, είναι να μην ξεριζώνει τα γαϊδουράγκαθα από το κτήμα του.

«Το γαϊδουράγκαθο λειτουργεί ως ξενιστής για ένα έντομο που καταπολεμά τον δάκο. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το κτήμα με σεβασμό προς τη φύση.

Όχι όπως γίνεται συχνά, όταν ο άνθρωπος ψεκάζει και σκοτώνει τα πάντα», λέει.

Ακόμα και στο κλάδεμα τα δύο αδέλφια εφαρμόζουν τις συμβουλές των γηραιότερων του χωριού.

«“Κλάδεψε το δέντρο έτσι ώστε να μπορεί να πετάξει ένα πουλί ανάμεσα από τα κλαδιά του”, μας λένε οι γέροντες του χωριού», λέει ο Χρήστος Καμαριανάκης.

«Εννοούν ότι το δέντρο πρέπει να κλαδεύεται έτσι ώστε να κυκλοφορεί αρκετός αέρας και φως ανάμεσα από τα κλαδιά του».

Ο Τιμόθεος Καμαριανάκης εφαρμόζει και μια πιο σύγχρονη μέθοδο, τη βιοδυναμική καλλιέργεια.
Αυτή η πρακτική βασίζεται στις φάσεις της σελήνης.

Ανάλογα με αυτές καθορίζεται το πότε θα γίνουν διάφορες εργασίες στο κτήμα, όταν η γη θα είναι έτοιμη για την ανθρώπινη επέμβαση.


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.