ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
.Νέο μεγάλο θέμα έχει προκύψει με τον κ. Νίκο Ζαγοριανό, τον μέχρι πρότινος ειδικό ανακριτή της υπόθεσης Siemens. Ως γνωστόν πριν από τρεις ημέρες, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αναστ. Κανελλόπουλος ζήτησε την ποινική δίωξή του για κατάχρηση εξουσίας καθώς δεν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την υπόθεση C4I και για παράβαση καθήκοντος καθώς δεν έδωσε τα έγγραφα δικογραφίας στους δικηγόρους άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση. Επίσης στις 19 Σεπτεμβρίου ο αντιπροέδρος του Αρείου Πάγου και τότε προϊσταμένος επιθεώρησης κ. Ιωάννης Παπανικολάου είχε ζητήσει για τους ίδιους λόγους την πειθαρχική δίωξή του.
Τι συμβαίνει τώρα; Συνεδριάζει άρον άρον, αύριο, το Πειθαρχικό Συμβούλιο για το θέμα του κ. Ζαγοριανού. Η συνεδρίαση αυτή προκαλεί πολλές απορίες και ερωτηματικά κατ' αρχάς για την ταχύτητα με την οποία συγκαλείται το Συμβούλιο. Δεν έχει ξανασυμβεί μέσα σε τόσο μικρό διάστημα (ένα τρίμηνο) να συνεδριάζει το Συμβούλιο για να αποφανθεί και μάλιστα τρεις μόλις ημέρες μετά την άσκηση και ποινικής δίωξης.
Επίσης είναι αν μη τι άλλο παράδοξο το γεγονός αυτό, διότι κατά πάγια πρακτική ποτέ και για κανέναν δικαστικό δεν εκδόθηκε απόφαση όσον αφορά το πειθαρχικό σκέλος πριν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση για το ποινικό σκέλος. Ακόμη και για δικαστικούς λειτουργούς εμπλεκόμενους στο παραδικαστικό, ακολουθείται αυτή η πρακτική. Και η απόφαση επί των πειθαρχικών αναβάλλεται, σε όλες τις περιπτώσεις, μέχρι να βγει η ποινική απόφαση.
Αυτή η πάγια -και ορθή- πρακτική πάει λοιπόν τώρα να ανατραπεί.
Η εξήγηση βρίσκεται προφανώς στο γεγονός ότιστις 30 Δεκεμβρίου λήγει η θητεία του παρόντος Πειθαρχικού Συμβουλίου και ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι τα νέα μέλη που θα κληρωθούν. Μήπως λοιπόν κάποια "σταγονίδια" του παρελθόντος πιστεύουν ότι μπορούν στα μουλωχτά να απαλλάξουν, ως προς τις πειθαρχικές ευθύνες, τον κ. Ζαγοριανό δημιουργώντας πρόκριμα για την ποινική έκβαση της έρευνας σε βάρος του πρώην ανακριτή και εν όψει της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή; Ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να επιχειρούν μια τέτοια μεθόδευση; Είναι τυχαίο ότι η διαδικασία αυτή τίθεται σε εφαρμογή ημέρα που απεργούν οι δημοσιογράφοι, η συνεδρίαση γίνεται Παρασκευή και ενώ βρισκόμαστε στις παραμονές εορτών;
Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι ο κ. Μ. Φουρλάνος, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του κ. Αναστάση Παπαληγούρα όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΝΔ. Αύριο το πρωί δε, κατά σειρά έχουν κληθεί να καταθέσουν στο Συμβούλιο ως μάρτυρες υπέρ του κ. Ζαγοριανού στις 9.00 ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ιωάννης Σακελλάκος (που όμως είναι και αυτός ελεγκτέος κατά τον κ. Παπανικολάου), στις 10.30 ο πρώην προέδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου και στις 11.30 ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Σανιδάς, ώστε στη συνέχεια να βγει και η απόφαση. Αυτή ουσιαστικα θα είναι και η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου με τη σημερινή σύνθεσή του.
Νομικοί κύκλοι ωστόσο που πληροφορήθηκαν τι επιχειρείται, έθεταν με ένταση το ερώτημα αν θα επιτρέψουν τέτοιες μεθοδεύσεις ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες, ο προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών αρεοπαγίτης κ. Ι. Γιαννούλης και ο νέος επιθεωρητής δικαστηρίων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Εμ. Καλούδης. Και αν θα επιστήσουν την προσοχή του προέδρου κ. Φουλράνου και των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου ώστε να προστατεύσουν το κύρος της Δικαιοσύνης που έχει ήδη δεχθεί πλήγματα κατά το παρελθόν και να μην επιτρέψουν να διατυπωθούν νέες επικρίσεις για τον τρόπο χειρισμού κρίσιμων, για όλο το δημόσιο βίο της χώρας, θεμάτων.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.