Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

"Σκοπιανό": Σε νέα αρχή στηριζόμενη στη βάση των "κόκκινων γραμμών του Βουκουρεστίου"

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την εθνική «κόκκινη γραμμή», για μία ονομασία της ΠΓΔΜ έναντι όλων, προκαλεί η αποκάλυψη διαβαθμισμένου εγγράφου γύρω από το περιεχόμενο συνάντησης που είχαν το Σεπτέμβριο του 2008 οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Στο φως διάλογος Ντόρας-Μιλόσοσκι
Πολιτική αντιπαράθεση για την «κόκκινη γραμμή» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Δείτε το βίντεο...
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την εθνική «κόκκινη γραμμή», για μία ονομασία της ΠΓΔΜ έναντι όλων, προκαλεί η αποκάλυψη διαβαθμισμένου εγγράφου γύρω από το περιεχόμενο συνάντησης που είχαν το Σεπτέμβριο του 2008 οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε στο Παρίσι με τον τότε ομόλογό της κ. Μιλοσόσκι λιγότερο από έξι μήνες μετά το Βουκουρέστι. Στο περιεχόμενο του διαλόγου αναφέρεται έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα και προέρχεται από τον τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι, ενώ φέρει την υψηλότερη διαβάθμιση απορρήτου του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η κα Μπακογιάννη εμφανίζεται να μην ζητά αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ώστε να προκύψει μια ονομασία έναντι όλων.

Το έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων: «η κα υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό Σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το χαρτί, αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από τον λαό της ΠΓΔΜ».

Με έντονο τρόπο απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις» και επιχείρηση αποπροσανατολισμού την ώρα που, όπως υποστηρίζει, «διολισθαίνει σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια».

Η κα τέως υπουργός Εξωτερικών τονίζει εξάλλου ότι η εθνική κόκκινη γραμμή «τηρήθηκε απαρέγκλιτα».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ώρα που διολισθαίνει σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μέσα από διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις που αναλαμβάνουν να κάνουν μέσα ενημέρωσης τα οποία, όλο αυτό τον καιρό, εργολαβικά επιτίθενται εναντίον της κ. Μπακογιάννη.

»Η αλήθεια, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να υποτιμήσει, είναι ότι σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στα Σκόπια με αποτελεσματικό τρόπο, γιατί από το 2007 χαράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή πολιτική για το θέμα της ονομασίας που στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

»Αυτή είναι η εθνική κόκκινη γραμμή και αυτή έφερε το μόνο θετικό αποτέλεσμα που υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα των Σκοπίων, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αυτή η πολιτική τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα» αναφέρει η κα Μπακογιάννη.

Στη δήλωση αυτή απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ο οποίος κάλεσε την Ντόρα Μπακογιάννη «να αναζητήσει αλλού εχθρούς», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά τα παιχνίδια αποτελούν συνήθειες άλλων, οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί κατ' επανάληψη».

«Οι θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι καθαρές και γνωστές σε όλους. Είναι η γνωστή Εθνική Κόκκινη Γραμμή. Το ΠΑΣΟΚ ήταν που ως αντιπολίτευση χάραξε αυτή την κόκκινη γραμμή, μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes). Εμείς τη διαμορφώσαμε και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συντάχθηκε μαζί μας στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι το σημαντικό και σε αυτό πρέπει να επικεντρώνουμε την προσοχή μας. Στο ότι σήμερα, ενωμένοι οι Έλληνες, καταφέραμε να έχουμε μία ξεκάθαρη εθνική γραμμή.

»Όσο για τις 'διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις', η κυρία Μπακογιάννη καλά θα κάνει να αναζητήσει αλλού εχθρούς. Θα έπρεπε δε να έχει αντιληφθεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν καταφεύγει σε κομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα ευαίσθητα και κορυφαίας εθνικής σημασίας. Αυτά τα παιχνίδια αποτελούν συνήθειες άλλων, οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί κατ’ επανάληψη.

»Από εκείνους που έχουν υπηρετήσει σε υπεύθυνες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών περιμένει κανείς ιδιαίτερη προσοχή και ωριμότητα όταν τοποθετούνται για εθνικές υποθέσεις. Περιμένει κανείς να μην συγχέουν τον εθνικό με τον κομματικό πατριωτισμό. Και βεβαίως περιμένει να θυμούνται ότι αυτή η ευθύνη εξακολουθεί να ισχύει και μετά την αποχώρηση από το Υπουργείο Εξωτερικών» αναφέρει ο κ. Πεταλωτής.

Η Ρηγίλλης κράτησε αποστάσεις, αρνούμενη να σχολιάσει το περιεχόμενο του εγγράφου, αλλά και τονίζοντας πως «επιμένουμε σε μία ονομασία, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις».

«Για λόγους αρχής δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο διαβαθμισμένης υπηρεσιακής αλληλογραφίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε -και δεν μπορεί- να αποδεχθεί την ύπαρξη δήθεν 'Μακεδονικού' έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας. Όπως είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι επιμένουμε σε μία ονομασία, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το πνεύμα του veto της Κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι» αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν τις αποχρώσεις των 'κόκκινων γραμμών' και μπερδεύονται -ανάμεσα στους πρώην και τους επόμενους- για το πού βρίσκονται τα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας και ανοχής, το αρραγές ιδεολογικό οικοδόμημα και οι θέσεις του ΛΑΟΣ -ακλόνητες και αμετακίνητες- τυγχάνουν της πλήρους αποδοχής της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού που λέει ένα πράγμα: Καμιά χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και καμιά παραχώρηση της ιστορίας μας στο κράτος των Σκοπίων» σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Newsroom

Σχόλιο: "Σκοπιανό": Σε νέα αρχή στηριζόμενη στη βάση των "κόκκινων γραμμών του Βουκουρεστίου"
- Επανερχόμαστε στις δεσμευτικές Εθνικές αρχές και αμετακίνητες θέσεις που συμφώνησαν οι Ανδρέας Παπανδρέου - Κων/νος Καραμανλής.


Πλήρης αποδόμηση της πολιτικής Μητσοτάκη και επόμενων κυβερνήσεων . . .

Η λαϊκή βούληση για ανεξάρτητη και περήφανη εξωτερική πολιτική επανέφερε το αίτημα για μια Ελλάδα που να αποφασίζει και να ανήκει στους Έλληνες.

Νάσος.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.