Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Δράμα χωρίς αυλαία, στο κατώφλι του 2010

"Η μόνη ελπίδα που διαβλέπει ο παλαιστίνιος της Γάζας αυτή τη στιγμή, πηγάζει από την ίδια τηναπελπισία. Έχουμε φτάσει πια στον απόπατο και ευτυχώς... δεν πάει άλλο..." Είναι το τραγικό απόφθεγμα που βγαίνει από τ α χείλη ενός παλαιστινίου της Γάζας, ακριβώς ένα χρόνο μετά από το άνανδρο μακελειό του λαού του.
Ο Νάντερ αλ Αμπάτλα (φώτο), πρόεδρος του συνδέσμου ελληνοπαλαιστινιακής φιλίας, ζει και εργάζεται ως γιατρός στην Αθήνα. Ζει κάθε στιγμή με την αγωνία των γονιών και αδελφών του που βρίσκονται στη Γάζα.
Ίσως, το μεγάλο δράμα του παλαιστινιακού έθνους, κορυφώνεται σήμερα σε μία πράξη όπου πρωταγωνιστούν 1,5 εκ. Παλαιστίνιοι, οποίοι σε παγκόσμια θέα ποδοπατήθηκαν πέρσι από την ισραηλινή στρατιωτική μπότα. Και το χειρότερο; Όλα δείχνουν ότι η κακοφορμισμένη πληγή τους δεν είναι αυτός καθαυτός ο ακήρυκτος πολυετής πόλεμος που ενίοτε γίνεται τόσο φονικός όσο πέρσι. Όπως, τουλάχιστον, διατείνονται οι ίδιοι οι χειμαζόμενοι κάτοικοι της Γάζας. Η τραγωδία τους σήμερα ταυτίζεται με τον ασφυκτικό αποκλεισμό τους. Κι αυτό, επειδή δεν ασχολείται κανείς μ' αυτόν. Επειδή οι κυβερνήσεις της Ευρώπης (για τις ΗΠΑ ούτε λόγος), έχουν φροντίσει να μην συζητούν και τόσο για τον "στραγγαλισμό" ενός ολόκληρου λαού που δεν έχει χαραμάδα εξόδου προς τον υπόλοιπο κόσμο. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει καταδικάσει ευθέως το εμπάργκο. Το ίδιο και τα Δυτικά ΜΜΕ. Για την επί τριετία συνεχιζόμενη αδυναμία των παλαιστινίων της Γάζας να προμηθευτούν τα ζωτικής σημασίας είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λίγος λόγος γίνεται, όπως όλοι θα έχουμε παρατηρήσει.
"Λείπει εδώ και τρία χρόνια ο τεχνολογικός εξοπλισμός για την αντιμετώπιση συχνών παθήσεων των νεφρών, αλλά και η αυτονόητη για όλο τον σύγχρονο κόσμο, πλέον, φαρμακευτική και τεχνολογική υποδομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου" θα υπογραμμίσει ο Νάντερ Αλά Μπάτλα.
Η Γάζα είναι μια μακρόστενη "κλωστή", που "συνθλίβεται" από Βορρά, Ανατολή και Νότο από το Ισραήλ, με μια μόνο υποτειθέμενη χαραμάδα προς την Αίγυπτο στην περιοχή του Σινά (από το Νότο). Από Δυσμάς, βρέχεται από τη Μεσόγειο, στην οποία εντελώς κουρσάρικα, κάνει κουμάντο στα διεθνή ύδατα ο ισραηλινός στόλος, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους κατοίκους της Γάζας. Στο μικρό άνοιγμα ανάσας, προς την Αίγυπτο εκτυλίσσεται η πιο ντροπιαστική πολιτική πράξη από πλευράς αραβικού κόσμου. Τοποθετούνται από τους Αιγυπτίους, τεράστιοι ατσαλότοιχοι σε βάθος 30 μέτρων μέσα στη γη ώστε να μην μπορεί να υπάρχει πέρασμα ούτε από τα τούνελ που ενώνουν τη Γάζα με την Αίγυπτο.


"Αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα και γενικότερα για τους πολιτισμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να στηρίζουν το αμερικάνικο και ισραηλινό εμπάργκο και να λειτουργεί στον πλανήτη το μεγαλύτερο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, επειδή ένας έθνος (Χαμάς), επέλεξε μια κυβέρνηση που δεν είναι αρεστή στους Ισραηλινούς. Πρόκειται για ένα "Απαρτχάιντ" που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στην παγκόσμια ιστορία". Είναι η δήλωση του μέλους της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, Νίκου Κλειτσίκα. (φώτο)

Η ανυπαρξία έστω και ίχνους ελπιδοφόρας προοπτικής για την άρση του εμπάργκο, θα πρέπει να γίνει εστία προβληματισμού των νηφάλιων(;) κέντρων αποφάσεων της Δύσης, δεδομένου ότι είθισται η τυφλή βία να κυοφορείται σε μορφές ατέρμονης ασφυξίας, όπως αυτή.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.