Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «δραχμές» στο «λόφο της Ράφα»

Με έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Ράφα της Γάζας, ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία «ανακάλυψε στο «λόφο της Ράφα», νότια της Λωρίδας της Γάζας, (1.300) παλιά νομίσματα, ασημένια, μικρά και μεγάλα», πολλά κομμάτια μαρμάρων και μαύρες πέτρες από βασάλτη, έναν σταυρό βαμμένο με κόκκινο χρώμα, και τμήματα τοιχωμάτων και καμαρών, που χρονολογούνται τις δύο πρώτες περιόδους του 320 π.Χ.

Σύμφωνα με τον Μουχάμαντ Αγα, τα 372 μεγάλα νομίσματα ζυγίζουν 17 γραμμάρια το καθένα και τα 928 μικρά 4,5 γραμμάρια. Φέρουν στη μια πλευρά χαραγμένη την όψη μιας κουκουβάγιας, που εξέφραζε την εποχή εκείνη τη σοφία του ελληνικού πολιτισμού.

Η ανακάλυψη αυτή, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό της Χαμάς, «αντικατοπτρίζει το πόσο ισχυρό ήταν το ελληνικό κράτος εκείνη την εποχή. Τα νομίσματα -είπε- ονομάζονταν "δραχμή".
Δίπλα στην όψη της κουκουβάγιας έχουν χαραχτεί τρία ελληνικά γράμματα. Στην άλλη πλευρά των νομισμάτων απεικονίζεται η θεά Αθηνά σε τρεις διαφορετικές μορφές, είτε φορώντας κράνος, είτε στέμμα, διακοσμημένο με φύλλα δάφνης».


Ο Μουχάμαντ Αγα τόνισε ότι αυτή θεωρείται μέχρι τώρα «η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ανακάλυψη της αρχαιολογικής και ιστορικής Παλαιστίνης για δεκαετίες, γεγονός που αντανακλά την ιστορική και πολιτιστική διάσταση της Παλαιστίνης και τη σημασία της γεωγραφικής της θέσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Αρχαία Ελληνικά Νομίσματα


Ωραία μου δραχμούλα: ελληνικά κέρματα και χαρτονομίσματα.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.