Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Σε δύο χρόνια θα φύγουν 2.400 εργαζόμενοι απο τον ΟΣΕ

Τη ματαίωση του δαπανηρού προγράμματος εξόδου 3.000 εργαζομένων από τον ΟΣΕ που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.Αυτό που μελετά η κυβέρνηση, με μηδενικό μάλιστα κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, είναι ένα σχέδιο εκούσιας αποχώρησης 2.400 εργαζομένων σε βάθος διετίας.

Η απάντηση στο ερώτημα για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί κρύβεται πίσω από τις αλόγιστες υπερωρίες των εργαζομένων του ΟΣΕ.


Από τους 6.500 εργαζομένους που απασχολούνται σήμερα στον ΟΣΕ, περί τους 1.000 έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης, ενώ εντός του 2010 θα έχουν συμπληρώσει 34 χρόνια απασχόλησης επιπλέον 700 εργαζόμενοι και άλλοι 700 το 2011.Ο εκ των βασικών λόγων όμως που οι εργαζόμενοι επιλέγουν την μη συνταξιοδότησή τους, συνδέεται με τις υπερωρίες, που φτάνουν ακόμα και στον υπερδιπλασιασμό των καθαρών αποδοχών τους.

Συγκεκριμένα, οι ακαθάριστες αποδοχές ενός υπαλλήλου ηλικίας 52 ετών με 32 και πλέον χρόνια προϋπηρεσίας ανέρχονται σε 2.500 ευρώ περίπου. Ο καθαρός μισθός φθάνει τα 1.500 ευρώ, αλλά συνυπολογίζοντας υπερωρίες και πληρωμένα ρεπό, οι μηνιαίες αποδοχές του φτάνουν και τις 4.000 ευρώ. Δεδομένου ότι το ύψος της σύνταξης με 34 χρόνια απασχόλησης θα κινείται στα επίπεδα των 2.000 ευρώ, ο υπάλληλος αυτός επιλέγει να συνεχίσει να εργάζεται. Με την περικοπή τους, όμως, η συνταξιοδότηση φαντάζει πλέον πιο ελκυστική.

Μάλιστα, οι υπερωρίες, τα πληρωμένα ρεπό και οι άδειες των εργαζομένων στοιχίζουν στον οργανισμό κάθε χρόνο 40 εκατομμύρια ευρώ.

Νέο μοντέλο λειτουργίας


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.