Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Τι έλεγαν διάφοροι πριν από την Σύνοδο Κορυφής;

Γ. Παπανδρέου: Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ο μισθωτός. Την κρίση δεν θα την πληρώσει ούτε η φτωχολογιά, ούτε τα μεσαία εισοδήματα. Σκληρά μέτρα θα υπάρξουν αλλά ενάντια στη διαφθορά, την ανομία, την παρασιτική οικονομία, την σπατάλη, την πελατειακή λογική. Αυτές είναι οι πραγματικές πληγές.

Τι έλεγαν διάφοροι πριν από την Σύνοδο Κορυφής;

Την προηγούμενη εβδομάδα κυριάρχησαν οι «εκτιμήσεις» ότι η Ελλάδα, θα πάει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ως πρόβατο για σφαγή. Ότι η χώρα μας θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπου θα της επιβληθεί η λήψη σκληρών μέτρων που θα πλήξουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ότι υπάρχει «στροφή» στην οικονομική πολιτική που θα φτάσει στο σημείο να περικόψει τον 14ο μισθό, κλπ. Οι «εκτιμήσεις» αυτές, αγνοούσαν ένα σημαντικό δεδομένο. Ότι στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ένας Πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση, που έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το σχέδιο αυτό, που είναι έτοιμη να δώσει και δίνει καθημερινά τη μάχη και για το ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά και για την διασφάλιση του εισοδήματος των πολιτών.

Τι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής;

Είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός: «Θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής, θα παρουσιάσω το πρόγραμμα μας στους εταίρους μας και θα ζητήσω την στήριξη και την αλληλεγγύη τους». Αυτό και έγινε. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προεδρεύοντος της Ε.Ε., Σουηδού πρωθυπουργού κ. Ράινφελτντ:«Ο κύριος Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, αλλά ήταν πολύ ξεκάθαρος και για τη νέα ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης με τα νέα μέτρα που θα λάβει».

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου μας;

- Νοικοκύρεμα στην οικονομία και τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

- Ριζικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

- Στροφή του αναπτυξιακού μας μοντέλου στην πράσινη οικονομία.

Είναι αυτά που λέμε και ξαναλέμε μήνες τώρα. Χωρίς αυτό το «πακέτο» δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική έξοδος της χώρας από την πολύπλευρη κρίση που ζούμε.

Σε ποιες αλλαγές θα προχωρήσουμε;

Οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα πρέπει να χτυπήσουν τη ρίζα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Τέρμα πια τα πασαλείμματα και τα μερεμέτια. Αυτό λέμε μήνες τώρα. Και αυτά που λέμε γίνονται κάθε μέρα ακόμη πιο επιτακτικά:

- «Έχουμε συστημική διαφθορά. Δεν μπορεί να προχωρήσει η οικονομία μας, δεν μπορούν να έρθουν επενδύσεις, δεν θα ορθοποδήσει η οικονομία μας εάν δεν χτυπήσουμε αλύπητα τη διαφθορά. Ναι, σκληρά μέτρα απέναντι στη διαφθορά, όχι σκληρά μέτρα απέναντι στους πολλούς, στον συνταξιούχο, στον μισθωτό».

- «Πελατειακή πολιτική και παρασιτική οικονομία. Τέλος αυτή η σπατάλη του δημοσίου χρήματος, για πολιτικά δώρα ή δώρα σε διαφόρους φίλους και ισχυρούς. Τεράστια σπατάλη. Μια τεράστια σπατάλη, την οποία βλέπουμε καθημερινά. Και θα την χτυπήσουμε σκληρά. Ναι, σκληρά, απέναντι σ' αυτή την παρασιτική λογική».

- «Όλα αυτά δημιούργησαν ανομία, μια τεράστια αίσθηση ανομίας και αυθαιρεσίας του καθενός. Κι εδώ, όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε. Να χτυπήσουμε φαινόμενα όπως είναι η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Αυτά να χτυπήσουμε, έχουμε λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας».

Υπάρχει τελικά στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης;

«Προεκλογικά, δεν είχαμε εικόνα του βάθους του προβλήματος, παρά τα όσα λέγονται. Αναρωτιούνται πολλοί "αυτό αλλάζει την πολιτική μας"; Συμβαίνει το αντίθετο. Επιβεβαιώνονται και αυτά τα οποία λέγαμε προεκλογικά, και αυτά τα οποία κάνουμε και σήμερα. Επιβεβαιώνεται η ορθότητα των βασικών μας επιλογών. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει στροφή, αλλά τη στροφή σε μια βιώσιμη, υγιή οικονομία για τη χώρα μας».

Ισχύουν τα σενάρια που λένε ότι θα ληφθούν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα;

«Διαβάζω πολλές φορές αναλύσεις, φιλολογίες, πολλές φορές απαράδεκτες, σχεδόν πανικόβλητες, περί στροφής, περί μέτρων που ούτε έχουμε σχεδιάσει, ούτε θα πάρουμε. Βεβαίως, υπάρχει μια διαφορά: ότι οι πολιτικές οι οποίες μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσα σε τέσσερα χρόνια, και άλλες σε δύο χρόνια, πρέπει να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο άμεσα. Δεν ήρθα και δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά για να στήσουμε το κοινωνικό κράτος. Ήρθαμε να άρουμε αδικίες, όχι να δημιουργήσουμε νέες αδικίες και νέες ανισότητες. Ήρθαμε να καταργήσουμε προνόμια, για να διασφαλίσουμε δικαιώματα για ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, για κάθε πολίτη. Ήρθαμε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του Ελληνικού λαού να ορίζει την τύχη του και να μην είναι έρμαιο των διαφόρων πιστωτών. Και προχωρούμε με συνέπεια».

Θα είναι επώδυνες οι αλλαγές αυτές; Θα υπάρξει συναίνεση για την υλοποίηση τους;

1. «Οι αλλαγές αυτές, θα πονέσουν, εκείνους που πρέπει να πονέσουν κι εκείνες τις πρακτικές και αντιλήψεις που πρέπει ν' αλλάξουν στη χώρα μας. Είναι μεγάλες αλλαγές αυτές, και είναι αλλαγές που χρειάζονται τη στήριξη και την αποφασιστικότητα όλων».

2. «Την άλλη εβδομάδα, βλέπω τους κοινωνικούς εταίρους, βλέπω τους Αρχηγούς των κομμάτων και, βεβαίως, κάνω έκκληση και προς όλους τους πολίτες: είναι κρίσιμη η κατάσταση της χώρας μας. Ο καθένας μας θα αναλάβει τις ευθύνες του».
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.