Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

"Γερμανικός" νόμος για τον Προϋπολογισμό

Του Γιάννη Αγγέλη (capital)

«Και τι δεν κάνουμε για να πείσουμε ότι δεν είμαστε... ελέφαντες». Με την φράση αυτή αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «αποκάλυψε» στο Capital.gr ότι έχει δρομολογηθεί διαδικασία για την προετοιμασία νομοσχεδίου που θα εισάγει και στην Ελλάδα τον θεσμό του αποκαλούμενου «Δημοσιονομικού Κανόνα» (Fiscal Rule).

Πρόκειται για νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση –και κάθε κυβέρνηση στο μέλλον– θα είναι υποχρεωμένη να παίρνει μέτρα αμέσως μόλις διαπιστώνεται ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού αποκλίνει του μηνιαίου στόχου της.

Στη Γερμανία το σχετικό κανόνα τον έχουν εισάγει και στο Σύνταγμα σε μία αυστηρότερη έκδοσή του που υποχρεώνει την Κυβέρνηση σε συγκεκριμένη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα "δεν ήμαστε ακόμα σε θέση να μπούμε με έλλειμμα της τάξης του 12% 13% σε τέτοια δέσμευση", αλλά η εισαγωγή του "Δημοσιονομικού Κανόνα" θα είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα εκτιμηθεί από τις διεθνείς αγορές όσον αφορά τη σταθερότητα της Κυβέρνησης στους στόχους που θα βάλει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Στο επίπεδο αυτό θα δοκιμαστεί και η πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την έξοδο από την κρίση, κατά τα λεγόμενα των συνεργατών του κ. Παπακωνσταντίνου.

Εξάλλου πέραν του ότι το μέτρο έχει προταθεί από αρμόδια στελέχη της Κομισιόν, «αν δεν το εισάγουμε εμείς τώρα με δική μας πρωτοβουλία... θα μας το επιβάλλουν το Ιανουάριο οι κοινοτικοί» εξηγούν από το ΥΠΟΙΚ.

Η κίνηση αυτή αν και έχει θεσμικό και όχι ποσοτικό χαρακτήρα δημιουργεί άλλες συνθήκες, εξαιρετικά αυστηρές, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και δίνει ουσιαστικό νόημα στην μηναία παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Η αλήθεια είναι ότι ο νέος αυτός θεσμός δεν έχει συζητηθεί διεξοδικά στο Υπουργικό Συμβούλιο και ενδέχεται να προκαλέσει ισχυρές τριβές μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των άλλων υπουργείων που ήδη δέχονται μεγάλες πιέσεις λόγω των περιορισμών στις δαπάνες τους.

Σε κάθε περίπτωση η εισαγωγή του θεσμού αυτού κατά την εκτίμηση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ θα δώσει μεγάλη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις του Προϋπολογισμού που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή.

Άλλωστε στο Υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν ότι κάθε κίνηση από τώρα και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου έχει στόχο να πείσει τόσο την Κομισιόν όσο και τους Οικους αξιολόγησης ότι «έχει σταματήσει η ελεύθερη πτώση της ελληνικής οικονομίας και ότι έχουν δρομολογηθεί τα μέτρα εκείνα που θα επιτρέψουν σε βάθος χρόνου μιας τριετίας ή τετραετίας να επιστρέψει η οικονομία σε επίπεδα συμβατά με την παρουσία της στην ζώνη του ευρώ».

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.