Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ο Καπιταλισμός στους κινηματογράφους

* To teaser trailer της ταινίας "Καπιταλισμός: Ιστορία Ενός Έρωτα" προβλήθηκε στην Αμερική τον Ιούλιο 2009 πριν από την ταινία "The Taking of Pelham 1-2-3", ενώ νέοι εισέβαλαν σε κινηματογράφο στο Σικάγο φορώντας μπλουζάκια με την επιγραφή "Σώστε τους διευθυντές μας" και συλλέγοντας χρήματα.(capital)
Michael Moore's next film explores the root causes of the global economic meltdown and takes a comical look at the corporate and political shenanigans that culminated in what Moore has described as the biggest robbery in the history of this country the massive transfer of U.S. taxpayer money to private financial institutions.

Η ταινία ξεκίνησε να γυρίζεται ελάχιστα πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση αλλά φαίνεται ότι προέβλεψε σωστά τα όσα ακολούθησαν. Πραγματεύεται το σκεπτικό λειτουργίας της Wall Street και αναδεικνύει τη σκληρή αλήθεια των ημερών μας, ότι οι ιδιαιτέρως ευκατάστατοι κρατάνε τόσο μεγάλο κομμάτι του πλούτου στα χέρια τους, ώστε η επιβίωση για μεγάλο μέρος των απλών πολιτών να έχει γίνει ακατόρθωτη.

Με χιούμορ και αγανάκτηση ο Αμερικανός σκηνοθέτης εξερευνά μια ερώτηση-ταμπού:
Ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει η Αμερική για την αγάπη της στον Καπιταλισμό; Παλαιότερα αυτή η αγάπη έδειχνε να είναι αθώα, σήμερα όμως «το αμερικάνικο όνειρο» έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, καθώς οι οικογένειες πληρώνουν με τις δουλειές τους, με τα σπίτια τους και με τις οικονομίες τους.

Ο Μουρ επισκέπτεται τα σπίτια ορισμένων πολιτών των οποίων οι ζωές έχουν έρθει πάνω-κάτω, ενώ δεν παραλείπει να ζητήσει και εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον.

Εκεί που καταλήγει είναι στα συνηθισμένα συμπτώματα μιας ερωτικής σχέσης που φθίνει, δηλαδή σε ψέματα, εκμετάλλευση, προδοσία... με αποτέλεσμα να χάνονται 14.000 δουλειές κάθε μέρα.

Η ταινία "Καπιταλισμός: Ιστορία Ενός Έρωτα" είναι μια σύνθεση όλων των προηγούμενων δουλειών του Μάικλ Μουρ και μια ματιά για το πώς πρέπει να είναι ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Η απάντηση για το ποιοι είμαστε και γιατί συμπεριφερόμαστε με αυτό τον τρόπο... στην μεγάλη οθόνη.

Εξαιρετικά ευρηματική είναι η σκηνή του περιτυλίγματος της Bank of America με ταινία που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια περίφραξης τόπων όπου έχουν γίνει εγκληματικές πράξεις, εκφράζοντας έτσι τη δική του διαμαρτυρία σε όλα όσα συμβαίνουν.


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.