Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η Fitch υποβαθμίζει ελληνική οικονομία και τράπεζες

Σούρουπο ήρθαν με βροντές τα πένθιμα μαντάτα,
κλέφτες με καταστρέψανε και χάθηκαν στη στράτα.
Το σπίτι μου ερήμαξαν, τα ζώα μου σκοτώσαν,
το βιός μου εβιάσανε και τα σπαρτά μου εκάψαν.

Εφτά τραγούδια έγραψα να τ' αποχαιρετίσω,
εφτά λουλούδια έκαψα τον πόνο μου να σβήσω.
Μα τα τραγούδια σκίζονται στο φύσημα του αγέρα
και οι ανθοί μαραίνονται στο πρώτο φως της μέρας.

Τρία αηδονάκια στέκονται κι από ψηλά κοιτάζουν,
τα δάκρυα τα λύπησαν και με φωνή προστάζουν.
Αν θες το μέλλον να χαρείς το αύριο να δαμάσεις,
της λησμονιάς το κέρασμα ποτέ μη δοκιμάσεις.

Αρμάτωσε το χέρι σου, σέλωσε τ' άλογό σου
και τρέξε βρες τους μπέηδες και πάρ' τους στο λαιμό σου.
Τρομάζω τότε και με μιας τα βλέφαρα ανοίγω,
όνειρο ήταν τελικά οι τύψεις που με πνίγουν.

Τόσοι και τόσοι μπέηδες καθημερνά με κλέβουν,
τους κόπους μου καρπώνονται, χαράτσια μου γυρεύουν.
Τρία αηδονάκια στέκονται κι από ψηλά κοιτάζουν
το δίκιο μου τα κάλεσε και με φωνή προστάζουν.

Αν θες το μέλλον να χαρείς το αύριο να δαμάσεις,
της λησμονιάς το κέρασμα ποτέ μη δοκιμάσεις.
Αρμάτωσε το χέρι σου, σέλωσε τ' άλογό σου
και τρέξε βρες τους μπέηδες και πάρ' τους στο λαιμό σου.


Υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch (capital)

Σε "ΒΒΒ+" από "Α-" υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch Ratings, μια μέρα μετά την ανακοίνωση από την S&P ότι θέτει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης τη μακχροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας "Α-". Πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και ο οίκος Moody΄s (υπενθυμίζεται ότι έρχεται στην Ελλάδα στις 14 Δεκεμβρίου) ο οποίος δεν έχει διαφοροποιήσει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα από το 2002.

Πέραν της υποβάθμισης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης ο οίκος υποβάθμισε το βραχυπρόσθεσμο IDR σε “F2” από “F1”.

Σύμφωνα με τη Fitch η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο outlook των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη, αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Είναι πιθανό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή υπό τη σκεπή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων με βάση το πρωτόκολλο για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, σημειώνει η Fitch, προβλέπει ωστόσο ότι ο δανεισμός της χώρας θα έχει αναρριχηθεί κοντά στο 130% του ΑΕΠ προτού σταθεροποιηθεί.

“Λαμβάνοντας υπόψιν το φτωχό ιστορικό στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, η Fitch δεν είναι πεπεισμένη πως η ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ή άλλα μέτρα απαραίτητα να περιορίσουν τις πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες και να διευρύνουν τη φορολογική βάση θα καταστούν επαρκή για τη μείωση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενισχύοντας την ευαισθησία της χώρας σε μελλοντικούς κινδύνους", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Fitch χαρακτηρίζει "επιτεύξιμο" το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, ωστόσο η έλλειψη ουσιαστικών διαρθρωτικών πολιτικών πλήττει την πεποίθηση πως οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες θα είναι αρκετά "επιθετικές" ώστε να εξασφαλίσουν σε πρώτο στάδιο τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους και τη μείωσή του τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.


Οι προτάσεις της τωρινής κυβέρνησης βασίζονται περισσότερο σε μέτρα αύξησης εσόδων - ειδικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – των οποίων το αποτέλεσμα είναι αρκετά αβέβαιο, παρά στις τρέχουσες δαπάνες όπου το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο, επισημαίνει ο οίκος.

Περίπου το 50% της μείωσης του ελλείμματος βασίζεται σε έκτακτα μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της πρόσφατης επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μπορεί να αποδοθεί στην κρίση, η οποία ήταν σχετικά ήπια και ειδικότερα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η πιθανή διόγκωση του χρέους σε ποσοστό άνω του 120% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και άνω του 125% το 2011, θα αφήσει τα δημόσια οικονομικά εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους -προειδοποιεί η Fitch- λαμβάνοντας υπόψιν τους κινδύνους καθοδικής απόκλισης που σχετίζονται με το “φουσκωμένο” έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σε αυτούς συγκαταλέγει τον γηράσκοντα πληθυσμό ο οποίος σε συνδυασμό με ένα "γενναιόδωρο και όχι σωστά δομημένο" ασφαλιστικό σύστημα θα εκτοξεύσει τις προβλεπόμενες δαπάνες που σχετίζονται με την γήρανση του πληθυσμού.

Ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τη δημοσιονομική διαφάνεια και αναμένει πως περαιτέρω μέτρα θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2010 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% έως το 2013 όπως επιτάσσει η κοινοτική επιτήρηση, μεταξύ των οποίων συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα για την υλοποίηση των στόχων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010.

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Οκτωβρίου η Fitch είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση των “support rating floors” πέντε Ελληνικών τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη:

*Τι απαντά ο ΥΠΟΙΚ στην υποβάθμιση της Fitch
*Άγγιξαν τις 230 μονάδες τα spreads των Ελληνικών ομολόγων
*S&P: Σε creditwatch η αξιολόγηση "Α-" της Ελλάδας

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.