Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Θα πάρουμε Ανδρέα τις ..."συνταξούλες" μας;

Ένας ακόμη διάλογος για το ασφαλιστικό ξεκίνησε με όλες τις πλευρές να συμφωνούν ότι όπως είναι σήμερα η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα οι σημερινοί 40αρηδες για να μην πάμε και πιο κάτω, δεν θα πάρουν ούτε σύνταξη ούτε εφάπαξ.
Όλοι επίσης συμφωνούν ότι χρειάζονται άμεσα τομές και μέτρα σωτηρίας του συστήματος. Εκεί που διαφωνούν είναι με το τι μέτρα χρειάζονται.(ellispoint)

του Φίλιππου Φιλιππακόπουλου

Θεωρητικά ο υπουργός επαναλαμβάνει τα τρία γνωστά «δεν» : δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας , δεν θα αυξηθούν οι εισφορές δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Το θέμα όμως είναι το πώς θα σωθούν τα ταμεία και πως θα συνεχίσουν να παίρνουν την σύνταξη τους όλοι αυτοί που πλήρωναν για μία ζωή.

Από την συνάντηση Λοβέρδου με τους φορείς έγιναν γνωστά τα 9 επίπεδα που προτείνει η κυβέρνηση για διάλογο για τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό:

1. Διαχωρισμός ανταποδοτικής - αναλογικής σύνταξης από την κοινωνική
2. Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις με παράλληλη εξάλειψη των κινήτρων πρόωρης εξόδου από την εργασία

3. Λείανση αδικιών στη διαδοχική ασφάλιση
4. Σύσταση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
5. Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) σε μια δεκαετία

6. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά τη συνταξιοδότηση
7. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
8. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία
9. Ανασύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών που θα χρηματοδοτείται από την άμεση φορολογία

Αυτά στην θεωρία, πάμε τώρα και στα πραγματικά ερωτήματα που μας καίνε όλους : Θα προλάβουν να πάρουν σύνταξη οι σημερινοί ασφαλισμένοι και σε πόσα χρόνια; Τι θα γίνει με τις εργαζόμενες γυναίκες με ανήλικα παιδιά ; Θα εξισωθούν τα όρια ηλικίας ανδρών γυναικών; Τι θα γίνει με όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση; Υπάρχει κίνδυνος για το εφάπαξ; Θα πληρώνουν παραπάνω κάθε μήνα με τα νέα μέτρα ; Σε πόσο χρόνο θα βγαίνει η σύνταξη; Θα υπάρχει πρόβλεψη για όσους μένουν άνεργοι και θέλουν 1 ή 2 χρόνια για να βγουν σύνταξη και φυσικά δεν μπορούν να βρουν πουθενά δουλειά; Αυτή η πρόταση για βασική σύνταξη ποιους θα αφορά και πώς θα προσδιοριστεί ; Με την ενοποίηση των ταμείων πως θα εξισωθούν οι όποιες αδικίες που θα προκύψουν; Μήπως για αυτά τα ερωτήματα ο φίλος μου ο Ανδρέας «κάτι άκουσε» στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών απασχόλησης στις Βρυξέλλες; Μήπως πάνω κάτω του έχουν δώσει τις απαντήσεις και απλώς εκκρεμεί να τις μάθουμε κάποια στιγμή και εμείς; Το δικαιούμαστε άλλωστε γιατί εμάς αφορούν!


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.