Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"


1. Στην εκλογή του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, κόντρα στον «εκλεκτό» του Γιώργου Παπανδρέου, Σωκράτη Ξυνίδη, παραλίγο να κάνει την μεγάλη έκπληξη. Αν και μπορούσατε να διεκδικήσετε ένα δεύτερο γύρο, γιατί δεν το κάνατε;

Η απάντηση είναι απλή και μονοσήμαντη. Εγώ ήμουν υποψήφιος για την ενότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και όχι για τον διχασμό του. Αν είχα κάνει άλλες επιλογές, θα τις είχα ακολουθήσει πολύ νωρίτερα, πολύ πριν την εκλογή Γραμματέα.
Αυτό σημαίνει ότι ήμουν υποψήφιος και ταυτόχρονα εκπρόσωπος ενός μεγάλου ιστορικού και με προοπτική ιδεολογικού και στελεχιακού «οπλοστασίου» με μόνο στόχο την ενδυνάμωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και την ανάκτηση της ισχυρής του σχέσης με την κοινωνία.

Σε μια συγκυρία παντοδυναμίας της άλλης άποψης και προσωποποιημένης πρότασης για τη θέση του Γραμματέα, η υποψηφιότητά μου απέσπασε ένα μεγάλο ποσοστό. Ένιωσα τιμή και αισθάνθηκα ευθύνη. Άρα, και με μία ψήφο διαφορά να προηγείτο ο σύντροφος Ξυνίδης, δεν θα κλόνιζα τη διαδικασία. Αυτός είμαι. Έτσι σκέφτομαι. Έτσι πορεύομαι για την ενότητα του διαχρονικού ΠΑ.ΣΟ.Κ.

2. Είχατε υπογραμμίσει πως ο Σωκράτης Ξυνίδης δεν έχει ασφαλή κομματική εμπειρία, ήταν άγνωστος σε αρκετά στελέχη και δεν ήταν μία επιλογή που θα κάνατε εσείς. Έχετε και σήμερα αυτή την άποψη;

Έχω την ίδια ακριβώς άποψη γιατί οι εξελίξεις με υποχρεώνουν να την έχω. Σε συνθήκες βαθιάς και πολυεπίπεδης κρίσης, τα πρόσωπα εκπέμπουν συμβολισμούς και διαμορφώνουν σημειολογία.

Ακόμα και η επίγνωση του πολιτικού μεγέθους του Γραμματέα είναι ικανή να εμπνεύσει πείσμα και ελπίδα στα μέλη και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.
Η πολιτική εμβέλεια του Γραμματέα συναρτάται άμεσα με την σωστή λειτουργία της κομματικής οργάνωσης. «Κλειστές οργανώσεις» σημαίνει «κλειστά αυτιά» και ανοικτό δρόμο διαμαρτυρίας.

Ο μόνος σύμμαχος που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση τούτη την ώρα έχει κρεμασμένη στην πόρτα των γραφείων του μια μικρή πινακίδα που γράφει «επιστρέφω σε λίγο». Αυτό είναι απαράδεκτο. Και για να είμαι δίκαιος δε μπορεί κανείς να εγκαλέσει προσωπικά τον Σωκράτη Ξυνίδη.

Μια χαρά σύντροφος είναι και μία χαρά επιλογή θα ήταν, για μια άλλη συγκυρία. Μένοντας κατά συνείδηση πιστός στο αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας δεν θα πάψω να λέω τη γνώμη μου.

3. Μετά την εκλογή του γραμματέα του Ε.Σ., πολλοί είπαν πως ξεκίνησε η εσωκομματική αντιπολίτευση ή αν προτιμάτε δεν υπάρχει ενιαία συμπολίτευση. Ισχύει;

Η συνέχεια στο σίβυλλα

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.