Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Κύριε Υπουργέ, αυτό είναι το "Άβατον" των Εξαρχείων

Το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, με τίλο "Εξάρχεια - Πολιτισμικό Σοκ" έγινε από την ομάδα παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού most serious, στα πλαίσια μιας σειράς ντοκιμαντέρ για τις γειτονιές της Αθήνας.
Το εγχείρημα ξεκίνησε λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία, όπως είναι φυσικό, επηρέασε το περιεχόμενό του.
Το κείμενο που παρατίθεται το έγραψε ο Στάμος Δημητρόπουλος, εμπνευστής του ντοκιμαντέρ, καθώς και υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία, το σενάριο, το μοντάζ, την έρευνα και τη μουσική επιμέλεια. Στα δύο τελευταία βοήθησε η Αθηνά Καστρινάκη. (newstime)
ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τα Εξάρχεια, ένα χρόνο μετά τη δολοφνία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένα χρόνο μετά τον Δεκέμβρη, μια απόπειρα να διαλυθούν οι φήμες και να απαντηθούν οι πιο βασικές μας ερωτήσεις

Στάμος Δημητρόπουλος, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

"Τη στιγμή που ο νέος υπουργός του νέου υπουργείου της νέας κυβέρνησης αποφάσισε αυθαίρετα να κατακλύσει τη γειτονιά των Eξαρχέιων με αστυνομικές δυνάμεις για να προστατέυσουν ποιον και από τι, ένα νέο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τα Εξάρχεια ταξίδεψε από την αφιλόξενη πατρίδα του στη Νέα Υόρκη για να γίνει δεκτό σε πολλά φεστιβάλ της.

Το ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τη γειτονιά των Εξαρχείων και η προπαραγωγή ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου του 2008. Όσα γεγονότα ακολούθησαν στο κέντρο της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2008 επηρέασαν βαθιά την ουσία του ντοκιμαντέρ.

Τελικά μέσα σε δώδεκα λεπτά αποφασίσαμε να μην είμαστε αντικειμενικοί και να δείξουμε ότι μια από τις πιο ιστορικές και ζωντανές, πολιτιστικά και πολιτικά, γειτονιές της Ελλάδας αξίζει καλύτερης τύχης από την περικύκλωσή της από ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ. Συνεντεύξεις από κατοίκους και μια μικρή ιστορική αναδρομή θα βοηθήσουν όλους, ελπίζουμε, να καταλάβουν γιατί τα Εξάρχεια έχουν αποκτήσει τον αντικαθεστωτικό χαρακτήρα τους και στη συνέχεια να τον εκτιμήσουν, όπως οφείλουν οι περήφανοι πολίτες κάθε καθεστώτος που αυτοαποκαλείται δημοκρατία.

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις σχετικά με την εν λόγω δημοκρατία, αλλά σίγουρα δεν περιμέναμε ότι θα εγκατέλειπε κάθε πρόσχημα για να ενοχλήσει όσους συχνάζουν ή κατοικούν σε μια περιοχή που μέσα στην ποικιλομορφία της περιλαμβάνει και ανθρώπους που δεν συμφωνούν με το περιεχόμενό της εν λόγω δημοκρατίας.

Γιατί όταν η αστυνομία μιας χώρας δεν ασχολείται με την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά με την πάταξη της πολιτικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας, τότε απλά επιβεβαιώνονται.


Θέλουμε πραγματικά ο υπουργός να δει το ντοκιμαντέρ μας, γιατί φαίνεται ότι οι πηγές του σχετικά με το ποιόν της γειτονιάς είναι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ.

Ελπίζουμε πως μόλις συνειδητοποιήσει ότι τα πρώτα πανεπιστήμια της χώρας του παρήγαγαν την αμφισβήτηση και πόσο απαραίτητη είναι αυτή η αμφισβήτηση για κάθε πολίτευμα, θα σταματήσει να προσπαθεί να καταστείλει τέτοιες ιδέες και τρόπους ζωής.

Αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να προσδιοριστούμε απλά ως απάντηση σε έναν επίκαιρο υπουργό, αλλά ως πρόταση σε μια ελληνική κοινωνία, να σεβαστεί αυτήν την διαφορετικότητα.

Δεν θέλουμε να φανεί ότι αποδεχόμαστε την αμερικάνικη κοινωνία, επειδή προβαλλόμαστε σε αυτή. Απλά ασχολούμαστε με την κοινωνία, της οποίας είμαστε μέρος και εκμεταλλευόμαστε την ανεκτικότητα άλλων κοινωνιών για κάτι που φαινομενικά δεν αναφέρεται σε αυτές.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ έγινε σε ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, το New York International Independent Film and Video Festival στις 29 Οκτωβρίου 2009.

Στη συνέχεια προβλήθηκε στο 3rd New York Greek Film Festival στις 11 Νοεμβρίου και μετά στο Queens International Film Festival.

Αναμένονται επιπλέον προβολές, καθώς έχει σταλεί σε πολλά φεστιβάλ και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον."

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικό υλικό, δημοσιεύσεις και στοιχεία επικοινωνίας των δημιουργών του, μπορείτε να βρείτε στο blog: exarchia-documentary

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.