Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Πολιτικά Παραγγέλματα...


Είναι γνωστό ότι η τέχνη της πολιτικής γεννήθηκε στην πατρίδα μας. Επειδή πολύ συχνά ακούμε, ότι οι εποχές αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν και άλλα τέτοια, που φυσικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, συλλέξαμε και σας στέλνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά γνωμικά Ελλήνων φιλοσόφων και πολιτικών, ιδιαιτέρως χρήσιμα όχι μόνο για όσους ασχολούνται με τα κοινά πολιτευόμενοι, αλλά και γενικότερα με το δημόσιο βίο της πατρίδας μας ως ενεργοί πολίτες.

1. "Όταν αναλάβεις κάποιο αξίωμα, να μην χρησιμοποιήσεις κανένα ανίκανο στη διοίκηση. γιατί σε εσένα θα αποδώσουν τις ευθύνες για όσα σφάλματα εκείνος κάνει" (Ισοκράτης).

2. "...πρέπει ο ενάρετος άρχοντας, όταν αποσύρεται από την εξουσία, να έχει αποκτήσει περισσότερη καλή φήμη και όχι περισσότερα χρήματα" (Βίων)

3. "Όσοι δεν τιμωρούν τους κακούς επιθυμούν να αδικούνται οι καλοί" (Πυθαγόρας).

4. "Όταν ρωτήθηκε ο Σωκράτης ποια είναι η πιο ισχυρή πόλη, απάντησε: Αυτή που έχει άνδρες (πολίτες) ενάρετους" (Σωκράτης).

5. "Όταν ρωτήθηκε ο Περίανδρος τι είναι η ελευθερία απάντησε: η ήσυχη συνείδηση" (Περίανδρος).

6. "Όταν ρώτησαν τον Δημάδη, ποιος είναι ο δάσκαλός του, απάντησε "το βήμα των Αθηναίων" και εννοούσε έτσι ότι η εμπειρία είναι ανώτερη από κάθε θεωρητική διδασκαλία" (Δημάδης).

7. "Λίγους νόμους χρειάζονται οι ενάρετοι..." (Θεόφραστος).

8. "Πολλοί παλιάνθρωποι πλουτίζουν, ενώ οι καλοί πεινούνε. Όμως εμείς δεν θα ανταλλάξουμε της αρετής τον πλούτο, γιατί αυτός μένει πάντα σταθερός, ενώ τα χρήματα γρήγορα αλλάζουν χέρια" (Θέογνις).

9. "Να κάνεις μεγάλα έργα χωρίς να υπόσχεσαι (ότι θα κάνεις) τέτοια" (Πυθαγόρας).

10. "Κανένας δίκαιος δεν πλούτισε γρήγορα..." (Μένανδρος).

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.